Făgădău, aproape convins că va câștiga al doilea mandat: „Dacă vor veni cu aceeași ciorbă reîncălzită, rezultatul va fi același…”

Primarul municipiului Constanța, Decebal Făgădău, a avut luni un dialog cu jurnalistul Ion Cristoiu, în cadrul căruia a vorbit, printre altele, despre alegerile locale și obiectivele politice. Primarul Constanței a anunțat că va candida pentru un nou mandat, deși PSD Constanța nu a anunțat încă oficial acest lucru, subliniind faptul că mandatul care se încheie a fost unul dificil întrucât a venit imediat după Radu Mazăre. Făgădău a arătat că, în 2016, principala temă a competitorilor politici a fost asocierea sa cu fostul primar al Constanței, una care, pentru votanții constănței nu a ținut și, astfel, dacă aceeași temă va fi reluată rezultatul va fi același.

„În general, oamenii mă știu, mă știu că sunt om de administrație. Mai ies din linia partidului, dar nu mă abat de la principiile doctrinare ale partidului – de stânga. Întrucât e destul de greu să vii după Radu Mazăre, am încercat să îmi fac imaginea mea – om de administrație, tehnocrat, care cunoaște fiecare străduță. Nu am făcut multă politică. M-am axat foarte mult pe a schimba percepția despre Constanța. (…) În 2016, aceasta a fost singura temă. Era la un an și ceva de la arestarea fostului primar. Eu care am fost viceprimar din 2009 am candidat, constănțenii au avut încredere. Dacă nu a funcționat în 2016, mi-e greu să cred că va funcționa în 2020. M-au făcut în toate felurile, paharnic ș.a.m.d. Nu au ce să zică altceva despre mine. Dacă vii cu aceeași ciorbă reîncălzită, bănuiesc că rezultatul va fi același!”, a spus Făgădău.

Despre Radu Mazăre, Făgădău a arătat că nu l-a susținut în momentele de maimuțăreală cu dansatoare și care alegorice, despre care actualul primar consideră că au reprezentat o evadare, iar personajul de can-can a căzut… pe mâna lui.

„Eu am intrat în politică la 30 de ani. Târziu. Am ales un partid de stânga după ce Radu Mazăre a câștigat alegerile ca independent. Un prim mandat a fost fulminant. Dar, asta nu arată cât de capabilă era administrația, ci cât de rea era situația atunci! La al doilea mandat a fost un politician, iar de la al treilea de mandat a devenit un personaj, unul de can-can. Această atitudine îți aduce notorietatea, dar ea se hrănește cu tine când ești pe plus și tot ea te omoară când ești pe minus. Toți constănțenii s-au bucurat când Radu Mazăre a ieșit primar, dar când a început să aibă probleme personale – s-au distanțat. Eu nu spun că este o atitudine condamnabilă. La fiecare conferință întrebările erau – unde v-ați petrecut concediul? Ce mașină conduceți? Erau întrebări de star, nu pentru primar. Când am ajuns eu primar, cam toți constănțenii s-au întors la o analiză strict administrativă. Mirajul că te îmbraci în Ștefan cel Mare trece… (…) Lui Radu Mazăre, ca primar, nu i-au plăcut regulile. Deloc! Fiind un om care călătorea mult, în destinațiile turistice încerca să aducă modele: Carnavalul de la Rio! Chiar a urcat pe carul alegoric, apoi a devenit subiectul principal al carului alegoric. Eu nu eram în acea viață publică… Probabil că era un fel de evadare din problemele de natură personală, juridică. 90% dintre cei care îl încurajau – eu nu mă regăseam printre ei – au ajuns să-l critice ulterior. Eu cred că și ei sunt vinovați că l-au încurajat să urce pe scenă, pe tron… Este de notorietate în Constanța că eu veneam primul și plecam ultimul din Primărie… Cu cât au încercat să mă lege ca imagine pe probleme de natură juridică, nu s-au prins, sunt mai idealist în ale politicii…”, a mai spus Făgădău.

Tinerii sunt de stânga!

În ceea ce privește politica națională, primarul Constanței consideră că marele minus al PSD îl reprezintă faptul că au abandonat tinerii, care sunt… de stânga și care, evident, trebuie recuperați. Făgădău a mai arătat că PSD și-a reluat prieteniile cu stânga internațională, încercând astfel să fie un partid al stângii moderne.

„Sunt PSD-ist de pe vremea lui Adrian Năstase. Apoi a fost Mircea Geoană la faimoasele alegeri cu Ion Iliescu, apoi Victor Ponta, Liviu Dragnea, Viorica Dăncilă și acum Marcel Ciolacu. Nu am avut întotdeauna aceleași păreri cu organizația județeană sau națională. Dar eu funcționez după reguli. Avem o mică „Constituție”, îi spune statut. Sunt adeptul dezbaterilor interne, nu la televizor sau în piața publică. PSD s-a reformat mult și în ultimul an am văzut multe dezbateri interne. PSD este un partid viu, care încearcă să se apropie de valorii stângii europene – am reluat dialogul cu stânga europeană, cu internaționala socialistă. (…) Marcel Ciolacu ne-a chemat pe toți președinții de CJ și pe toți primarii de municipii și ne-am întâlnit în București. A vrut să ne audă și pe noi. Propune o modificare a statutului de partid, iar primarul și președintele de CJ să facă parte din Comitetul Executiv, adică la același nivel cu președinții de organizații județene. (…) Mie îmi plac oamenii care construiesc cu seriozitate, care au un plan de viață și de carieră. Cred că PSD trebuie să se așeze spre a vedea ce identitate prezintă tinerilor. Ne-am îndepărtat de principalul bazin, tinerii sunt de stânga! USR a profitat de faptul că PSD nu a avut un mesaj adecvat tineretului și a acaparat segmentul tinerilor, pentru că noi nu le spunem că toate problemele pe care le au ei sunt oameni de stânga! Te gândești la acces la educație, la venitul minim garantat, la măsuri sociale. Nu mă regăsesc în tema justiției. Sunt jurist și sociolog. Nu este treaba mea să-mi dau cu părerea. Universitățile de drept din România au suficiente resurse de dezbatere. În loc să facem așa, ne dăm cu părerea…”, a spus Decebal Făgădău.

În ciuda faptului că susține existența a mai multor partide și dezbateri cât mai numeroase în spațiul public, Făgădău se arată dezamăgit de USR, întrucât nu are un parcurs ideologic și care afișează mesaje extremiste.

„Pentru mine, e greu să urmăresc, pentru că vin cu mesaje extrem de confuze. Din această poziție văd și poziții de extremă dreapta și de extremă stânga! Văd un amalgam, dar mi-e greu să văd un film doctrinar. Parcă văd mai multe mesaje de stânga, chiar extremă, la USR”, a mai spus Făgădău.

Pentru Primăria Municipiului Constanța, se vor duela primarul în funcție Decebal Făgădău (PSD); Vergil Chițac (PNL), Stelian Ion (Alianța USR – PLUS, Anton Traian-Antoniadis (Uniunea Elenă din România), Mircea Titus Dobre (PRO România), Horia Constantinescu (PPU – SL), Tudorel Chesoi (Alianța Național Țărănistă), Corina Martin (PER), Andrei Popescu (independent), Nicoleta Ploscaru (independent), Mohammad Murad (independent) și dr. Reșit Ayla (independent).

CITEȘTE ȘI:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!
  •  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *