Spread the love

Primăria Municipiului Constanța împreună cu Asociația UMA ED ROMÂNIA îi invită pe constănțeni, duminică, 11 noiembrie 2018, la ora 11:00, pe faleza „Esplanada”, la inaungurarea expoziției de ceramică monumentală, în prezența artiștilor creatori. La eveniment sunt așteptați reprezentanți ai mediului artistic, ai presei, ai co-finanțatorului, oficialități locale și, desigur, publicul larg.

Potrivit Primăriei, expoziția este organizată în  urma încheierii cu succes a proiectului cultural Simpozionul de Ceramică Monumentală „Costel Badea”, desfăşurat la Constanța în perioada iulie-noiembrie 2018. Proiectul aduce tribut memoriei maestrului ceramist Costel Badea, căruia îi împrumută numele, și se constituie într-o nouă tentativă de revitalizare a semnificației culturale a Dobrogei – un spațiu care și-a definit de-a lungul timpului un specific artistic unic.

Cinci artiști vizuali – ceramiștii Gheorghe Fărcășiu, un discipol direct al lui Costel Badea, Florentin  Sîrbu, ambii din Constanța, Oana Florică din București, sculptorul Vasile Filip din Constanța și artistul sticlar Iliya Yankov din Varna, Bulgaria – sunt autorii a patru lucrări de ceramică monumentală, create în cadrul simpozionului în hala de producție a unei fabrici de specialitate.

„Inserate în țesutul urban, cele patru lucrări de ceramică monumentală dialoghează vizual cu arhitectura, vegetația și albastrul mării din vecinătate, devenind un nou nucleu de atracție culturală pentru localnici, dar și pentru turiști. Deși fiecare operă poartă amprenta creatorului – la propriu și la figurat –, cele patru lucrări împărtășesc – atât prin morfologia imaginii tridimensionale, cât și prin titluri sugestive („Însemne arheologice”, „Geneză”, „Aspirație”,„Așteptare”) – inspirația comună din patrimoniul ceramicii milenare a Dobrogei, adăugându-se ele însele acestui patrimoniu, revizitat cu sensibilitatea artistului contemporan.” (Eduard Andrei – extras din catalogul Simpozionului)

În calitate de producător și beneficiar al unei co-finanțări din partea Administrației Fondului Cultural Național, Asociația UMA ED ROMÂNIA a hotărât să doneze cele patru opere de artă către Primăria Municipiului Constanța, cu scopul de a îmbogăți patrimoniul imobil al orașului.

Facebook Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *