Făgădău nu cunoaște legea și o încalcă cu zâmbetul pe buze: „Lucrăm la echipe mixte de Poliție”

Pentru primarul municipiului Constanța, Decebal Făgădău, nu există nici o diferență între Poliția națională și cea pe care o are în subordine, zisă și locală. Primarul a inclus în bugetul pe acest an sporirea numărului polițiștilor locali cu încă 100 de persoane. Din punct de vedere al siguranței publice, de salutat. Din punct de vedere al organizării legale, cartonaș roșu!

Vineri seară, Decebal Făgădău i-a mulțumit șefului Poliției Municipiului Constanța, în cadrul unei emisiuni televizate, pentru organizarea patrulelor mixte: Poliție națională și locală, pe parcursul anului trecut.

„Noi trebuie să prevenim infracționalitatea, nu să o lăsăm să pătrundă în școli. Aici lucrăm și vreau să le mulțumesc pe această cale celor de la Poliția Municipiului Constanța și, în special, domnului comisar șef Tudorel Dogaru, pentru că vara aceasta am avut un plan unic de acțiune: Poliție locală, poliție județeană, ajutați întotdeauna de gruparea mobilă de Jandarmi și IJJ. Am lucrat împreună și lucrul acesta s-a văzut în Tomis 3. Am reușit să asanăm această zonă. Împreună, lucrăm acum la sectorizarea orașului, la formarea echipelor comune: Poliție locală, municipală, jandarmi și la integrarea sistemului de supraveghere video”, a spus Făgădău.

În aprilie 2016, peste 300 de poliţişti şi 170 de jandarmi constănţeni s-au aflat în stradă, suplimentar faţă de dispozitivul curent, pentru asigurarea ordinii şi siguranţei publice şi pentru prevenirea producerii oricăror evenimente negative, în perioada Sărbătorilor Pascale. Oamenii legii s-au aflat în stradă, în dispozitive mixte de ordine şi siguranţă publică, în proximitatea lăcaşurilor de cult sau în zonele de desfăşurare a manifestărilor publice circumscrise acestei sărbători.

Aducem în atenția lui Decebal Făgădău diferențele între atribuţii şi rolul fiecărei instituții. Activitatea Poliției naționale și celei locale se realizează în scopul apărării drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale persoanei, a proprietăţii private şi publice, prevenirea şi descoperirea infracţiunilor, numai că Poliția națională face parte din Ministerul Afacerilor Interne, cealaltă face parte din cadrul primăriilor şi se află sub coordonarea şi controlul direct al primarului. Poliţiştii locali sunt cunoscuţi ca fiind foștii gardieni publici, Poliţia Locală fiind fosta „Pază contractuală” şi mai apoi „Poliţia Comunitară”, având ca prerogative paza bunurilor şi obiectivelor, însă Poliția națională NU are competenţe în privinţa executării de pază. Totodată, poliţistul din Poliţia Română are atribuţii în instrumentarea dosarelor penale, cel local NU are atribuții în acest sens.

Potrivit Art. 6 din Ordinul nr. 60/2010 privind organizarea și executarea activităților de menținere a ordinii și siguranței publice, publicat în Monitorul Oficial, Partea I nr. 148 din 8 martie 2010:

(1) Dispozitivele de mentinere a ordinii si sigurantei publice pe raza localitatilor urbane si rurale se organizeaza de sefii de politie municipala/oraseneasca, cu forte proprii, iar in functie de particularitatile elementelor situatiei operative, se solicita forte suplimentare de la jandarmerie si politia de frontiera, care se utilizeaza pentru constituirea de patrule mixte. 
(2) Cand situatia operativa o impune se pot constitui patrule de jandarmi, care vor actiona sub coordonarea politiei. 

Prin urmare, NICI VORBĂ de legalitate privind formarea patrulelor mixte, între polițiștii naționali și cei locali, reglementare pe care Tudorel Dogaru și Decebal Făgădău au încălcat-o și pe care primarul Constanței ne anunță că o va face în continuare. În contextul în care Inspectoratul de Poliție al Județului Constanța a demonstrat constant în ultima perioadă că nu cunoaște nici măcar o virgulă din legislația care o privește, TOMIS NEWS s-a adresat din nou Ministerului de Interne, de la care așteptăm un răspuns în acest sens.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *