EXCLUSIV Făgădău, prezent la lucrările Congresului European al Administrațiilor Locale: „Am stabilit parteneriate și contacte”

Dezbaterile Congresului European al Administrațiilor Locale reprezintă  un ciclu de sesiuni și reuniuni dedicate administrațiilor locale poloneze și europene și la care participă mai mult de două mii de reprezentanți ai autorităților locale din întreaga Europă, alături de reprezentanți de guverne și parlamente, asociații non-guvernamentale sau oameni de afaceri din peste 40 de țări.

Pe baza Tratatului de la Lisabona, Comisia Europeană este obligată să consulte administrațiile regionale și locale din Europa și, la cea de-a treia ediție a Congresului de la Cracovia, desfășurat luni și marți, a participat și primarul municipiului Constanța, Decebal Făgădău.

„Am reprezentat și anul acesta Constanța la Congresul European al Autorităților Locale, eveniment care a avut loc în perioada 27-28 martie la Cracovia – Polonia, acesta fiind unul dintre cele mai importante evenimente la nivel european adresat autorităților locale. Tema generală a Congresului de anul acesta a fost „Autoritățile locale în fața provocărilor secolului 21, provocări ce se reflectă în situația actuală a Europei”. Temei generale, generoasă, de altfel, i s-au circumscris teme punctuale precum: noi instrumente în politica de coeziune a UE; impactul investițiilor în infrastructură asupra dezvoltării economice regionale; „Primar sau manager?”; regiunile în UE – beneficii și provocări; transparența în activitatea autorităților locale și prevenirea corupției; tehnologii mobile pentru autorități locale și cetățeni; companiile municipale ca metodă de atingere a obiectivelor autorităților locale; orașe și regiuni inteligente – de la viziune la strategie; reducerea de costuri; ce sunt serviciile ESCO și de ce ar trebui dezvoltate ș.a.m.d. Participarea la acest congres este nu doar onorantă, dar și foarte utilă. Pe lângă cunoașterea instrumentelor moderne la nivel european, prezentarea modelelor și proiectelor de succes, stabilirea de parteneriate și contacte au reprezentat o latură importantă a Congresului. Ca în oricare altă meserie, funcția de primar te obligă să înveți în permanență!”, a spus primarul municipiului Constanța, Decebal Făgădău, pentru TOMIS NEWS.

Anul trecut, primarul municipiului Cluj, Emil Boc, prezent la cea de-a doua ediție a Congresului desfășurat în perioada 5-6 aprilie, a precizat că „Europa trebuie reconstruită de la zero, dar nu de la instituțiile de vârf, ci de jos, de la autoritățile locale. (…) Lumea se schimbă, administrațiile locale se schimbă și așteptările cetățenilor sunt, de asemenea, în schimbare. Așadar, ar fi o greșeală să răspundem provocărilor viitorului cu instrumente din trecut. Cele trei elemente-cheie ale acestor schimbări sunt: orașe inteligente, democrația participativă și calitatea vieții”.

Din perspectiva dezbaterilor Congresului European al Administrațiilor Locale, calitatea vieții în marile centre urbane depinde în mare măsură de eficiența și utilizarea sistemelor private și publice de mobilitate urbană, prin forme diversificate care să reducă consecințele negative ale poluării mediului. Se au aici în vedere atât siguranța conducătorilor auto, a bicicliștilor și pietonilor, precum și reducerea costurilor de deplasare, tematică atractivă pentru primarul Constanței, în contextul acordului de finanțare dintre municipiul Constanța și Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare în privința modernizării RATC.

CITEȘTE ȘI:

Liberalii lui Chițac au lăsat garda jos. Făgădău, mandatat să „salveze RATC” la Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare

Organizatorul Congresului European al Administrațiilor Locale este Fundația Institutul pentru Studii Estice, totodată organizator al celebrului Forum Economic din Krynica-Zdroj, care va ajunge anul acesta la cea de-a 27-a ediție și care reunește anual (în septembrie) un grup restrâns de 100 de politicieni și oameni de afaceri (printre ei Václav Havel,  Viktor Yushchenko, Jarosław Kaczyński,  Viktor Orbán,  Petro Poroshenko, Viviane Reding,  Lech Wałęsa, Donald Tusk sau… Emil Constantinescu), fiind recunoscut drept cel mai puternic din Europa centrală și de est.

Congresul European al Administrațiilor Locale include dezbateri despre finanțe, economie, inovare, societate, mediu, revitalizarea economiei autorităților locale, acoperind pe parcursul a două zile peste 50 de evenimente, precum rapoarte, workshop-uri, prezentări sau prelegeri. Prima zi se încheie cu Gala Congresului, când cei mai buni reprezentanți ai administrației publice locale din trei categorii (în accepțiunea noastră: rural, municipal și județean) sunt premiați, evenimentul fiind organizat de cotidianul polonez Rzeczpospolita.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!
  •  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *