EXCLUSIV MApN vine cu garanții: „Se va iniția un nou proiect de lege privind salarizarea militarilor. Recompensarea trebuie să asigure atractivitatea carierei militare”

Ministerul Apărării Naționale se confruntă cu tensiunile personalului, în special a soldaților gradați profesioniști, al căror număr se subțiază constant, sistemul de apărare fiind din ce în ce mai slab de la o lună la alta, datorită plecărilor masive din sistem.

Prin aplicarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 57/2015 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice în anul 2016, prorogarea unor termene, precum şi unele măsuri fiscal-bugetare aproximativ 70% din personalul instituţiilor din sistemul naţional de apărare, ordine publică şi securitate naţională, prin care militarii beneficiau de „o măsură reparatorie”, potenţialii beneficiari, în număr de aproximativ 33.000, au primit din august 50% din cuantumul sumei compensatorii corespunzătoare soldei de merit, aflată în plată la nivelul anului 2009, respectiv diferenţa de 50% începând cu luna august 2017, ceea ce înseamnă: 60 lei!

Aceste „măsuri reparatorii” au dus la plecări masive din sistem, unități cu personal mult sub numărul necesar.

Pe 14 septembrie 2016, în urma unor corespondențe MApN, pe de-o parte și TOMIS NEWS, deputatul Florin Gheorghe, de cealaltă parte, fostul ministru al Apărării, Mihnea Motoc, ne-a precizat:

„La nivelul instituțiilor din sistemul de apărare, ordine publică și securitate națională, se va constitui un grup de lucru format din reprezentanți și specialiști ai acestora, având ca scop elaborarea reglementărilor care vizează salarizarea personalului propriu, din care face parte și categoria de militari. Cu acest prilej se va analiza posibilitatea ca această categorie de personal militar să beneficieze de creșteri salariale de natură a stimula atractivitatea carierei militare pe piața forței de muncă, generând premisele accesului la o resursă umană calitativ superioară” .

CITEȘTE ȘI:

EXCLUSIV La nivelul instituțiilor de apărare și securitate națională se va forma un grup de lucru pentru salarizarea personalului propriu: „Se analizează posibilitatea creșterii salariale, pentru atractivitatea carierei militare”

armata2

Grupul de lucru s-a constituit, Ministerul Muncii va revizui legea cadru 284/2010 sau va iniția una nouă 

Vineri, la solicitarea TOMIS NEWS, MApN ne-a înștiințat că grupul de lucru anunțat pe vremea fostului guvern s-a constituit.

RĂSPUNSUL MAPN PENTRU TOMIS NEWS:

„În conformitate cu dispoziţiile art.1 din Hotărârea Guvernului nr.1/2017 pentru stabilirea salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată, începând cu data de 1 februarie 2017, salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată s-a stabilit la 1.450 lei lunar. Având în vedere dispoziţiile cuprinse în actele normative prezentate mai sus, începând cu 01.02.2017, drepturile militarilor intră sub incidenţa măsurilor de creştere în condiţiile în care cuantumul soldei funcţiei de bază al acestora, stabilit potrivit legii, este mai mic decât cel al salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată. În consecinţă, nivelul minim al soldelor funcţiilor de la baza ierarhiei, respectiv ale militarilor din categoria soldaţilor şi gradaţilor profesionişti, precum şi al subofiţerilor sau ofiţerilor aflaţi la început de carieră, se vor stabili la 1.450 lei, prin aplicarea prevederilor Hotărârii Guvernului nr. 1/2017. În anul 2016, prin Memorandumul cu tema: „Constituirea unui grup de lucru care să elaboreze proiectul de lege privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice”, aprobat de Guvernul României în şedinţa din data de 13 ianuarie 2016, a fost constituit grupul de lucru interministerial, format din reprezentanţi ai Ministerului Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice, ai Ministerului Finanţelor Publice, ai Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, ai Ministerului Economiei, Comerţului şi Relaţiilor cu Mediul de Afaceri, ai Ministerului Justiţiei, precum şi din reprezentanţi ai Confederaţiilor Sindicale. Având în vedere cele de mai sus, în baza prevederilor art. 4 alin. (2) lit. k pct. 2 a Hotărârii Guvernului nr. 344/2014 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice, precum şi pentru modificarea unor acte normative, cu modificările şi completările ulterioare (în prezent, Ministerul Muncii şi Justiţiei Sociale), publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 332 din 7 mai 2014, cu modificările şi completările ulterioare, acest minister va comunica instituţiilor publice şi ministerelor data la care vor avea loc întâlnirile interinstituţionale cu privire la reluarea unui proiect de act normativ de revizuire a Legii-cadru nr. 284/2010 privind salarizarea unitară a personalului plătit din fonduri publice sau iniţierea elaborării unui nou proiect de lege-cadru privind salarizarea personalului din fonduri publice”, au precizat reprezentanții Ministerului Apărării, pentru TOMIS NEWS.

CITEȘTE ȘI:

EXCLUSIV Scandalul din MApN ia amploare! Militarii, în prag de revoltă: „Suntem asistați social!” Ministerul invocă „sistem de salarizare implementat etapizat”

Amintim că, până la ultimele modificări salariale, un soldat cu vechime 1 an avea un venit net de 1.150 lei; caporal vechime 10 ani (SGP)=1101 Venit net; caporal vechime 20 de ani (SGP)=1220 venit net; majorarea de 50% din salariul de merit este de doar 50-60 lei; iar toate unitățile sunt sub 50% din personalul necesar, chiar în unele 70%.

Sursele noastre din sistemul militar ne-au precizat:

„Solda funcției de bază este între 550 de lei și 650 de lei, ulterior se adaugă gradațiile, specialistul de clasă, adică sporurile și astfel se ajunge la o sumă în care vine statul și mai adaugă prin HG 0154 și te „asistă social” cu o sumă prin care ajungi la salariul minim pe economie, de 1250 lei. Fostul guvern zicea că SGP au un salariu mulțumitor, pentru că iau și normă de hrană în valoare de 900 de lei, dar când participă la aplicații și exerciții se „mănâncă” din cei 900 de lei”.

Între timp, conducerea Ligii Militarilor Profesionişti a solicitat, recent, o audienţă la Ministerul Apărării Naţionale, cu scopul de a prezenta cele mai importante şi urgente probleme ale acestei categorii profesionale. Pe lângă salarizare, LMP mai cere retragerea Ordonanţei de Guvern promovată de către fostul ministru, Mircea Duşa, prin care s-a sistat plata orelor de week-end şi a sărbătorillor legale lucrate; calcularea vechimii pentru militarii care se apropie de vârsta pensionării; anularea prevederilor OUG 57/2015, prin care militarii sunt sancţionaţi la calculul pensiei;  trecerea normei de hrană la salariu (ca beneficiu pentru pensie) ș.a. Marți, 17 ianuarie a.c., LMP a primit răspuns favorabil din partea MApN în privința audienței, iar delegația va fi formată din SGP membri din Constanța, București, Brașov, Focșani sau Bârlad.

armata1

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.