Fabrică din Tulcea OPREȘTE producția din cauza scumpirii energiei și gazelor: SUTE de angajați disponibilizați

Fabrica de alumină Alum Tulcea, controlată de producătorul de aluminiu Alro Slatina, își va sista activitatea de producție de la 1 august din cauza scumpirii galopante a energiei electrice și gazelor naturale, care a făcut să fie mult mai ieftină aducerea din import a aluminei, potrivit documentelor companiei analizate de Profit.ro.

Costurile de producție ale Alum au fost grav afectate începând cu luna aprilie 2022 din cauza prețului gazului, achiziția pentru Alro atingând un nivel de 913 dolari/Mt DDP Slatina începând cu luna mai. Din informațiile despre piață publicate de rapoarte de specialitate, prețul indicativ actual de piață este de aproximativ 515 dolari/Mt DDP Slatina. Alro/Alum are opțiunea de a cumpăra 25.000 – 30.000 Mt +/-5% alumină calcinată la un preț de 477 dolari/Mt CIF Cta ~ 505 USD/Mt DDP Slatina. Prețurile pentru gazele naturale si energia electrică au cea mai mare influență asupra costurilor de producție de la Alum, cu o pondere de aproximativ 500 dolari/tonă alumină la nivelul costului total pentru alumina fabricată în anul 2022″, se arată în documente.

Potrivit sursei citate, Alro și Alum vor aduce alumină din import, prin portul Constanța.

În noile condiții de activitate în Alum, s-a revizuit organigrama societății, luându-se în calcul menținerea unui nucleu de specialiști din toate departamentele uzinei, pentru a pregăti reluarea activității de producție în momentul în care evoluția prețurilor la energie electrică și gaze naturale o va permite”, se precizează în documente.

Liderul sindicatului din Alum a declarat pentru Tulcea Noastră că, din totalul de peste 700 de salariați ai fabricii, vor fi păstrați doar 259. La finalul anului trecut, compania-mamă Alro a anunțat oficial că își reduce producția de aluminiu cu 60%, din cauza scumpirilor și penuriei de pe piețele energetice, prin păstrarea a doar 2 hale de electroliză dintr-un total de 5.

Alum Tulcea are în plan construcția unei centrale proprii în cogenerare de 12 MW, cu fonduri europene, prin PNRR sau Fondul de Modernizare. Compania a terminat anul trecut cu pierderi de peste 29 milioane lei, după profitul net de 57,5 milioane lei din 2020, deși cifra de afaceri a crescut cu 20%, la peste 809 milioane lei. La rândul său, Alro a elaborat, printr-una din firmele sale afiliate, Conef SA, pe care o controlează în proporție de peste 99%, planul urbanistic zonal (PUZ) pentru construirea unei noi centrale de producție de energie în ciclu combinat pe bază de gaze naturale la Slatina, cu putere instalată de 470 MW, și așteaptă acum aprobarea documentației de către autoritățile locale.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *