Făgădău, după prezența la târgul de afaceri Expo Real din Germania: „Ar trebui să vorbim despre ceea ce avem, dacă vorbim în permanență despre lipsuri, investitorii vor fugi!”

CN Administrația Porturilor Maritime (APMC) și Primăria municipiului Constanța s-au promovat împreună la EXPO REAL Munchen 2018. La evenimentul de săptămâna trecută, APMC și Primăria au participat cu un stand comun la târgul internațional pentru proprietăți și investiții, care a avut loc în perioada 8-10 octombrie 2018.

Unul dintre cele mai mari târguri Business to Business pentru industria din Europa, EXPO REAL reprezintă o rețea de lucru orientată spre afaceri pentru proiecte interprofesionale și transnaționale, investiții și finanțare.

Potrivit APMC, evenimentul a fost abordat în parteneriat, cu scopul de a promova potențialul de dezvoltare industrială a orașului-port – parcuri logistice, instalații de prelucrare, spații dedicate de operare etc.

Luni, la sediul APMC, directorul general Nicolae Dan Tivilichi și primarul municipiului Constanța, Decebal Făgădău, au vorbit despre participarea la EXPO REAL, dar și despre investițiile în derulare în comun din Port și oraș și care vor continua.

CITEȘTE ȘI:

APMC anunță investiții pe bandă, pentru „creșterea traficului portuar prin dezvoltarea infrastructurii”

Concurs internațional de arhitectură pentru parcarea de la Poarta 1

Reabilitarea Porții 1 de acces în Portul Constanța va fi completă odată cu lucrările pentru o parcare nouă în zonă. Potrivit lui Făgădău, zona va deveni atractivă pentru turiști și, în acest sens, se va organiza un concurs internațional de arhitectură.

„Astăzi deschidem funcțional această zonă și este un prim pas, lucrările vor continua și vor radia din ce în ce mai mult. Am început cu Poarta 1, cea mai importantă, emblematică, de acces în întreaga zonă, care și-a schimbat toată configurația, dinamica și perioada de raportare în timp. Aveam o imagine arhaică a porții de acces, astăzi avem o imagine contemporană, proaspătă, care vine cu câteva avantaje din punct din vedere al accesului în Port. (…) Am avut un obiectiv: să dublăm capacitatea acestei porți. Pentru accesul pietonal, am sistematizat perimetral stațiile de autobuz și am realizat trotuare. Lucrările vor continua și veți vedea într-un an de zile o altă imagine, întregită de construcția privată, de un sistem de iluminat modern, de o ierbare a coastei și o stabilizare a taluzului de la statuia lui Saligny în jos, de o zonă mult mai prietenoasă pentru turiști și anunț în premieră: pentru zona de parcare de la Poarta 1 municipalitatea va organiza un concurs internațional de arhitectură, în care ne propunem să găsim cea mai bună soluție, astfel încât această zonă să poată deveni punct de atracție. (…) Zona să fie de bucurie, emblematică. Am avut întâlniri cu arhitecți tineri și părerile erau subiective… Cred că cea mai bună soluție pentru Constanța este să își găsească curajul să se adreseze piețelor internaționale”, a spus primarul municipiului Constanța.

Făgădău: „Dintr-o dată, nu se mai vorbește de corupție și lupta anticorupție, ci despre dezvoltare și creșterea calității vieții oamenilor”

Primarul a insistat pe ideea că politica centrală a municipalității va fi să promovăm curajos oportunitățile de investiții în Constanța, fiind motivat de curiozitatea manifestată de investitorii străini în Germania. De asemenea, Făgădău a anunțat că, în perioada imediat următoare, o companie din zona retail va investi în municipiul Constanța.

„Am văzut un apetit extraordinar pentru România și pentru Constanța la târgul EXPO REAL, unde am participat pentru prima dată în istoria orașului, împreună, la Munchen, Portul și orașul. Am rămas extrem de plăcut surprins. Împreună cu domnul director Tivilichi am rupt mai multe bariere. Prezența mea în Port a devenit o obișnuință, prezența domnului director la Primărie și la toate evenimentele orașului a devenit o obișnuință, întâlnirile cu operatorii portuari au devenit o obișnuință. De data aceasta, în 2018, în anul Centenarului, am fost împreună la Bruxelles și am promovat Portul Constanța. Nu am fost singur, am fost cu ministrul Transporturilor, cu secretarul de stat ce răspunde de domeniul naval, cu Operatorul Portuar, cu oameni din Europa din zona de confluență a Dunării și Mării Negre. Am făcut un pas pragmatic, am mers la cel mai mare târg, în care au fost anul acesta cei mai mulți participanți din istoria târgului, este unul dedicat zonei de business, unde accesul nu este gratuit, plătești să intri. Împreună cu Camera de Comerț Germano-Română și Banca Mondială am fost prezenți într-un stand al României. (…) Cea mai mare dinamică a fost la standul Constanței, unde investitorii s-au arătat extrem de interesați de zona noastră. (…) Poate ar trebui să vorbim despre ceea ce avem, dacă vorbim în permanență despre lipsuri, investitorii vor fugi. Cel mai bun ambasador al Constanței a fost cuplul Banca Mondială și Camera de Comerț Germano-Română. Au vorbit de lucrurile bune care se întâmplă în Constanța, de cifrele în creștere ale orașului și ale Portului, despre oportunitățile de investiții și cei peste 44.000 de vizitatori au apreciat prezența României, care a fost pe locul șase în topul expozanților. (…) Toată lumea a perceput schimbarea de mentalitate de la nivel local și național, în sensul că, dintr-o dată, nu se mai vorbește de corupție și lupta anticorupție, ci despre dezvoltare și creșterea calității vieții oamenilor. Anul acesta, împreună cu domnul director, am făcut multe lucruri. Nu ne vom opri aici și vom merge împreună, alături de mediul universitar și de mediul economic să promovăm curajos oportunitățile de investiții în Constanța. (…) Portul este în creștere și importanța lui este semnificativă, nu doar pentru zona de Marea Neagră, ci și pentru zona Dunării și piețele din zona de Orient. Portul poate fi o curea de legătură între Est și Vest, nu doar între Nord și Sud, așa cum eram obișnuiți”, a mai spus Făgădău.

Se lansează CTInvest, platforma de investiții a Constanței

Tehnologia este cuvântul de ordine pentru orice oraș care se respectă. Oraș-port, doritor și deschis la investiții, Constanța va avea o platformă online în acest sens, dedicată investitorilor străini.

„Am lansat o platformă de investiții, momentan în limba engleză, dar va fi tradusă în germană, franceză, italiană și spaniolă, care se numește CTInvest. Va fi platforma de investiții a municipiului Constanța, acolo investitorii vor găsi argumente, cheltuiala necesară pentru atingerea aceluiași standard de performanță sau același standard de viață ca în Rotterdam sau alte orașe porturi ale lumii la care ne raportăm. În ciuda micilor cârcoteli balcanice de la noi de acasă, am găsit curajul ca orașul și Portul să mergem împreună și să vorbim onest despre ceea ce se poate face în Constanța. Nu am mințit, nu am spus că suntem cel mai mare oraș, cel mai pregătit, cel mai frumos, ci am promovat date care sunt miere pentru urechile investitorilor: orașul are gradul de îndatorare mai mic de 2,5%; orașul și Portul sunt în creștere, suntem în moment de coagulare a mediului academic și suntem deschiși către operatorii privați; mitul că nu se dau autorizații de construire a dispărut! (…) Investitorilor le-a plăcut foarte mult că au văzut primarul și directorul Portului împreună. Exista un mit că Portul și orașul nu se înțeleg. Acest mit a fost spulberat”, mai spus Făgădău.

CITEȘTE ȘI:

Făgădău, la deschiderea lucrărilor unei investiții de 50 de milioane EUR în Portul Constanța: „Susțin operatorii care construiesc cu bună credință”

Tivilichi, bucuros de colaborarea cu municipalitatea

În cadrul conferinței de luni, directorul general al APMC, Nicolae Dan Tivilichi, s-a arătat satisfăcut de colaborarea cu municipalitatea.

„Un proiect a dat rezultate uluitoare. E vorba de autobuzele care au trecut prin Portul Constanța și care au fost pline. (…) De aceea e foarte importantă și partea de parcare. În ceea ce privește dana de pasageri, pentru anul viitor avem deja primele două nave de croazieră care sunt anunțate, urmând ca în 2020 să avem un minim de opt nave care au confirmat. Înseamnă o reluare a acestui trafic. Nu în ultimul rând, ce dezvoltăm în Port înseamnă un plus pentru oameni, locuri de muncă, un alt gen de dezvoltare. (…) Portul este pe un tren de creștere foarte clar și foarte sănătos”, a spus Tivilichi.

EXPO REAL reprezintă cea mai mare expoziție europeană pentru proiecte imobiliare și investiții la nivel internațional, la care participă peste 2.000 de companii din 75 de țări. La standul orașului Constanța au fost prezentate programele în desfășurare, nevoile investiționale, cei mai importanți actori comerciali și administrativi din municipiu, precum și potențialul economic uriaș al zonei, în vederea atragerii unor investitori noi. Constanța s-a poziționat astfel ca destinație investițională în fața a peste 45.000 de participanți.

CITEȘTE ȘI:

Primăria Constanța va deschide un „incubator de afaceri“ într-o clădire monument istoric – fosta Casă Embiricos. Făgădău: „Viitorii antreprenori trebuie să ducă vocația de turism a Constanței“

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *