EXCLUSIV DEZASTRU la IPJ Constanța (Partea I) Incompetență la Financiar, departamentul care își bate joc și de memoria colegilor plecați dintre ei

Ne-am fi așteptat ca „oamenii legii” să fie și primii care o aplică. Trista realitate denotă, însă, o crasă incompetență, delăsare și nesimțire în raport cu solicitările publice care vin în scopul rezolvării unor probleme cetățenești normale și legale.

Concret, ne referim aici la cazul ag. șef pr. Traian Vasile, care în urmă cu 30 de zile s-a stins din viaţă, după o luptă grea cu o boală necruţătoare. Presa constănțeană a relatat la momentul respectiv faptul că Traian Vasile activase la Biroul de Investigații Criminale și, deși îndeplinea condiţiile de pensionare, a refuzat gândul de a părăsi Poliţia, pe instituție pe care a slujit-o cu maximă responsabilitate și devotament. Ca într-un film dramă, lui Traian Vasile i s-a făcut rău în ultima sa zi de muncă. Se pregătea de pensionare. Numai că pensionarea nu i-a adus prilejul odihnei și a depănării de amintiri, alături de o nepoțică încă nenăscută, pe care o aștepta și pe care nu a apucat să o vadă. În acea zi fatidică a început coșmarul. Cancerul la ficat, extins la colon și cu metastaze osoase a răpus în doar șase săptămâni pe unul dintre puținii polițiști incoruptibili ai Constanței. Ultimul său drum, cu antemergător și zeci de colegi care l-au apreciat de-a lungul celor trei decenii de activitate neîntreruptă în slujba cetățeanului, au stat mărturie ca încununare a unei cariere de invidiat: 30 de ani în slujba unei instituții care astăzi își propune (și reușește) să îi batjocorească memoria.

15271724_10157740006995104_61568630_o

Lacrimile familiei răpuse de un astfel de șoc neprevenit nu contează absolut deloc în fața unei nesimțite birocrații care colcăie în cadrul Inspectoratului de Poliție al Județului Constanța. Soția lui Traian Vasile, care are un venit lunar de doar 300 lei, se pregătește de pomana celor 40 de zile. Ritualul creștinesc în memoria celui care a fost polițist, tată și soț devotat riscă să nu aibă loc, din cauza neasigurării la timp a ajutorului financiar garantat de stat, spre disperarea familiei oricum îndurerate, la baza căreia stau nesimțirea și lenea din cadrul IPJ Constanța. Totodată, soția lui Traian Vasile a fost tratată în mod batjocoritor pe holurile IPJ Constanța, fiind lăsată să aștepte mai multe zile ore în șir informații care nu au mai venit sau, dacă au venit, ea a fost de vină pentru că a solicitat informații! Ba mai mult, ca într-un film prost cu dobitoci, i s-a cerut la un moment dat: „plimbați-vă pe hol, poate vine…” Stupefiant tratament din partea celor care au fost colegii soțului. Mai mult, soției îndurerate i s-a recomandat în toată această perioadă să sune la Financiar, care a recomandat-o la casierie, iar caseria a recomandat-o la Financiar și tot așa… Ceea ce urmează reflectă într-o foarte mică măsură puroiul din cadrul IPJ Constanța, aspecte care trădează evidența că nu ne confruntăm cu un caz singular.

Financiarul de la IPJ Constanța, condus de o analfabetă!

Un apel la 0241611364, urmat de solicitare la Financiar, ar trebui să ducă la contabilul șef Liliana Agbaș, ofițer pr. II, în cadrul IPJ Constanța. Niciodată nu răspunde la telefon pentru că, evident, nu se află niciodată la birou. Dacă, totuși, este găsită la birou, ca solicitant al unor probleme te lovești de un sictir și o nesimțire incredibile, care ar trebui să te facă să îți pară rău că ai sunat și ai deranjat-o pe contabilul șef din nesfârșitul ritual al nefăcutului nimic la locul de muncă.

Spuneam că „oamenii legii” ar trebui să fie primii care aplică legea. Tocmai ei o ocolesc! Liliana Agbaș este un astfel de exemplu, care ar trebui să își aplice angajamentul cetățenesc până la capăt, respectiv prin publicarea declarației de avere. Ultima declarație de avere a acestei caricaturi zisă și ofițer datează din 2012, din care reținem că orice analfabet poate să ajungă șef. Și nu oriunde, ci la IPJ Constanța!

Așadar, tanti contabil șef, ofițer pr. II, Liliana Agbaș, susținea în declarația de avere din 2012 că deține un autoturism „Reno”, spre râsul tuturor curcilor din bătătură.

reno

Încă nu știm dacă din 2012 până astăzi a trecut de la „reno” la „dastăr” sau poate chiar „bemve”, cert este că șefa contabililor din IPJ Constanța se pricepe la contabilitate la fel ca la mașini. Această analfabetă de prestigiu din rândurile Poliției constănțene ar fi trebuit, la primul control pe linie ierarhică, zburată din serviciu, în șuturi, prin geam și nu doar din prisma analfabetismului de tip „Reno”, ci din cauza meseriei pe care nu și-o practică, așa cum ne-a relatat un coleg al ei.

SURSĂ IPJ Constanța: Bilanțurile financiare ale IPJ Constanța sunt neconforme cu realitatea!

Cuantumul ajutorului de deces pentru anul 2016 este de 2.681 lei, pe care IPJ Constanța trebuia să îl vireze încă de acum o lună! Pentru cadrele militare, documentele se depun la IPJ și ulterior sunt trimise la Casa de Pensii a M.A.I., în București, care verifică și apoi virează banii în Trezorerie pentru IPJ. Ministerul de Interne și Casa de Pensii și-au făcut datoria și au livrat banii, însă aceștia nu pot intra în contul soției îndurerate pentru că… Liliana Agbaș nu a muncit timp de o lună! Ba mai mult, pulverizează prin nonactivitatea sa treburile financiare la IPJ Constanța, aranjând bilanțuri, venituri și cheltuieli complet neconforme cu realitatea și după bunul plac!

Un cadru al IPJ Constanța, coleg cu Traian Vasile, sub protecția anonimatului din motive lesne de înțeles, ne-a explicat cum Liliana Agbaș reușește să nu muncească și să arunce în aer Financiarul de la IPJ Constanța, fără să o întrebe nimeni nimic.

„Banii sunt veniți pentru cazul colegului nostru. Numai că, la bugetari, acești bani fac parte dintr-o anumită categorie, un anumit cont, care se solicită de Direcția Financiară când sunt astfel de cazuri. Banii au fost ceruți, a venit modificarea, le-a dat deschidere, numai că Financiarul de la Constanța a neglijat să facă o modificare, un Forest Book, cu un anume rol, dar nefăcând această transmitere a modificării la Trezorerie, Trezoreria nu deblochează banii. Degeaba s-a dus ăla cu cecul, că nu i-a dat banii. În mod sigur, săptămâna viitoare o vor face, pentru că au realizat că au gafat. Normal, banii se dau în trei zile. Într-adevăr, este închidere de lună, la execuția bugetară pe care o vor face acești bani vor rămâne ca fonduri neutilizate. Având în vedere că colegul nostru a decedat pe 30 octombrie, până la maxim 10 noiembrie banii ar fi trebuit să vină. (…) Și eu sunt șocat, pentru că nu este o petrecere, este o nenorocire, când colegul nostru a murit pe nepregătite… (…) Nu s-au trimis cab-urile, păi nu e treaba soției asta, adică nu au făcut comunicarea Forest Book! De-asta nu s-au dat banii! Cab-urile sunt niște transmiteri care se fac atunci când ai niște bani în Trezorerie, ca să benefiezi de ei trebuie să trimiți prevederea de buget, că altfel banii stau bine mersi acolo. Financiarul a stat pe lene o lună și vor mai sta când probabil vor face plăți, dacă probabil vor vrea…”, a spus sursa noastră din cadrul IPJ Constanța, pentru TOMIS NEWS.

Discutăm cu ministrul, până dispar  nesimțirea și incompetența de la IPJ Constanța! 

Astfel, soția lui Traian Vasile a rămas complet descoperită, batjocorită și neajutorată de colegii soțului care a decedat după 30 de ani de activitate pentru această incompetentă instituție, cu angajați care beneficiază de astăzi de zile libere, ca și cum celelalte ar fi fost altfel… Palma dată astfel din nesimțire unei femei îndurerate nu putea rămâne netaxată, iar acești „șefi” din cadrul IPJ Constanța care consideră că trebuie să își ia salariul ca să nu muncească au devenit subiectul unei campanii a TOMIS NEWS, pe care o demarăm astăzi, în scopul curățării instituției de aceste scursuri. Astfel, astăzi TOMIS NEWS a expus problema relatată direct la cabinetul Ministrului de Interne, Dragoș Tudorache, alături de o pleiadă de solicitări în baza Legii 544/2001 privind liberul (și obligatoriul – n.r.) acces la informații de interes public, în care Ministerul de Interne trebuie să ne răspundă la mai multe întrebări, ca prim pas în demersul nostru mai amplu de a scoate la lumină monumentul incompetenței din cadrul IPJ Constanța. TOMIS NEWS își ia astfel angajamentul pentru îndeplinirea acestui obiectiv, prin folosirea tuturor mijloacelor, precum surse secrete din cadrul Ministerului de Interne (deloc puține), solicitări oficiale – corespondențe cu Ministerul, inclusiv căile instanțelor judecătorești, dacă situația o impune. Totodată, TOMIS NEWS, așa cum a făcut și în alte cazuri, se pune la dispoziția cadrelor Ministerului de Interne pentru a le asculta toate problemele cu care se confruntă în sistem, sub protecția anonimatului, agenți și ofițeri batjocoriți de sistemul pentru care își pun viețile la dispoziție, pe care îi invităm să ne scrie cu încredere la tomisnews.ro@gmail.com!

 

3 Comments

  1. …ma intristeaza lipsa omeniei din institutiile romanesti dar ma amuza lipsa de caracter din umbra ‘anonimatului’ unor comentarii. Spumoasa replica, Mariuse!

    • Ba da, știm. Sunteți chiar dumneavoastră. De pe adresa de IP 5.14.158.202, aceeași adresă pe care o folosiți când ne înjurați pe adresa de e-mail, ceea ce înseamnă că ați „bifat” și postura de pârât în instanțele judecătorești, unde veți fi chemată să răspundeți. O zi minunată!

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*