Făgădău înaintează un nou termen pentru Cazino: „În martie decide instanța. Nu vom lucra opt ani la el”

Guvernul a reluat pe 11 mai 2016 licitația pentru selectarea unui constructor care să restaureze și consolideze cazinoul din Constanța. Contractul este evaluat la peste 31,6 milioane de lei (7 milioane de euro), în condițiile în care licitația precedentă, lansată în urmă cu un an, a fost blocată, conform unui document guvernamental, de contestații.

Lucrarea este programată să fie terminată în doi ani, dacă autoritățile vor reuși de această dată să aleagă un constructor. La acest moment, Cazinoul, simbol al Constanței, inclus pe lista monumentelor istorice, este în paragină. Potrivit Executivului, ofertele  s-au depus până pe 27 iunie, Compania Națională de Investiții acceptând doar firme de construcții cu o cifră medie de afaceri globală pe ultimii trei ani cel puțin egală cu 52,6 milioane de lei și care în ultimii cinci ani au efectuat lucrări similare în valoare cumulată de minimum 24,6 milioane de lei.

Pe 19 iunie 2016, primarul Decebal Făgădău a anunțat că restaurarea Cazinoului „este pe un drum ireversibil”, că „există sursă de finanțare” și, până la finalul anului, va fi declarat un câștigător al licitației, „oricât de mult s-ar paracontesta”.

CITEȘTE ȘI:

Făgădău, exasperat de situația Cazinoului: „Modificăm legea! Nu se mai poate cu atâtea contestații și paracontestații”

Între timp, a avut loc cea de-a doua contestație, însă primarul Decebal Făgădău este optimist. În cadrul ședinței de marți a Consiliului Local Constanța, consilierii municipali au adoptat proiectul de hotărâre privind „completarea HCL nr. 277/2014, privind predarea către Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice prin Compania Națională de Investiții a imobilului – teren și construcție Cazino Constanța, în vederea consolidării și restaurării acestuia”.

CITEȘTE ȘI:

EXCLUSIV La mijlocul lunii decembrie aflăm câștigătorul licitației pentru Cazinou. Făgădău: „Valorea proiectului este de peste 31 milioane lei”

„În luna decembrie a avut loc o primă licitație electronică, finalizată cu declararea unui câștigător și două contestații, soluționate de CNSC: una admisă, alta respinsă. A urmat o a doua contestație, a Euromateria. După ce CNSC a considerat că și a doua companie, Euromateria, va trebui calificată după prima etapă, a avut loc a doua licitație electronică, care a consfințit rezultatul primei licitații electronice. Suntem mult avansați ca și comunitate beneficiară față de momentele anterioare, când au fost anulate licitațiile, nu au existat câștigători. De data aceasta, indiferent de decizia luată de CNSC sau de instanță, va exista un câștigător. Nu pot aprecia cât va dura această judecată, dar procedurile administrative sunt destul de rapide. Estimez că în luna martie vom avea o primă pronunțare a instanței, dar nu ține nici de CNI, nici de municipalitate. Noi, astăzi, am propus CL prelungirea termenului de transfer al administrării Cazinoului, pentru că înțeleg furcile caudine prin care a trecut CNI. Nu ar fi avut nici o logică să încetăm transferul către CNI, să îl reluăm la municipalitate și să parcurgem același proces de licitație. Termenul ar fi expirat în februarie, tocmai de aceea s-a prelungit cu 24 de luni pentru începerea lucrărilor. Sunt convins că în cele 24 de luni va începe restaurarea efectivă a Cazinoului. Am citit în presă tot felul de opinii legate de durata contractului. Legislația prevede ca procedura de achiziție să prevadă un contract care să includă nu doar perioada de proiectare, de reabilitare și restaurare, ci și perioada de garanție. Nu va dura opt ani restaurarea Cazinoului, este foarte dificilă procedura de achiziție, dar când se semnează un contract termenele sunt rigide și ferme și atrag penalități pentru ambele părți. Restaurarea Cazinoului este planificată astfel: 3 luni – realizarea proiectului, documentației tehnice, 24 luni – lucrările efective, 60 luni – garanția, de cinci ani! Nu vom sta cu Cazinoul șapte ani și trei luni…”, a spus primarul Decebal Făgădău.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!
  •  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *