Făgădău răsuflă ușurat. După o zi de tensiuni politice, Consiliul Local a APROBAT tranzacția pentru stingerea litigiului cu Polaris

Tensiuni, tăcere mormântală și rezultate negative în ședința informală de astăzi între primarul municipiului Constanța, Decebal Făgădău și consilierii locali municipali, care au fost convocați pentru discuții despre datoria către Polaris M Holding. Făgădău i-a convocat, marți, pe consilieri, de la 10:00, pentru a discuta pe marginea inițierii unui alt proiect de hotărâre de Consiliu Local, privind plata datoriilor, reprezentanții administrației locale ținând această întâlnire sub zodia tăcerii.

Miercuri, 4 octombrie a.c., la Curtea de Apel Iași se va judeca un nou termen în dosarul dintre Primăria Constanța și Polaris M Holding, după ce ambele părți au depus contestații. Vineri, consilierii locali din opoziție s-au abținut și au votat împotriva proiectului de hotărâre prin care municipalitatea se obliga să returneze suma datorată, de 63 milioane lei, fără penalități.

CITEȘTE ȘI:

Făgădău a ieșit optimist din vizuină, în scandalul cu Polaris: „Voi apăra interesul și banul public!” Martin: „Voi cântări foarte bine decizia. Constănțenii nu sunt de vină”

După ore întregi de discuții cu partidele reprezentative din județ, cu excepția consilierului independent Andrei Popescu, care a refuzat să participe, pentru că „nu vreau să se spele pe mâini (Făgădău – n.r.) prin mine”, concluziile dinaintea ședinței de la 15:30 nu au fost îmbucurătoare pentru municipalitate.

Prima parte a discuțiilor s-a încheiat la 12:20 și, după o scurtă pauză, partidele au intrat, rând pe rând, la clarificări suplimentare cu primarul Decebal Făgădău, miza fiind liberalii, greu de convins, pentru că s-a dorit ca la 14:30 să fie convocată o ședință de îndată și votul lor era primordial. De fapt, impropriu spus clarificări, pentru că liberalii susțin că nu au avut ce să discute!

„Ne-a prezentat niște note de la avocați și, practic, a fost același lucru ca proiectul de hotărâre. Nu s-a schimbat nimic, doar titlul. Nu o schimbare de abordare, de nimic, cum vrea să întoarcă 14 voturi? Nu cred că se mai face ședința de îndată, noi mai suntem șase inși cu toții acum aici”, ne-a precizat un liberal în jurul orei 14:30, imediat după discuțiile cu primarul.

CITEȘTE ȘI:

Liberalii nu se lasă convinși de promisiunile Polaris. Huțucă: „Domnul inculpat Martin pozează într-un mecena, uitând să spună că familia sa s-a îmbogățit prin contracte păguboase pentru constănțeni”

Chiar și așa, Făgădău a convocat ședința de îndată pentru 15:30, pentru proiectul de hotărâre „pentru aprobarea încheierii tranzacției judiciare dintre Municipiul Constanța și Societatea Polaris M. Holding S.R.L. în scopul stingerii litigiului ce formează obiectul dosarului civil nr. 2711/99/2016 aflat pe rolul Curții de Apel Iași”.

„Noi încercăm să salvăm, e treaba celor care îngroapă să explice”, ne-a precizat un reprezentant al Primăriei Constanța după plecarea de la discuții a celor mai mulți consilieri locali.

Primăria a semnat o colaborare cu o casă de avocatură. PMP: „30.000 de euro ca să spună ceea ce spunem noi azi?”

Dincolo de liberali, atenția s-a concentrat și pe consilierii locali ai PMP, cei trei fiind din nou în ipostaza de a cântări hotărâtor la vot, numai că „popularii”, ca și la ultima ședință, s-au arătat sceptici cu privire la intențiile primarului.

„Deocamdată, nu știm, dar ședința a fost făcută… Făgădău a făcut-o de capul lui, ca să cadă urât pe presă pentru unii și pentru alții. Noi vorbeam dacă se ține ședința în fața instituției și deja eram sunați că va avea loc ședința la 15:30! Este un proiect care se putea discuta toată vara, cu presa de față, de ce e pus acum? Putea să facă și referendum din aprilie până acum! Miercuri, la 14:30, ne-au sunat să ne spună că a doua zi la 09:00 avem ședință de comisie și că seara se urcă proiectul. Cum puteam să știm într-un timp atât de scurt? E ceva la mijloc! Sunt recursuri care nu s-au făcut în 2012, în 2015, au lăsat să curgă penalitățile așa… Chiar și acum încă așteptăm ultima tranzacție, propunere… Proiectul de azi e diferit pe ici-colo, dar e același lucru, sunt doar alte formulări, cum ar fi că nu mai scrie ajustări, scrie tranzacție! Ieri au semnat un contract cu o nouă casă de avocatură. Soluția pe care am văzut-o noi astăzi a fost să ceară amânare pentru 2-3 săptămâni. Se plătesc 110.000 lei pentru casa asta de avocatură, care să facă ceea ce spunem noi acum? 30.000 EUR pentru o casă de avocatură care trebuie să reprezinte o municipalitate, nu orice și are termen în câteva zile… Noi am cerut să fie o amânare, ca să putem să discutăm cu presa, cu Eduard Martin, dar uite că nu au vrut. Nu au vrut amânarea (în instanță – n.r.), care s-ar fi dat”, ne-a precizat un consilier local PMP, cu câteva momente înaintea începerii ședinței de la 15:30.

Tabăra Primăriei: „Toți merg la rupere, vizează puncte politice!”

De partea cealaltă, reprezentanții Primăriei Constanța consideră că atât liberalii, cât și consilierii PMP, „vizează puncte politice”, pentru că „este un moment greu” și că „primarul face tot ceea ce este posibil să rezolve o problemă”.

„Ca edil, faci tot ceea ce poți ca să rezolvi o problemă! Hotărârea este altfel, nu e ca cea de vineri, are altă formă. Liberalii nu sunt de acord eminamente politic, ei merg la rupere, respingând orice fel de variantă ca municipiul să plătească cât mai puțin, ca să îl bage în „rahat” pe Decebal Făgădău, ca să aibă mandatul compromis! Dacă ai în cârcă 90 de milioane de euro de plată nu mai faci nimic pentru oraș! Ei asta fac! Nu au nici o altă explicație! Dacă liberalii nu se prezintă la ședință, va fi jenant pentru ei! Este evidentă încercarea primarului de a rezolva problema! Toți vizează puncte politice, au prins un moment mai greu și asta e… numai că asta li se va întoarce împotrivă!”, a spus un reprezentant al Primăriei Constanța, pentru TOMIS NEWS.

Ședință cu vot „sucit” la 180 de grade. Liberalii au revenit la gânduri mai bune, consilierii PMP au părăsit sala!

Întârzieri s-au înregistrat și pentru votul ședinței de îndată, care a început după 16:00 și, după tensiunea întregii zile, în mod surprinzător, au fost prezenți 22 de consilieri locali. Chiar și așa, tot au avut loc dezbateri, cum ar fi cea a consilierului PMP Alexandru Zabara, care a propus două amendamente, printre care cel referitor la plata care să nu poată fi accesată de Polaris până la încheierea definitivă a procesului penal în care este vizat administratorul companiei, Eduard Martin.

Primarul Decebal Făgădău a punctat faptul că „banii vor fi achitați în tranșe, iar Polaris renunță la penalități” și că „indiferent de rezultatul votului, vom fi reprezentați la un nivel înalt la Iași”.

PNL a avut un singur amendament, susținut de consilierul Raluca Trandafir, referitor la faptul că Polaris trebuie „să renunțe la viitoarele ajustări”.

Votul final: 19 consilieri au votat „pentru”, iar cei trei consilieri PMP au părăsit sala!

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.