Făgădău, despre următorul an școlar: „15 septembrie este un termen ambițios. 1 octombrie ar fi rezonabil”

Primarul municipiului Constanța, Decebal Făgădău, a avut miercuri o intervenție la un post central de televiziune cu privire la deschiderea viitorului an școlar. Încă nu se știe foarte clar cum va fi organizat anul școlar 2020 – 2021, chiar președintele României, Klaus Iohannis, are astăzi, la Palatul Cotroceni, o întâlnire pe tema educaţiei, la care iau parte mai mulţi membri ai Guvernului.

În ceea ce privește Constanța, Făgădău a arătat că municipiul este pregătit din punct de vedere bugetar pentru data de 15 septembrie, dar în privința contextului sanitar primarul consideră că școlile ar trebui să înceapă când suntem cu adevărat pregătiți, avansând termenul de 1 octombrie.

„Bineînțeles că școala poate începe pe 15 septembrie. Trebuie să asigurăm acces la educație, indiferent de forma în care se va ajunge. Săptămâna viitoare o să am o ședință cu cât mai mulți directori de școli, ca să căutăm soluțiile optime în funcție de fiecare unitate școlară. Prin dialog, trebuie să găsim cele mai bune soluții. În ultima ședință a CLM am suplimentat suma alocată educației. Dacă va fi nevoie, voi răspunde „prezent” în fiecare unitate școlară. Noi am început cu fonduri europene să mergem în comunitățile vulnerabile și încercăm să cartografiem, un inventar al copiilor: dacă au acces la internet, pentru că degeaba pui la dispoziție o tabletă dacă lipsește conexiunea. Aștept o comunicare oficială din partea Ministerului Educației. Pandemia ne-a prins pe nepregătite și mulți au apelat la multe platforme și cred că este timpul să urmăm o linie unitară. Noi am încurajat această competiție pentru finalul anului școlar anterior ca să vedem care are priza cea mai bună la elevi și la dascăli, astfel încât în viitorul an să mergem pe o formă cât mai omogenă, mai uniformă. Militez pentru unificare! Un dialog mult mai apropiat între structurile asociative – primari de comune, orașe, municipii și minister poate să ajute. Școala nu trebuie să devină un subiect politic. (…) Din punct de vedere bugetar, suntem pregătiți să facem față deschiderii unui nou an școlar. Eu mi-aș dori să deschidem când suntem cu adevărat pregătiți. Depinde foarte mult de evoluția cazurilor și cât suntem pregătiți să ne luptăm cu covid prin perspectiva educației. Cred că 15 septembrie este un termen ambițios. 1 octombrie ar fi un termen rezonabil, să profităm de două săptămâni și să ne pregătim cu adevărat. Majoritatea secțiilor de votare sunt în unitățile școlare”, a spus Făgădău.

Adriana Pistol, directorul Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile, a explicat miercuri că odată cu redeschiderea școlilor este de așteptat să avem focare în cadrul unităților de învățământ, iar singura soluție va fi închiderea claselor, la fel cum se întâmplă și la gripă.

„Vor exista, punctual și închideri de câte o clasă, cum e și la gripă. Vor fi punctuale, vor fi de scurtă durată, acestea sunt de neevitat. Dacă suntem într-un scenariu foarte rău, atunci toată lumea ar trebui să meargă la online. Cred că trebuie făcute raționamente dependente de numărul de copii și de situația epidemiologică locală. (…) Cred că ar trebui să avem sub 1000 de cazuri ca să meargă copiii la școală toți și permanent. Cred că cu două săptămâni înainte am putea avea o prognoză despre ceea ce se va întâmpla la acel moment. Cu două săptămâni înainte poți să îți dai seama care este tendința, care sunt județele cele mai afectate, localitățile cele mai adectate și Ministerul Educației, cu inspectoratele școlare, vor putea să planifice: aici se deschide în felul ăsta, aici, în felul ăsta… (…) Știu că toată lumea își dorește să știe cum, numai că acesteste așa de variabil… Gândiți-vă că la 15 septembrie se poate începe școala într-un mod anume, pe baza prognozelor din acel moment, după care, în octombrie, să se schimbe. Să se întâmple ceva într-o parte, și să înceapă online, după care să se liniștească lucrurile în altă parte și să se întoarcă copiii la școală”, a spus Adriana Pistol.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *