Spread the love

Ne-am fi așteptat ca „oamenii legii” să fie și primii care o aplică. Trista realitate denotă, însă, o crasă incompetență, delăsare, nesimțire și, mai nou, apucături imobiliare de tip politicianist.

În partea I am dezvăluit despre cum contabilul șef al Inspectoratului de Poliție al județului Constanța, analfabetă în cel mai propriu mod, a reușit performanța să nu muncească timp de o lună și să arunce în aer bilanțurile financiare ale instituției. TOMIS NEWS a sesizat Ministerul de Interne și promitem să continuăm cu această anchetă. În paralel, așa cum am promis în partea I, ne punem la dispoziția cadrelor Ministerului de Interne pentru a le asculta toate problemele cu care se confruntă în sistem, sub protecția anonimatului, agenți și ofițeri batjocoriți de sistemul pentru care își pun viețile la dispoziție, pe care îi invităm să ne scrie cu încredere la tomisnews.ro@gmail.com.

Sesizările nu s-au făcut așteptate, în fiecare zi suntem solicitați și promitem să publicăm și să aducem la cunoștința conducerii M.A.I. problemele cu care personalul din cadrul IPJ Constanța se confruntă și pe care le semnalează.

Șefii din IPJ Constanța și-au tras… restaurant privat! 

Astăzi, vom vorbi despre o șmecherie imobiliară de inspirație politicianistă (normal, de unde puteau să învețe?), întreprinsă de cei care ar trebui să aplice legea. T.I.V. este un polițist constănțean care ne-a scris „în numele mai multor angajați ai IPJ Constanța cărora le este teamă să își spună public nemulțumirea de teama unor eventuale repercusiuni”, despre o situație care merită din plin atenția Direcției Naționale Anticorupție (pe care am și sesizat-o, de altfel, cu acest prilej).

Iată ce ne scrie T.I.V.:

 „Am citit articolul dvs. legat de Serviciul Financiar al Inspectoratului de Politie Judetean Constanta Constanta si apreciez foarte mult sa vad ca sunt jurnalisti care se apleaca si asupra problemelor cu care se confrunta politistii si familiile acestora. De asemenea, apreciez si initiativa dumneavoastra de a da posibilitatea politistilor sa va aduca la cunostinta si alte probleme si nemultumiri legate de Inspectoratul de Politie Judetean Constanta. Doresc ca, in cele ce urmeaza, sa va aduc la cunostinta o situatie care nemultumeste in foarte mare masura angajatii Inspectoratului de Politie Judetean Constanta, nemultumirea care este generata de faptul ca in urma cu mai multi ani au fost indusi in eroare de vechea conducere a Inspectoratului de Politie Judetean Constanta, cand au fost asigurati ca un demers care viza inchirierea unui spatiu al Inspectoratului de Politie Judetean Constanta, va fi facut doar in interesul politistilor si al celorlalti angajati civili. Ulterior s-a dovedit ca acest demers s-a facut doar in interesul catorva sefi din cadrul Inspectoratului de Politie Judetean Constanta si, evident, in interesul societatii care a inchiriat spatiul, care a beneficiat in mod direct de sustinere din partea conducerii Inspectoratului de Politie Judetean Constanta, oferidu-i-se privilegii de care nu s-ar fi putut bucura oricine”.

Mai exact, este vorba despre o cantină, unde angajații IPJ puteau servi masa la prețuri rezonabile. Li s-a spus polițiștilor în manieră infracțională că „preluăm să facem ceva mai bun”, tocmai pentru a nu se face nimic din ceea ce s-a promis. Potrivit lui T.I.V., fosta popotă nu mai are acele prețuri accesibile, iar șefimea IPJ Constanța își face veacul pe acolo, pe bază de protocol!

„In urma cu mai multi ani, in incinta Inspectoratului de Politie Judetean Constanta functiona o cantina (popota – asa cum e cunoscuta de marea majoritate) unde angajatii Inspectoratul de Politie Judetean Constanta puteau servi masa la preturi rezonabile. Cantina era deservita de personalul contractual, fiind dotata si amenajata corespunzator asigurarii unei mese calde la un pret accesibil. La propunerea unui sef de inspectorat s-a pus in discutie inchirierea spatiului alocat cantinei unei societati comerciale private, cu promisiunea ca se vor aduce imbunatatiri substantiale, ca va creste calitatea serviciilor si ca in continuare vom putea servi masa la aceleasi preturi ca si pana atunci. Mai mult, se promitea amenajarea unui spatiu in care politistii vor putea aniversa Ziua Politiei, zile onomastice sau orice alt eveniment care necesita un astfel de spatiu. Propunerea suna promitator si majoritatea politistilor au primit initiativa cu incantare, dandu-si acordul in acest sens, fara sa banuiasca ce interese se urmareau de fapt. (…) S-au facut reamenajari ale spatiului Inspectoratului de Politie Judetean Constanta, care a devenit spatiu comercial, iar restaurantul si-a inceput si a continuat activitatea pana in prezent, practicand preturi exorbitante in raport cu preturile la care se putea manca in trecut un pranz la vechea cantina. Astfel niciun politist sau angajat contractual al Inspectoratului de Politie Judetean Constanta, nu s-a mai putut apropia de cantina lor, care acum este un spatiu menit sa aduca castig unor persoane care au profitat de conjuctura si de persoanele aflate atunci la conducerea inspectoratului. Angajatii inspectoratului au fost pacaliti, iar cantina (popota) le-a fost furata politistilor de rand, de catre o mana de oameni carora nu le pasa decat de ei, inersele lor, de apropiatii lor si de avantajele pe care si le pot crea, in orice mod cu putinta.  Este cunoscut ca la acest restaurant au servit mese gratuite si au organizat evenimente doar persoane din conducerea inspectoratului, intr-o sala speciala de protocol, nedestinata publicului sau celorlalti angajati”.

Baronimea IPJ a încheiat contract de închiriere, pe care l-a… clasificat ca SECRET?

Suntem în plin scandal cu celebrul serviciu „doi și-un sfert”, tocmai din cauza achizițiilor pe care le făceau și pe care ulterior le clasificau ca „SECRET”. O situație similară ar putea fi și la IPJ Constanța, unde contractul despre care T.I.V. ne vorbește nu este accesibil.

„Conducerea SNPPC, desi stie ca mocneste aceasta nemultumire in randul politistilor, nu a binevoit sa faca niciun demers la conducerea IPJ, pentru a reinfiinta vechea cantina. Astfel, politistii sunt nevoiti sa mearga sa manance la cantina Universitatii Ovidius si la alte cantine care ofera meniuri “a la carte” cu doua feluri de mancare la preturi de 10-11 lei/meniu, avand in vedere ca un meniu similar la fosta cantina este in jur de 35-40 de lei. Au fost voci in randul colegilor care au ridicat problema cantinei, insa au fost redusi la tacere, punandu-li-se in vedere ca exista probleme mai importante de care ar trebui sa se ocupe. La majoritatea Inspectoratelor Judetene de Politie exista asfel de cantine, la unitatile de jandarmi si la toate unitatile militare, care functioneaza, in mod evident, pentru angajatii proprii. Nmeni nu a avut acces la contractul incheiat de IPJ cu societatea care ocupa acest spatiu, nimeni nu stie perioada contractului, valoarea chiriei, daca valoarea de inchiriere este una apropiata de valoarea pietei, cum sunt cheltuiti banii incasati din chirie, vehiculandu-se chiar ca cei care l-au incheiat l-au clasificat la “SECRET”, pentru a nu fi accesibil oricui”!

Golăneală milițieneasco-liberală. Din nou, liberalii!

Spațiul despre care sursa noastră din IPJ Constanța ne vorbește este al consilierului județean liberal Memiș Baiazid. Se află la al doilea mandat de consilier județean și ar putea să mai beneficieze de încă 100, pentru că activitatea sa tot la nivelul lui zero s-ar situa. Totodată, ocupă funcția de vicepreşedinte al organizaţiei judeţene a PNL Constanţa. Nu poate să spună mare lucru despre activitățile sale politice sau administrative, pentru că nu are ce, însă jonglează cu partea antreprenorială. Până atunci, să îi mai dăm o dată cuvântul sursei noastre din IPJ Constanța:

„S-a procedat la inchirierea spatiului restaurantului ETEKS administrata de Memis Baiazid. Nu stie nimeni daca inchirierea spatiului s-a facut cu respectarea cadrului legal, insa toata lumea stie ca a fost cu “dedicatie” si ca acest demers a vizat de la inceput aceasta societate si pe acest domn. In prezent societatea ocupa atat spatii la etaj, cat si la parterul cladirii, iar in timp a ocupat si marea majoritate a spatiului verde din imprejurimi, transformandu-l in teresa pentru restaurant.. Mai mult se vehiculeaza ca societatea ETEKS, care se ocupa si cu sacrificarea de animale si procesarea carnii, a aprovizionat cu produse mesele festive ale sefilor IPJ”, ne-a mai spus sursa noastră.

Angajații lui Baiazid Memiș fac praf siguranța națională: mașinile de aprovizionare intră în curtea IPJ!

Ar fi de râs dacă nu ar fi de plâns. La IPJ Constanța se intră ca la balamuc, aproape cine vrea, când vrea. Respectarea normelor legale de acces în instituții nu înseamnă nimic pentru șefimea care, odată cumpărată, evident că nu mai poate aplica legea. Mai dăm o dată cuvântul sursei noastre din IPJ Constanța, care concluzionează cu o situație strigătoare la cer:

„Trebuie avut in vedere ca accesul masinilor de aprovizionare, ale masinilor societatii ETEKS si ale angajatilor acestei societati in curtea si in spatiile IPJ, se face fara respectarea normelor legale de acces in institutii. Acest lucru poate fi observat zilnic cand, pe poarta din str. Renasterii intra masini de la firme de panificatie si de distributie produse.  Sunt convins ca o simpla ancheta jurnalistica, ar putea demasca mai multe nereguli legate de situatia prezentata”, ne-a mai spus T.I.V.

Reținem de la sursa noastră că angajații lui Baiazid Memiș intră ZILNIC în curtea instituției, unde, în mod normal, nu ar avea ce să caute. În aceeași clădire a funcționat, până nu demult, o altă instituție de plictisiți vestiți ai patriei: Serviciul Român de Informații, înainte de a-și face bagajele pentru fostul sediu al Secției 3 de Poliție, din str. Cuza Vodă.

Haiducisme liberalo-milițienești: Baiazid are venituri, dar nu are casă și nici conturi bancare

Consilierul județean liberal Baiazid Memiș nu are nici casă, nici maşină, nici conturi sau depozite bancare, nici datorii, însă familia sa a realizat, în anul fiscal precedent, venituri în valoare totală de 26.684 de lei. Este acţionar la SC Eteks Meat Products SA, cu 60%, valoarea totală a părţilor sale sociale fiind estimate la 54.000 de lei. Totodată, Baiazid Memiș este şi membru în Consiliul de Administraţie al Spitalului CFR Constanţa, fără a fi remunerat.

SC Eteks Meat Products SA are adresa în str. Interioară nr. 3, și și-a suspendat temporar activitatea din 8 septembrie 2014. Potrivit ultimului bilanț fiscal depus, în 2015, societatea avea datorii de peste 1,5 milioane lei, în contextul în care creanțele de recuperat erau de doar aprox. 82.000 lei. Societatea a fost pe pierdere, cu 1.156 lei. Tot în Interioară 3 funcționează și Eteks Distribution, care înregistra în 2015 datorii de peste 5,8 milioane lei, o cifră de afaceri de 25.000 lei și pierderi de aproape 22.000 lei. Aventurile falimentare ale lui Baiazid Memiș nu au ridicat nici un semn de întrebare pe la IPJ Constanța, întrucât Agrofour Ovidiu SRL, Eteks Distribution SRL, Eteks Producţie SRL sau Fulgerom Exim SRL, toate coordinate de consilierul județean, au intrat sub incidenţa Legii nr. 85/2006 – faliment sau au fost radiate.

Consiliul Județean Constanța: „Nu se știe cum au pus mâna pe sediu”

Baiazid Memiş a fost unul dintre liberalii implicaţi în CTV Media Group, alături de alţi colegi de partid, precum Puiu Hașotti – aflat în prezent în instanțele din Tulcea cu un război imobiliar vs. omul de afaceri Grigore Comănescu, Constantin Matei – fost director al ANR, care a anunţat organizarea unei licitaţii pentru a găsi o firmă care să intermedieze înmatricularea navelor sub pavilion românesc (celebrul scandal al pavilionului) sau Adrian Stan, în prezent condamnat și aflat în detenție pentru luare de mită. Așa arată o parte din prietenii conducerii IPJ Constanța.

Sesizată de TOMIS NEWS în legătură cu această situație, conducerea Consiliului Județean Constanța ne-a precizat: „Nu se știe cum au luat în administrare acest spațiu. Am fi făcut o anchetă, dar IPJ se subordonează Ministerului de Interne, așa că ei să își facă treaba”.

Evident, ca și în cazul primei părți, TOMIS NEWS a sesizat Ministerul de Interne printr-o pleiadă de solicitări în baza Legii 544/2001 privind liberul (și obligatoriul – n.r.) acces la informații de interes public, pentru a face lumină și în acest caz.

VA URMA!         

Facebook Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *