EXCLUSIV Ambasada Rusiei în România: „Tancurile rusești nu mai sunt în Republica Moldova. NATO nu a ratificat tratatul cu CSI”

Guvernul de la Chișinău se confruntă în aceste zile cu o nouă situație complicată la granițele sale, ca urmare a manevrelor militare rusești. Cauza tensiunilor între Rusia și Moldova este o aplicație militară desfășurată în apropiere de Tiraspol de forțele din zonă ale Kremlinului, respectiv Grupul Operativ al Trupelor Ruse din Transnistria (GOTR), împreună cu cele ale autoproclamatei „Republici Moldovenești Nistrene”.

Exercițiile din 2 august a.c. au simulat respingerea unui atac „terorist” asupra instalatiilor de purificare a apei. Pentru a-i înfrânge pe inamicii imaginari, forțele rusești și transnistrene au trecut Nistrul, exact ca în cazul unei invazii reale a Moldovei!

Participanții la exerciții au „identificat” și au anihilat „un grup de extremiști cu baza pe malurile Nistrului”, iar pentru acțiune „au fost mobilizate vehicule blindate care să traverseze râul și să transporte infanterie”, așa cum a anunțat agentia de știri transnistreană Novosti PMR, la momentul respectiv.

Chișinăul a cerut explicații, considerând că aceste exerciții încalcă angajamentul asumat de Tiraspol și Moscova de a nu crea situații tensionate în zona de securitate pe durata vacanței Comisiei Unificate de Control (CUC) – organismul care supervizează situația din zona de securitate de la Nistru. Însă, atașatul militar al Federației Ruse a refuzat să se prezinte miercuri, 3 august, la Ministerul Apărării din Chișinău pentru a oferi explicații cu privire la participarea GOTR, alături de trupele transnistrene.

„Atașatul militar al Federatiei Ruse a refuzat să vină, invocând că are o altă întâlnire”, a precizat atunci ministrul apărării moldovean, Anatol Șalaru.

Situația atașatului militar s-a repetat câteva zile mai târziu, când armatele Federației Ruse au forțat nota, trecând Nistrul!

La cinci zile după exercițiul din 2 august, tancuri din Transnistria au trecut Nistrul pe sub apă și au simulat un atac împotriva „inamicului” de pe malul drept al râului, în cadrul unor exerciții militare comune ale unităților Grupului Operativ de Trupe Ruse și cele ale așa-ziselor structuri de forță de la Tiraspol.

La exercițiile militare a participat și pretinsul premier transnistrean, Pavel Prokudin, care a declarat că „Republica moldovenească nistreană” ar fi amenințată militar de Republica Moldova și Ucraina!

Aplicațiile nu au fost coordonate nici cu Forțele de Menținere a Păcii, nici cu Comisia Unificată de Control de la Nistru, iar diplomația de la Chișinău a apreciat exercițiile militare din Transnistria cu implicarea unor „forţe militare străine aflate ilegal pe teritoriul Republicii Moldova” drept „sfidătoare și inadmisibile”!

61824445

Fostul ambasador al Republicii Moldova la Washington, Igor Munteanu, director executiv IDIS „Viitorul”, a declarat atunci că „atașatul militar al Ambasadei Federației Ruse, mult prea ocupat ca să se înfățișeze la cererea Ministrului Apărării, ar trebui să fie declarat „persona non grata” și rugat să părăsească Moldova în 24 de ore”.

Când ipocrizia sfidează bunul simț: tancurile rusești bântuie malurile Moldovei, Rusia: „Nu avem tancuri!”

Între timp, ambasada Federaţiei Ruse în România afişează un comportament occidental, încercând o imagine de țară luptătoare împotriva teroriștilor. Pe 9 august, ambasada Rusiei în România anunța ca „MAE rus continuă o muncă activă în privinţa căutării şi eliberării pilotului rus luat ostatic în Afganistan pe dată de 4 august”, fiind vorba de un pilot rus luat ostatic de talibani.

Am încercat să le amintim: „N-ar merge și „MAE rus continuă o muncă activă în privinţa” plecării de urgență a tancurilor din Republica Moldova?”

DSCN6594

Răspunsul ambasadei Federației Ruse în România a venit astăzi, într-o manieră stupefiantă: „Tancurile ruseşti nu mai sunt demult în Republica Moldova. Au trecut peste 10 ani. Atunci Rusia a îndeplinit toate aşa-numitele „limitări pe flancuri” legate de amplasarea armelor grele, ceea ce a fost prevăzut de Tratatul cu privire la Forțele Armate Convenționale în Europa adaptat (adică actualizat). Tratatul a fost ratificat de Rusia şi de încă câteva state din CSI (şi de niciuna dintre statele NATO). În Transnistria s-a păstrat un număr extrem de limitat de contingent militar care păzeşte magaziile de muniţie rămase acolo încă din timpurile USSR şi un batalion de pacificatori, dar tancurile nu sunt acolo şi nici nu au fost. Să cugetaţi cine şi-a îndeplinit angajamentele şi cine nu”, a transmis ambasada Federației Ruse pentru TOMIS NEWS.

amb

DISTRIBUIE ARTICOLUL!
  •  

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *