EXCLUSIV Se modifică legea societăților comerciale. Parlamentari de Constanța: „Statul și întreprinzătorul trebuie să aibă drepturi egale. Plata dividendelor în avans aduce câștiguri pentru bugetul statului”

Propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea Legii nr.82/1991 a contabilităţii şi modificarea şi completarea Legii nr.31/1990 a societăţilor comerciale, modificarea şi completarea Legii nr.1/2005 privind organizarea şi funcţionarea cooperaţiei a fost înregistrată, miercuri, la Camera Deputaților.

33 de deputați și senatori (toți PSD) susțin inițiativa deputatului de Buzău, Nicolaie-Sebastian-Valentin Radu, de modificare radicală a legislației în domeniul economic. Deputatului de Buzău i s-a alăturat echipa de la Constanța a parlamentarului George Vișan. De asemenea, pentru propunerea legislativă și-a mai exprimat susținerea și deputatul Radu Babuș.

Plecând de la „definiția juridică a dividendului” și de la faptul că „problematica repartizării profitului și a distribuirii de dividende rămâne încă restrictivă”, Sebastian Radu și George Vișan consideră că se impune „repartizarea unei cote de 1/2 din profitul realizat trimestrial sub formă de dividende în cursul exerciţiului financiar”.

Prin această propunere, se consideră că măsura „va duce la încasări din impozitul pe dividende în cursul anului fiscal şi va da posibilitatea întreprinzătorului de a beneficia de rezultatul muncii prestate pe parcursul anului fiscal”.

„Obiectivele rezultate în urma modificărilor legislative propuse, urmăresc să permită protejarea, în mod satisfăcător, a intereselor creditorilor și acționarilor unei societăți profesioniste, indiferent de tipul de constituire. Aceste obiective sunt prioritare, fiind necesar să se instituie reguli clare și permisive privind repartizarea profitului și la intervale mai mici de timp pentru stimularea creșterii economice și pentru simplificarea procedurilor de repartizare trimestrială a profitului între asociați cu obligația de a regulariza situația financiară anuală cu privire la profitul distribuit în timpul anului. (…) Considerăm că trebuie ca statul şi întreprinzătorul să aibă drepturi egale asta înseamnă că atunci când statul se îndestulează din muncă întreprinzătorului (prin plata impozitelor) şi acesta trebuie să aibă la rândul său, dreptul repartizării în acelaşi timp a unei cote din profit”, se arată în expunerea de motive a deputaților PSD.

În prezent, legislația prevede că întreprinzătorul care are profit poate să ridice dividendele doar la sfârșitul anului. Prin această modificare, se permite ridicarea la trimestru, ceea ce avantajează întreprinzătorul, dar și statul, care obține prin această operațiune 5% din valoarea sumei ridicată. De asemenea, acționarul care nu este înregistrat în câmpul muncii, achită un impozit suplimentar de 5,5% pentru CAS.

Inițiatorii mai doresc modificarea art. 113 din legea nr. 1/2005 privind organizarea şi funcţionarea cooperaţiei, astfel:

Constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă fapta administratorului, a preşedintelui societăţii cooperative ori a directorului executiv care:

a). se împrumută prin act sub semnătură privată, direct sau printr-o persoană interpusă, de la societatea cooperativă pe care o administrează;

b). încasează sau plăteşte dividende, sub orice formă, din beneficii fictive

Potrivit inițiatorilor, proiectul de modificare legislativă este „rezultatul consultării mediului de afaceri, singurul vizat de modificările legislative propuse”.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!
  •  

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *