Spread the love

Primarul municipiului Constanța, Decebal Făgădău, a anunțat, marți, în cadrul ședinței Consiliului Local Municipal, că prețul gigacaloriei pentru populație va fi 250 de lei, la fel ca anul trecut. Prețul real al gigacaloriei este însă de peste 365 de lei, iar diferența de peste 115 lei pe gigacalorie va fi subvenționată din bugetul local. Amintim că, în bugetul pe anul 2017, s-au aprobat subvenții pentru energie termică în valoare de aproape 20 milioane lei și primarul le-a atras atenția consilierilor locali că și în proiecția bugetară pentru anul viitor trebuie avut în vedere un efort similar.

CITEȘTE ȘI (DE ANUL TRECUT):

Primăria Constanța se împrumută pentru ca prețul gigacaloriei să rămână la 250 lei în sezonul 2016-2017

„Am căutat soluții astfel încât să asigurăm o sumă substanțială pentru a subvenționa prețul gigacaloriei. Ați văzut că este o dezbatere la nivel național legată de prețul gazelor și dincolo de această impredictibilitate, trebuie să avem în vedere două lucruri: să avem căldură în case, prețul să fie unul suportabil de populație. Așa cum am promis, voi încerca an de an să menținem același preț, de 250 lei/gigacalorie. De asemenea, s-a procedat la o modificare a raportării în altă unitate de măsură, dar dincolo de cum îmbrăcăm în cifre, important este ca lumea să știe că rămâne la 250 de lei! Este important și pentru construcția bugetului pentru 2018 să înțelegem că va trebui să alocăm sume substanțiale, suntem într-o stare de monopol – RADET – Electrocentrale Constanța, care traversează perioade dificile. (…) Am avut numeroase întâlniri cu reprezentanții RADET și Electrocentrale, înainte de a veni în fața dumneavoastră, recunosc că asigurăm necesarul financiar pentru lunile octombrie și noiembrie. Evident că voi căuta soluții și pentru sezonului rece, dar e important ca oamenii să știe că vor avea căldură, de 250 de lei/gigacalorie, bugetul familiei fiind mai important decât bugetul municipal sau național. Așa că propun să oferim constănțenilor încredere în sistemul centralizat! (…) Cred că cel mai important este să traversăm această iarnă, care se anunță a fi cel puțin la fel de friguroasă ca iarna trecută. Avertizările timpurii ne spun că vom avea o iarnă grea, dificilă și dacă am avut cea mai friguroasă lună ianuarie din ultimii 25 de ani, vreau să vă reamintesc că nu am avut sincope în furnizarea de căldură și nu am avut sincope în furnizarea de gaz, pentru că am făcut plăți în avans. Evident, că de la sezonul 2016 – 2017 la actualul sezon, avem modificări. Romgaz a fost listată la bursă și marja de negociere între noi și aceștia scade, pentru că acest colos se supune regulilor pieței și nu vor putea să asigure condiții preferențiale sau să păsuiască Electrocentrale, care, la rândul ei, nu va putea să păsuiască RADET. Tocmai de aceea va trebui să acționăm responsabil și să oferim suportul nostru bunei funcționări a sistemului centralizat. Pentru ședința din luna noiembrie sper să venim cu identificarea resurselor financiare pentru întregul sezon rece, ceea ce presupune o analiză serioasă și reducerea de cheltuieli din alte părți. Lucrez cu direcția economico-financiară, mă bazez și pe un posibil sprijin din partea Guvernului, dar toate UAT-urile traversează un moment dificil, de aceea cea mai importantă este armonizarea în termen și vedem de unde mai tăiem, astfel încât oamenilor căldură. Sunt îngrijorat, pentru că vom avea o iarnă extrem de dificilă”, a spus Decebal Făgădău.

CITEȘTE ȘI (DE ANUL TRECUT):

Liberalii și social-democrații își trimit scrisori și se ceartă pe împrumutul pentru subvenționarea prețului gigacaloriei

„Diferența dintre prețul local format din prețul de producere, tarifele de transport, distribuție și furnizare a energiei termice livrată populației și prețul local pentru populație al energiei termice facturată acesteia, în sumă de 151 lei/Mwh, respectiv de 175,61 lei/Gcal, se suportă din bugetul de venituri și cheltuieli al municipiului Constanța”, se arată în expunerea de motive a proiectului de hotărâre adoptat marți de consilierii locali.

Facebook Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *