Extinderea Delfinariului, în PERICOL? Dobre: „Trif nu a dus nimic până la capăt, toate proiectele sunt distruse”

Consiliul Județean Constanța și Ministerul Turismului sunt în discuții avansate de aproximativ un an și jumătate pentru extinderea Complexului Muzeal de Științe ale Naturii Constanța. Practic, vorbim de o incintă nouă, o finanțare de aproximativ cinci milioane de euro și… o lucrare care trebuie să înceapă cât mai repede.

Reuniți în ultima ședință ordinară din acest an, consilierii județeni constănțeni au aprobat, miercuri, proiectul „Extindere Delfinariu, municipiul Constanța”, în vederea finanțării prin HG 558/2017, privind Programul pentru dezvoltarea investițiilor în turism. După ședința de miercuri, președintele CJC, Marius Horia Țuțuianu, și-a arătat emoțiile: proiectul părea că a fost adoptat pe… ultima sută de metri și și-a exprimat nemulțumirea față de procedurile greoaie privind licitațiile.

Fostul ministru al Turismului, constănțeanul Mircea Titus Dobre și cel care a început discuțiile pentru acest proiect, ne-a oferit și lămuririle: Țuțuianu are emoții pentru că actualul ministru, Bogdan Trif, ar vrea să muncească, doar că… nu o face.

Proiectul de extindere a Delfinariului a fost inclus în timpul mandatului lui Dobre în master planul pentru Turism. După acel moment, acest proiect, alături de toate celelalte, au fost întârziate și, evident, neîndeplinite. Mai mult, potrivit lui Dobre, ministrul Trif trebuie să bugeteze extinderea Delfinariului în proiectul de buget pe 2019, alte motive de emoții pentru CJC.

„Foarte bine că s-a întâmplat până la 31 decembrie, pentru că dacă se depășea termenul pierdeau proiectul! În iulie 2017, am aprobat HG și tot ce este în master plan sunt cerințele primarilor și președinților de CJ și scrie negru pe alb: dacă nu depui proiectul până la 31.12.2018 se pierd banii! A fost o măsură luată ca să muncească cei care se ocupă cu administrația publică locală. Acum, pentru că s-a aprobat, merge mai departe la Ministerul Turismului, la direcția de investiții, apoi un aviz, apoi trebuie bugetat. (…) De aici încolo, mingea e în teren la Trif, nu la CJ. Trif trebuie să vină cu proiectul de buget pentru 2019 și să prevadă sumele, la investiții. După și DACĂ prevede sumele, trebuie să semneze un contract cu CJ și, după aceea, CJ face licitațiile. (…) Bogdan Trif nu a dus nici un proiect până la capăt, nici măcar ceea ce am început eu! Legea Turismului nu este dusă până la capăt, garantarea este distrusă și terminată, nici acum nu au terminat normele de garantare și el, ca ministru, le asumă 100%, nu e o altă autoritate a statului ca să spună că îl încurcă; două axe normative care reglementează turismul în România sunt moarte, băgate în sertar; până la 31.12 trebuia să termine strategia de promovare și dezvoltare a României, pe care îl începusem eu cu Banca Mondială în decembrie 2017, s-a plimbat pe banii Băncii Mondiale, a fost în Japonia domnul Trif…”, a spus Mircea Titus Dobre, pentru TOMIS NEWS.

CITEȘTE ȘI:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!
  •  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *