Expoziție cu mesaj clar, la Pavilionul Expozițional! Palaz: „Mai avem un obiectiv de țară: Unirea cu Basarabia!” Țuțuianu: „Avem datoria să apărăm avanposturile neamului românesc!”

Pavilionul Expozițional Constanța este în plin proces de transformare radicală: toată piațeta va fi dedicată Centenarului Marii Uniri! Anul 2018, cel care marchează 100 de ani de la Marea Unire, se apropie de final și, potrivit vicepreședintelui Consiliului Județean Constanța, Claudiu-Iorga Palaz, timpul nu a fost chiar cel mai bun prieten al autorităților pentru expoziția în cauză, însă, cu timpul, la Pavilion se vor finaliza lucrările și vor avea loc și evenimente pentru deschiderea oficială a piațetei.

De remarcat este faptul că, în ideea unui curajos mesaj politic, se transmite necesitatea de împlinire a ultimului obiectiv nerealizat al neamului românesc: Unirea cu Basarabia!

„Sper să reușim într-un final să dedicăm toată piațeta Centenarului… Timpul nu ne-a ajutat, au durat greu procedurile de licitație, de achiziție, dar am reușit să punem de 1 Decembrie drapelul național, acum totemul. Eu spun că vor fi evenimente prin care vom putea să inaugurăm oficial această piațetă. Totemul este menit să înlocuiască informarea de pe internet și oamenii să înțeleagă principalii pași ai istoriei României. În timp, vor mai fi puse câteva piese, alături de alte evenimente care vor avea loc. (…) Legislația este anevoioasă și trebuie să o respectăm, iar evenimentele nu vor mai avea loc anul acesta, ci anul viitor. Ideea totemului este de a fi din trecut, de aceea are această nuanță de „ruginit”, oferă o lectură, principalele momente importante ale istoriei neamului. Ultimul panou, nu aveam cum să uităm, dorința de Unire cu Basarabia! Panoul din 2020 are prinsă Basarabia!”, a spus Claudiu Palaz, pentru TOMIS NEWS.

pavilion centenar 1

În altă ordine de idei, președintele CJC, Marius Horia Țuțuianu, a încurajat lucrările de la Pavilion și a transmis, la rândul său, un mesaj de încărcătură emoțională.

„Lăsați de pază de marele voievod, Mircea, noi, dobrogenii, „cei dintâi români”, avem datoria să apărăm avanposturile neamului românesc: Dunărea și Marea cea Mare! Astfel, expoziția permanentă de la Pavilionul Expozițional organizată de Consiliul Județean Constanța este parte a acestei datorii. Suntem onorați de faptele de glorie ale înaintașilor noștri, fără de care nu am fi avut, astăzi, o țară liberă, numai a noastră și, totodată, suntem obligați să le cinstim memoria. Bogată și complexă, Dobrogea este o altă pagină a istoriei eroice românești, istorie care se răsfrânge într-un prezent pe care suntem obligați să îl îngrijim în așa fel încât cei care vor veni după noi să aibă, asemenea generației noastre, motive de mândrie”, a spus Marius Horia Țuțuianu, pentru TOMIS NEWS.

pavilion centenar 4

CITEȘTE ȘI:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *