EXCLUSIV Negocieri SCANDALOASE între statul român și Vatican! Sfântul Scaun vrea recunoașteri exprese pentru diplomele de studii, Guvernul CEDEAZĂ în fața AMENINȚĂRILOR!

După introducerea Cadrului European al Calificărilor, se anunța că, din 2012, diplomele liceale și universitare vor fi recunoscute imediat de țările membre ale Uniunii Europene, astfel încât pentru fiecare diploma obținută într-o țară va exista una echivalentă în toate statele Uniunii. Măsura menită să rezolve găsirea unui loc de muncă nu s-a intersectat și cu problemele din zona cultelor religioase. Anii au trecut și, în 2016, procedura realizată la nivel centralizat, de un organism specializat, a fost contestată. Universităţile româneşti şi Ministerul Educaţiei s-au certat, primele dorind ca ele să fie cele care fac recunoașterea diplomelor.

Centrul Național de Recunoaștere și Echivalare a Diplomelor, unitate în subordinea Ministerului Educației Naționale și a Cercetării Științifice (CNRED), organismul care și în prezent realizează certificarea, a replicat, invocând eficiența procedurilor aplicate și argumentând astfel necesitatea menținerii actualului sistem centralizat de recunoaștere a diplomelor. Astfel, România se află în compania Albaniei, Azerbaidjanului, Ciprului, Spaniei, Italiei, Kazahstanului, Moldovei și a Republicii Macedonia, ca una dintre țările în care recunoașterea diplomelor se face centralizat, la nivelul ministerului. Astfel, ministerul este și cel care negociază pe plan extern.

Cetăţenii din statele non-UE se pot înscrie la studii în România fără examen de admitere, trimiţând dosarul de candidatură direct universităţii pentru care optează, potrivit calendarului stabilit de către fiecare universitate.

În prezent, potrivit Ordinului MEN nr. 3473/17.03.2017, publicat în Monitorul Oficial nr. 233/5.04.2017, în lista diplomelor de studii liceale recunoscute de Ministerul Educației pentru înscrierea cetățenilor străini la studii universitare de licență din partea Vaticanului se regăsește doar Testimonio Maturitatis.

Aflat pe această poziție de superioritate, ministerul este și cel care negociază la nivel internațional. Să vedem ce a ieșit.

Guvernul cedează în fața pretențiilor Vaticanului

Diplomele instituțiilor de învățământ superior românești nu sunt recunoscute la Vatican. Astfel, din 2014 au început demersurile de recunoaștere reciprocă. Numai că Vaticanul nu a dorit niciodată să acționeze pe principiul reciprocității și a impus condiții. Propunerea vaticaneză a fost întâmpinată cu respingeri la Ministerul Afacerilor Externe și la Secretariatul de Stat pentru Culte. TOMIS NEWS a intrat în posesia propunerii, pe care o redăm:

„art. 2, lit. c) – diplomele academice conferite de instituțiile de învățământ care nu au fost înființate sau aprobate de Sfântul Scaun impun recunoașterea expresă de către Congregația pentru Educația Catolică pentru a produce efecte canonice” 

Publicăm o parte din prevederile disputatului Acord, ca va fi aprobat în curând de Guvernul României, în conformitate cu doleanțele vaticaneze și cu ignorarea avertizărilor funcționarilor de la Ministerul Afacerilor Externe și Secretariatul de Stat pentru Culte:

acord vatican

 

Practic, România recunoaște diplomele de studii de la Vatican, dar Vaticanul recunoaște doar diplomele din universitățile românești pe care… le dorește. Inegalitatea a dus la rațiunile invocate de statul român de-a lungul negocierilor și redăm una dintre ele:

„Aceste obligativități/condiționări nu garantează automat recunoașterea diplomelor, având în vedere că Acordul nu menționează explicit că instituțiile de învățământ superior românești vor fi aprobate/recunoscute de Sf. Scaun”.

Partea română a avansat de-a lungul ultimilor patru ani părții vaticaneze, prin MAE, mai multe propuneri de negocieri, fiind și un memorandum aprobat în ședință de Guvern. Numai că partea vaticaneză nu a transmis nici o poziție cu privire la textele înaintate de partea română.

Surse guvernamentale au explicat acest comportament pentru TOMIS NEWS:

„Vaticanul nu ne-a răspuns niciodată oficial, doar primeau memorii de la noi. De la o vreme, nunțiul papal se plimbă prin ministere, ca să obțină doar prin lobby ceea ce dorea, niciodată nimic oficial”, ne-au spus acestea.

Deznodământul unor negocieri eșuate: Vaticanul și-a găsit TRĂDĂTORII din Guvern! Funcționarii români AMENINȚAȚI!

Apelând la practica lobby-ului, nunțiul papal și-a găsit și colaboratorii. Este vorba de două persoane: Andreea Păstârnac și Ioan Groza. Activitățile celor doi, în interesul Vaticanului, au adus la exasperare aparatul guvernamental, întrucât premierul Viorica Dăncilă, la influența celor doi, ignoră sesizările funcționarilor de la MAE și de la Secretariatul pentru Culte.

Andreea Păstârnac, fost ministru în Guvernul condus de Mihai Tudose, a fost eliberată în februarie a.c. din funcţia de secretar de stat la MAE, pe care a ocupat-o… doar o săptămână. Imediat, a fost numită consilier de stat în aparatul de lucru al premierului Viorica Dăncilă. Păstârnac a mai deţinut şi funcţia de ministru delegat pentru Românii de Pretutindeni. În prezent, este coordonator naţional al Comitetului interministerial pentru coordonarea relaţiilor României cu Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică.

„Lui Andreea Păstârnac i s-a promis de la Vatican că va participa la semnarea Acordului, așa că a cedat ușor, acesta a fost „prețul” ei…”, au precizat surse guvernamentale, pentru TOMIS NEWS.

Al doilea om racolat de Vatican este Ioan Ștefan Groza. Vicepreşedinte al Senatului USAMV Cluj-Napoca și coordonator al disciplinei de Reproducţie, Obstetrică şi Ginecologie Veterinară, provenit din grupul de la Cluj al lui Ioan Rus, Groza este și secretar de stat la Ministerul Educației, din februarie a.c. Acuzat de plagiat, noutățile indicate neoficial de aparatul guvernamental sunt cel puțin amuzante:

„Groza a venit de la Cluj cu o singură ambiție: să fie ales ca membru al Academiei Române. Pentru asta, este în stare să calce pe cadavre!”, ne-au precizat surse guvernamentale. Astfel, cu slăbiciunea la îndemână, Groza a intrat ușor în hora vaticaneză.

Colaborarea dintre cei doi merge ca unsă, așa cum ne-au mai relatat surse guvernamentale:

„Nunțiul papal a avut întâlniri cu George Ciamba de la MAE și Victor Opaschi de la Culte. Amândoi au susținut punctul de vedere al românilor. Ulterior, nunțiul papal a contactat-o pe Andreea Păstârnac, care l-a chemat pe Ioan Ștefan Groza, căruia i-a solicitat ca funcționarii publici români să își retragă obiecțiile la propunerea Vaticanului, în caz contrar fiind posibile demiteri…” 

Miercuri, 9 mai, în ședința Guvernului României va fi introdusă, pe ordinea de zi, varianta inițială, propusă de Vatican. 

VA URMA!

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *