Spread the love

Guvernul a reluat pe 11 mai a.c. licitația pentru selectarea unui constructor care să restaureze și consolideze cazinoul din Constanța. Contractul este evaluat la peste 31,6 milioane de lei (7 milioane de euro), în condițiile în care licitația precedentă, lansată în urmă cu un an, a fost blocată, conform unui document guvernamental, de contestații.

Lucrarea este programată să fie terminată în doi ani, dacă autoritățile vor reuși de această dată să aleagă un constructor. La acest moment, Cazinoul, inclus pe lista monumentelor istorice, este în paragină.

Potrivit Executivului, ofertele  s-au depus până pe 27 iunie, Compania Națională de Investiții acceptând doar firme de construcții cu o cifră medie de afaceri globală pe ultimii trei ani cel puțin egală cu 52,6 milioane de lei și care în ultimii cinci ani au efectuat lucrări similare în valoare cumulată de minimum 24,6 milioane de lei.

Pe 19 iunie a.c., primarul Decebal Făgădău a anunțat că restaurarea Cazinoului „este pe un drum ireversibil”, că „există sursă de finanțare” și, până la finalul anului, va fi declarat un câștigător al licitației, „oricât de mult s-ar paracontesta”.

Din păcate, stăm de un an și jumătate, din februarie anul trecut, de când am obținut avizul consiliului tehnico-economic interministerial și a fost emisă Hotărârea de Guvern de aprobare a indicatorilor tehnico-economici, stăm cu peste 30 milioane lei și încercăm să desemnăm un câștigător al unei licitații! La prima licitație s-au prezentat cinci participanți care au fost descalificați, întrucât nu îndeplineau condițiile de eligibilitate, au contestat aproape toți. S-au anulat licitația. Au contestat anularea licitației și, în cele din urmă, în luna martie a acestui an, colegii de la Compania Națională de Investiții au reușit să lanseze a doua licitație. Evident, a fost contestată și aceasta, aștept ca CNSC să se pronunțe, mi se pare că este o tragere inutilă de timp. În orice caz, vreau să îi asigur pe toți constănțenii și nu numai: Cazinoul va fi restaurat! ”, spunea atunci Decebal Făgădău.

Făgădău: „Același termen de construcție și la Cazinou și la Polivalentă și la sinagogă”

Între timp, se pare că termenul avansat de Făgădău, respectiv „aflăm câștigătorul până la sfârșitul anului”, va prinde contur real. Vineri, am discutat cu primarul, care a confirmat această stare de fapt.

„La Cazinou, e licitația e în desfășurare. În urmă cu două săptămâni, a început licitația electronică… deci, se face în doi pași: o licitație în care se face evaluarea eligiblității, după care se ofertează prețul. Valoarea întregului proiect este de peste 31 de milioane lei! (…) Banii au fost alocați anul trecut, în februarie, în martie sau aprilie tot atunci Hotărârea de Guvern. După licitația electronică se trece la declararea câștigătorului și contestațiile, dacă vor fi. Nu știu termenul pentru declararea câștigătorului, dar la jumătatea lui decembrie, cel mai probabil, vom afla. După care urmează, pentru că toate proiectele Companiei Naționale de Investiții se încheie cam așa: trei luni – proiectare, 24 de luni – execuție, 60 de luni – garanția lucrării. Contractul se încheie pe 60+24+3 luni, construcția, în realitate, durează 24 de luni. La fel este și la Polivalentă și la Cazinou și, probabil, la fel și la sinagogă”, a spus primarul Decebal Făgădău, pentru TOMIS NEWS.

Facebook Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *