Spread the love

UPDATE

Inspectoratul Teritorial de Muncă Constanța anunță că evenimentul s-a produs la instalația de hidrofinare benzină. Patru persoane au suferit arsuri între 20 – 90%, iar două persoane s-au intoxicat cu fum. Tragedia s-ar fi produs din cauza unei conducte defecte, iar lichidul, care avea peste 300 de grade C, inflamabil, ar fi declanșat incendiul.

Pe parcursul nopții, răniții au fost transportați la București, însă din păcate în această dimineață, unul dintre bărbați a decedat!

„Transmitem cele mai sincere condoleanţe familiei si prietenilor sai, gândurile noastre se îndreaptă catre ei. I.B., 48 de ani, ne-a fost coleg în cadrul Rominserv, lucrând ca inginer sudor. Suntem în contact și oferim suportul nostru familiilor colegilor internați în unitățile spitalicești din București și sperăm la însănătoșirea lor cât mai rapidă”, au precizat reprezentanții KMG International, marți dimineață, într-un comunicat.

Știre inițială:

O explozie a avut loc la Rafinăria Petromidia! A fost decretat planul roșu de către autorități. Conform primelor informații, cel puțin patru oameni sunt victime ale exploziei. Ulterior, numărul s-a ridicat la cinci!

„A fost o explozie la instalația de azot. A fost declanșat planul roșu. Sunt patru persoane rănite. Una a fost dusă, deja, la spital. Sunt ambulanțe și mașini de pompieri la fața locului”, a declarat inițial secretarul de stat Raed Arafat.

Autorităţile din judeţul Constanţa au declanşat planul roşu de intervenţie, după ce o explozie la un rezervor de azot sau la o pompă de alimentare a declanşat un incendiu pe platforma Petromidia. Patru oameni – angajaţi ai rafinăriei – au fost răniţi grav şi urmează să fie aduşi la spitale din Bucureşti. În jurul orei 19:00, incendiul a fost localizat şi era ţinut sub control.

„Incendiu puternic în rafinăria Petromidia. Sunt la „Hanul Piraților și adineaori a și bubuit… e fum mare spre Năvodari, unii părăsesc plaja. Au venit două mașini de pompieri din Constanța și două ambulanțe. Acum a venit și a treia! Sigur răniți, acum și altă mașină de intervenție, un Duster roșu. Dacă nu sunt victime nu se duce apelul se ambulanță”, a spus un martor pentru TOMIS NEWS, la 17:10.

Autoritățile locale, la multe ore după incident: „Nu știm, nu cunoaștem. Discutăm cu ei doar la nivel de impozite!”

Facem precizarea că mass-media nu a putut lua legătura cu conducerea Petromidia ore în șir!

La rândul său, purtătorul de cuvânt al ISU Dobrogea, Anca Chiriță, a declarat că la fața locului au ajuns mai multe echipaje de intervenție, dotate cu mașini cu spumă și apă.

Liderul de sindical de pe Platorma Rafinăriei Petromidia, Petre Tancău, a precizat că incendiul a fost generat de o explozie la o pompă de alimentare DDV, din cadrul unei instalații de prerafinare.

14074350_10157257595230104_2040629882_o

„Are nume de kazah, dar nu mai știu cum se numește… e de la KazMunayGas. Nu am relații cu actualul director, nu prea ne-am întâlnit. Eu știu de la Poliția Locală că nimeni nu are acces… au trecut și pe lângă mine mașini de la SMURD. Sunt trei răniți (erau deja patru – n.r.), dar sunt doi pe care probabil nu îi găsesc, două persoane sunt căutate… nimeni nu știe clar! Poliția Locală de la mine… astaaa… mă rog, nu mă acuzați… și nuuu… nu e în dispoziția mea să pot să vă dau un răspuns… Nu am încercat să intru și nici nu încerc să intru. Poliția Locală s-a dus acolo dar nu a avut acces și acum nu știu care e politica, dar acum îmi dau seama care e politica… La momentul ăsta (18:00 – n.r.) nu am nici o informație clară, doar de la Poliția Locală. (…) Nu am la momentul ăsta un răspuns, nu am un număr de telefon al directorului Utekov, nici nu îl cunosc, nu l-am văzut, iar cei trei (români din Consiliul de Administrație – n.r.) nici nu știu care sunt! Primăria nu colaborează cu ei, nu suntem într-o relație strânsă, doar institutional, la nivel de impozite. Nu avem o relație foarte apropiată… Nici ei nu au întrebat niciodată de mine, nici eu nu am avut o relație cu ei…”, a spus primarul orașului Năvodari, Florin Chelaru, pentru TOMIS NEWS.

Managerul administrativ în cadrul Rompetrol Rafinare, Loredana Crețu, a avut o declarație înfiorătoare:

„Nu mă stresați, ideea e că veți primi o poziție oficială din parteaaaa… Nu sunt eu în măsură să dau nici o informație… avem și noi un departament de PR… Sunt implicată aici în organizare, îmi cer scuze…”, a spus Crețu, la 19:50, pentru TOMIS NEWS.

Între timp, directorul Agenției pentru Protecţia Mediului Constanța, Lavinia Zaharia, ne-a precizat:

„Pe teren este trimisul din cadrul laboratorului, care monitorizează calitatea aerului, respectiv compușii aerului volatili! În acest moment, incendiul a fost stins și calitatea aerului tinde să revină la normal. Rezultatele analizelor sunt mult mai bune! Nu există pericol, oricum din ce s-a măsurat, nu s-a depășit limita de alertă! Nu există pericol!”, a spus Zaharia, la 20:00, pentru TOMIS NEWS.

Prefectul Constanței, Adrian Nicolaescu, este în concediu, iar comanda a fost preluată de subprefectul Levent Accoium, care știa de patru răniți, nu de cinci și că au fost transportați la… Spitalul Județean Constanța!

„Incendiul a fost lichidat de mai bine de o oră în totalitate. La fața locului sunt colegii de la ISU și organele de cercetare, care vor să facă cercetarea și să tragă concluziile finale, cu privire la cauzele care au generat accidentul aici de la platforma Midia. Toți cei patru răniți au fost transportați la Spitalul Județean, la informațiile pe care le am sunt sub control, monitorizați de medicii de specialitate din secția de arși. În funcție de gravitate și de situația pe care o vor trage medicii vor stabili dacă vor fi transferați la București în cursul serii de astăzi. Domnul prefect este în concediu, la comanda instituției sunt eu”, a spus Levent Accoium, la 21:00, pentru TOMIS NEWS.

Starea răniților

Un bărbat, 35 de ani, arsuri gradul III pe 100% din suprafața corpului, stabil, intubat, a fost transportat la spitalul Bagdasar-Arseni.

La fel și un bărbat, 49 de ani, arsuri gradul II-III pe 25% din suprafața corpului, stabil.

Un bărbat, 34 de ani, arsuri de gradul II-III pe 20% din suprafața corpului, stabil, neintubat, fără leziuni pe căile respiratorii, a fost transportat la Spitalul de Arși, la fel ca și un bărbat, 58 de ani, arsuri de gradul II pe 24% din suprafața corpului, stabil, neintubat, fără leziuni pe căile respiratorii.

În același timp, un bărbat în vârstă de 30 ani, cu arsuri de gradul III pe 60% din suprafața corpului, intubate, a fost  transportat la Spitalul Floreasca.

Liderul de sindical de pe Platorma Rafinăriei Petromidia, Petre Tancău, a precizat că incendiul a fost generat de o explozie la o pompă de alimentare DDV, din cadrul unei instalații de prerafinare. În secţia în care a avut loc explozia lucrau 28 de angajaţi.

Rompetrol Rafinare, legături cu Gabriel Comănescu

Compania Rompetrol Rafinare, parte a grupului KMG International, este condusă din luna iunie 2014 de Yedil Utekov, numit în locul lui Sorin Graure, care a preluat funcţia de director al programului de creştere a eficienţei operaţionale pentru rafinăriile Petromidia Năvodari şi Vega Ploieşti.

Yedil Utekov a deţinut  simultan funcţia de director general adjunct al societăţii (din 24 decembrie 2012) şi pe cea de director general al Rompetrol Petrochemicals SRL – societate deţinută integral de Rompetrol Rafinare (din 13 noiembrie 2013).

Înainte de a se alătura grupului Rompetrol, Yedil Utekov a acumulat o experienţă de peste 10 ani în industria de petrol şi gaze în companii importante din Kazakhstan, precum Agip KCO şi rafinăria din Atyrau, parte a KazMunayGas – compania naţională de petrol şi gaze din Kazakhstan, țară foarte apropiată de interesele antreprenoriale ale magnatului constănțean Gabriel Comănescu, președintele falimentarului Grup Servicii Petroliere.

Sorin Graure, directorul general al societăţii în perioada 22 noiembrie 2012 – 11 iunie 2014, a preluat funcţia de director al programului de creştere a eficienţei operaţional pentru rafinăriile Petromidia Năvodari şi Vega Ploieşti.

În 2011, acționarii GSP au decis să înfiinţeze la Alma-Ata, cel mai important centru economic şi comercial al Kazahstanului, compania “GSP Kazahstan”, potrivit Monitorului Oficial. Directorul general al GSP Kazahstan a fost numit Doru Mihai Dediu, nimeni altul decât fostul director general al Petrom în Kazahstan.

Facebook Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *