Spread the love

„Tipurile de informații de care oficialii de la nivel central și local au nevoie sunt diferite, comună fiind doar necesitatea furnizării la timp a acestora. (…) Nevoile beneficiarilor se schimbă. Contrar percepției opiniei publice, decidenții sunt prea ocupați să caute date pe Internet” – George Cristian Maior, „Despre intelligence”, Editura RAO, București, pag. 41, 2014.

„Pentru ca o sesiune de briefing să își atingă obiectivele propuse este necesar ca acesta să fie „audiabil” (ușor de urmărit și receptat), ajustat așteptărilor, cunoștințelor și preferințelor beneficiarului, analitic (nu descriptiv)  și, nu în ultimul rând, bine argumentat  și  structurat, în acord cu principiul: transmite ceea ce auditoriul are nevoie să afle, nu ceea ce ai vrea tu să îi spui!” – George Cristian Maior, „Despre intelligence”, Editura RAO, București, pag. 101, 2014.

„O atenție deosebită trebuie acordată rostirii/frazării: este recomandabil ca aceasta să aibă ritm moderat, situat, probabil, la o medie de 130-140 de cuvinte pe minut (spre deosebire de unii prezentatori de știri care ajung să rostească chiar și 165-195 de cuvinte/minut, majoritatea oamenilor utilizând în medie un ritm de 120 de cuvinte/minut)” – George Cristian Maior, „Despre intelligence”, Editura RAO, București, pag. 102, 2014.

„Plecând de la principiul că valoarea unui serviciu de informații rezidă în calitatea și profesionalismul angajaților săi, pregătirea personalului reprezintă o prioritate. Un intelligence de bună calitate are nevoie, pe lângă selecția riguroasă a unui personal cu capabilități înnăscute, dar și dobândite, și de o instruire eficientă, adecvată, coerenta, specializată, personalizată, conectată la mediul intern și extern de securitate” – Monografia SRI, Editura RAO, București, pag, 309, 2015

Sunt doar câteva citate din cărțile de Intelligence care au inundat librăriile în ultimii ani și pe care le-am redat intenționat. Cuvinte care fac referire la onoare, prioritate, specializare, argumentare și multe altele, umplu aceste pagini menite să șlefuiască imaginea unui serviciu secret care și la 26 de ani de la „înmormântarea” Securității este suspectat de practicile serviciului fostului regim.

Fostul director-scriitor al SRI, George-Cristian Maior, actualmente ambasador prin SUA, așa cum îi șade bine unui director care și-a făcut „treaba”, a scris și a coordonat și scrie și coordonează cărți pe bandă, fără să conștientizeze că scrierile sale au legătură de la prea puțin spre deloc cu realitățile muncii din teren.

Colonelul în rezervă Ion Dedu, fost şef de sector în domeniul cibernetic în Serviciul Român de Informații susține că a vrut să atragă atenţia, în anul 2009, conducerii SRI asupra faptului că unele prevederi din legea Big Brother erau neconstituţionale. Dedu a făcut un raport intern, de 10 pagini, pe care l-a clasificat „strict secret” şi l-a transmis directorului de atunci al SRI, George Maior.

Cinci zile mai târziu, Ion Dedu a fost mutat, pe aceeaşi funcţie şi cu acelaşi salariu, la o unitate neoperativă. Apoi a fost cercetat de o comisie de control, a fost trimis în faţa unui consiliu de judecată al SRI şi a fost sancţionat disciplinar cu „consemnare”.

Asta însemna că în timpul serviciului, nu avea voie sa părăsească unitatea, iar în afara programului, nu putea ieşi din casă. Această „consemnare” seamănă foarte mult cu „arestul la domiciliu”.

Între timp, colonelul Ion Dedu a trecut în rezervă şi şi-a căutat dreptatea în justiţie. Acesta a declarat că a declanşat un proces şi pentru a arăta lumii ce se întâmplă în interiorul SRI. Aşadar, Ion Dedu a atacat în justiţie două documente administrative, pe care le consideră ilegale: cel de eliberare din funcţie şi cel de sancţionare.

Instanțele autohtone nu i-au dat câștig de cauză, iar Dedu s-a adresat CEDO.

Un alt exemplu este cel al maiorului în rezervă Daniel Florea, fost şef de birou de securitate internă în cadrul SRI. Acesta se ocupa de protecţia contrainformativă a SRI în cinci judeţe. La SRI Prahova se lucra, în 2013, la un caz – cel al preşedintelui Consiliului Judeţean Prahova de atunci, Mircea Cosma. În opinia lui Daniel Florea, din interiorul SRI exista o scurgere de informaţii din această anchetă către persoane din jurul politicianului. Cercetând situaţia, Daniel Florea a ajuns la concluzia că aceste informaţii se scurgeau pe circuitul de colaborare dintre SRI Prahova şi Parchetul Curţii de Apel Ploieşti, care se ocupa de dosar.

„I-am scris lui Maior. Coldea a decis! Pe 14 m-am dus la muncă, pe 15 m-au dat afară!” 

În consecinţă, Daniel Florea a făcut raport către superiorili săi de la Bucureşti, în care prezenta toate constatările sale şi suspiciunea că există o scurgere de informaţii. Florea a fost chemat la Bucureşti, unde s-a început o cercetare a activităţii sale. Maiorul susține că în februarie 2014, a fost îndepărtat din funcţie fără nici o motivaţie, a fost sancţionat cu amânarea înaintării în grad pe timp de un an şi a fost mutat într-o unitate neoperativă pentru trei luni.

Revenim la Florian Coldea! Eternul adjunct la care nimeni nu poate ajunge, nimeni nu îl cunoaște, însă este mereu acuzat din toate direcțiile.

TOMIS NEWS a intrat în contact cu Daniel Florea, care, inițial, s-a arătat reticent: „Eu nu prea dau interviuri prin telefon… să nu vă supărați pe mine… chiar nu știu de unde aveți numărul meu de telefon…”, ne-a spus Florea, care, convins de onestitatea demersului nostru, a devenit încrezător:

„După ce am făcut celebrul denunț, am înțeles că e celebru, la DNA, în 2014, când încă eram ofițer activ și la trei săptămâni m-au trecut în rezervă, fără motivație, prin retragerea certificatului ORNISS, acel dosar a fost închis complet! În sensul că DNA l-a finalizat prin clasare, iar, ulterior, am atacat la Tribunalul Militar București și acolo a fost închis tot așa „frumos”, sub motivul care a fost transmis ca notă de către procuror, că nu sunt persoană vătămată! Adică, nu sunt plătitor de taxe și impozite în țara asta! Și, sub motivația aceasta, a fost închis tot dosarul! Buuuun… ulterior, anul acesta au început demersuri împotriva mea mai acute, în sensul că în ianuarie-februarie mi s-a făcut o percheziție, fără să mi se spună calitatea mea în dosar, care era logica! Ofițerii de poliție judiciară mi-au luat tot, telefoane, ca pe vremuri, până în 1950…. (…) I-am întrebat ce caută la mine și mi-au spus că… „tot”: arme, muniții, droguri, substanțe interzise, tot ce e în Codul Penal căutau la mine acasă, dar axarea lor a fost, în special, pe documente, plângeri împotriva polițiștilor, magistraților, zona asta și împotriva altor autorități de stat! Deși, eu am cerut care este scopul și, din mandatul de percheziție, nereieșind care este cauza, pentru ce se află și ce caută la mine acasă! (…) Eu ocupându-mă de Prahova am scris de șefii de la Prahova! (…) Este o „chichiță” mai nou găsită împotriva „rebelilor” ale conducerii SRI, în sensul că, după ce am făcut denunțul, mi s-a retras certificatul ORNISS, ori, conform Legii 80, retragerea certificatului ORNISS înseamnă automat punerea pe o funcție care implică să nu ai acces la informații clasificate, ori în SRI nu există o astfel de funcție! Automat, a însemnat trecerea mea în rezervă, fără preaviz, fără nimic, mai precis m-am dus pe 14 iulie la serviciu, normal, neștiind că în ziua aia am fost trecut în rezervă, a doua zi, pe 15 iulie, la ora 09:00, m-au chemat să îmi spună că nu mai sunt în SRI și în două ore să predau totul, în două ore m-au dat afară pe poarta unității și am plecat! Nu e incredibil, asta e România… eu sunt un mic cetățean…”, a spus Daniel Florea, pentru TOMIS NEWS.

Potrivit fostului ofițer al SRI, rapoartele sale ajungeau, pe cale ierarhică, sus-sus, care au avut efect aproape zero.

„Rapoartele mele pe linie ierarhică erau adresate conducerii SRI, nu exista o persoană anume… în mod normal, eu m-am adresat domnului Maior, la un moment dat, nu am fost primit nici în audiențe, nici nimic… din ce cunosc, deciziile le-a luat domnul Coldea!”, a concluzionat Florea, pentru TOMIS NEWS.

SRI: „Nu reacționăm și cei doi domni știu asta!”

De partea cealaltă, reprezentanții SRI nici nu vor să audă de „scăpările” foștilor lor colaboratori. Potrivit purtătorului de cuvânt al SRI, Ovidiu Marincea, Daniel Florea și Ion Dedu sunt o… poveste închisă!

„Da, îi știu… nu reacționăm pe declarațiile celor doi domni și ei știu asta, că de doi ani de zile fac turul (Dedu și Florea – n.r. ) televiziunilor, ziarelor. Nu reacționăm. Noi, în general, Serviciul, nu reacționăm pe declarații de presă”, a spus Ovidiu Marincea, pentru TOMIS NEWS.

Facebook Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *