Spread the love

„Patria a priori”, sintagma pentru „Țara pe primul loc”, de care Serviciul Român de Informații se folosește pentru a închide ochii curioșilor și a masca neregulile, abaterile și gravele probleme din spatele unui slogan pompos, conceput pentru a da siguranță. Nimic din această siguranță nu se reflectă în spatele ușilor închise, iar bulgărele ivit odată cu situația primului adjunct al directorului SRI, Florian Coldea, se pregătește s-o ia la vale, în poate cea mai nefastă situație a SRI din 1990 până azi. Evident, de slăbiciunea și corupția serviciului care ar trebui să protejeze țara nu doar că ar putea, ci cu siguranță vor profita serviciile adverse, aspect care va întoarce țara noastră cu mulți ani înapoi, geopolitic vorbind, asta după ce defectarea lui Ion Mihai Pacepa, din iulie 1978, ne întorsese cu 20-30 de ani înapoi, din punct de vedere al muncii operative. Astăzi, România iese din nou cu pieptul dezgolit, între vecini care gravitează în jurul Moscovei, cu un serviciu secret național corupt, nesigur și, cel mai grav, necredibil.

În rana în care se răsucește lama, prin situația lui Florian Coldea, se adaugă sare, pentru agravarea situației. Și nu o facem noi, ci SRI, cu bună știință, obișnuit să arunce sub preș neregulile serviciului sau îmbrăcarea lor într-o formă bună doar de public relations și atât. Mai exact, Florian Coldea NU A FOST SUSPENDAT din funcție și, dacă acesta ar acționa în instanță, ar câștiga din primul termen. În prezentul material, așa cum TOMIS NEWS a obișnuit de-a lungul timpului, nu vom prezenta doar situația legală a lui Florian Coldea, ci și mostre din „modus operandi” al celor care au înțeles că țara care le asigură salariile, gradele și funcțiile trebuie mințită, furată și batjocorită ca în filmele cu mafioți, pentru că, da, așa sunt marea parte a șefilor SRI: mafioți.

Coldea NU A FOST SUSPENDAT din punct de vedere legal

SRI a anunțat, joi, că Florian Coldea a fost suspendat din funcție și pus la dispoziția directorului SRI, Eduard Hellvig.

„(…) În acest sens, până la finalizarea verificărilor, domnul general-locotenent Florian Coldea este pus la dispoziţia directorului, potrivit prevederilor legale, iar atribuţiile funcţiei de prim-adjunct al directorului Serviciului Român de Informaţii vor fi preluate de către directorul SRI, domnul Eduard Hellvig”, au precizat reprezentanții SRI.

Problema este că Legea 80/11 iulie 1995, privind statutul cadrelor militare, actualizată 2014, nu prevede punerea la dispoziție în forma în care SRI a prezentat-o opiniei publice! În realitate, Florian Coldea și Eduard Hellvig au fost chemați la președintele Klaus Iohannis, care i-a cerut demisia lui Coldea, acesta refuzând. Astfel, SRI s-a trezit în situația de a „îmbrăca” o situație în care nu se află prea bine într-un text de liniștire a opiniei publice, fără bază legală în spatele deciziei. Eduard Hellvig poate să îl suspende pe Florian Coldea, doar în situația în care a constatat fapte ilegale ale adjunctului său sau, a doua variantă, demiterea! Suspendarea sau punerea la dispoziție nu are acoperire legală, Legea 80, prin articolele 82 și 85, face referire la cazuri de boală, cădere în captivitate, la cerere, prin demisie, hotărâre judecătorească cu prevederea închisorii sau reorganizare a unității. Mai mult, comisia specială de verificare nu există în nici un regulament militar; codul (să-l numim) deontologic al ofițerului SRI nu există, întrucât nu există o lege a ofițerului de informații, ci doar statutul cadrelor militare, respectiv Legea 80.

Sociabili de regulă cu TOMIS NEWS, reprezentanții departamentului de comunicare al SRI au refuzat de această dată să fie contactați. Purtătorul de cuvânt al SRI, Ovidiu Marincea, contactat îndelung, ne-a precizat: „Pentru solicitare, vă rog să o trimiteți la presa@sri.ro și vă vom răspunde în cel mai scurt timp, respectând termenul legal”. Am apelat și la această variantă și așteptăm cu maxim interes respectarea legii în acest sens.

Studiu de caz: ofițerului i se retrage certificatul de operare cu secrete de serviciu, dar este trimis, a doua zi, cu act secret la o unitate militară. Incompetență sau tentativă mafiotă de punere sub arest?

TOMIS NEWS relata în august 2016 despre situația fostului şef de birou de securitate internă în cadrul SRI, Daniel Florea, care se ocupa de protecţia contrainformativă a SRI în cinci judeţe. La SRI Prahova se lucra, în 2013, la un caz – cel al preşedintelui Consiliului Judeţean Prahova de atunci, Mircea Cosma. În opinia lui Daniel Florea, din interiorul SRI exista o scurgere de informaţii din această anchetă către persoane din jurul politicianului. Cercetând situaţia, Daniel Florea a ajuns la concluzia că aceste informaţii se scurgeau pe circuitul de colaborare dintre SRI Prahova şi Parchetul Curţii de Apel Ploieşti, care se ocupa de dosar. Corupția din Prahova a funcționat strună, prin dispariția lui Daniel Florea din sistem, la cererea lui Florian Coldea!

Marin Constantin, comandantul unității SRI Prahova, îl proteja pe președintele Consiliului Județean Prahova, Mircea Cosma. Sursele noastre din SRI ne-au precizat că Marin Constantin a primit un teren de 4.000 mp de la președintele CJP în nordul orașului Ploiești, într-o zonă rezidențială, chiar lângă casa lui Mircea Cosma. SRI deține actele că terenul a fost achiziționat sub prețul pieței.

„În septembrie 2013, Coldea s-a exprimat față de apropiați ai lui, care acum sunt șefi de unități, nu pot să spun cine că aștept să se reia procesul penal, că vrea să mă dea afară, deoarece ajunsesem foarte aproape de ei… (…) M-au trimis la poligraf, am trecut testul și au zis că mă dau jos din funcție fără explicație și m-au mutat pe o funcție neoperativă în București. Am atacat, cerându-le să îmi spună care a fost greșeala mea pentru care am fost sancționat, mi-au spus că „știi tu ce ai făcut”, dar eu bănuiesc de ce. Este o anomalie complicată. După ce am atacat în contencios administrativ, mi-au spus că dacă nu mă potolesc nu e bine. M-au chemat la o nouă testare poligraf. Apoi la o treia. Așa s-au gândit: să mă tot cheme până pic. Atunci au luat hotărârea de a mă trece în rezervă. (…) Am făcut un denunț la DNA și am lăsat acolo și un număr de contact. Numai că ei (SRI – n.r.) m-au chemat pe la prieteni, formă de intimidare! Îi întrebau de numărul de telefon al nevestei mele și voiau să îi sune ea! Am sunat eu să îi întreb ce au cu soția mea. (…) După trecerea mea în rezervă, adică retragerea certificatului ORNISS (necesar pentru acces la informații clasificate – n.r.), mi-au dat fișa de lichidare, care nu este ca la civili, este considerată secret de serviciu. Logistica unității mele era unde are acum Hellvig birou, pe strada Jandarmeriei din București, aproape de Băneasa, lângă Academia de Poliție. Și m-au trimis cu hârtia, care era secret de serviciu. Ei mi-au retras certificatul ORNISS cu o zi înainte și m-au trimis cu un document clasificat în mână… Am fost la comandant și astfel cred că am scăpat de un arest…”, a spus Daniel Florea, pentru TOMIS NEWS.

Facebook Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *