EXCLUSIV Alegeri „la mișto” în România. STS: „În secția de votare softul PERMITE efectuarea de MODIFICĂRI, ÎNAINTE de transmiterea proceselor verbale!”

În prag de alegeri parlamentare, președintele Klaus Iohannis a făcut avansări pe bandă rulantă la Serviciul de Telecomunicații Speciale, precum și la alte instituții de forță. Printre cei avansați de șeful statului se numără și directorul STS, generalul Sorin Ionel Bălan. Odată cu avansarea în grad a lui Sorin Ionel Bălan, președintele Klaus Iohannis a mai aruncat cu alte șapte stele către STS. Prin semnătura lui Klaus Iohannis, nu mai puțin de șapte colonei de la STS au fost făcuți generali!

STS este instituția care operează softul la scrutinurile electorale din România. Zilele trecute, instituția a anunțat că a implementat tehnologia blockchain, care garantează integritatea și consolidează transparența și trasabilitatea procesului electoral. Astfel, datele înregistrate pe parcursul procesului electoral nu vor putea fi modificate sau alterate, nici măcar de administratorii acestuia şi asigură integritate şi transparenţă, în perspectiva alegerilor parlamentare din 6 decembrie.

Este oarecum hilar, întrucât astfel STS admite că softul în cauză are – deci a avut și la ultimele runde de alegeri – erori, în ciuda faptului că Autoritatea Electorală Permanentă a precizat pentru TOMIS NEWS că… nu s-au constatat niciodată nereguli!

Atât Sistemul informatic de monitorizare a prezenței la vot și de prevenire a votului ilegal (SIMPV), cât și Sistemul informatic de centralizare a proceselor-verbale (SICPV) au fost adaptate la specificul alegerilor parlamentare și au rolul de a semnala tentativele de vot ilegal și de a preveni votul multiplu, respectiv de a realiza managementul proceselor-verbale, au transmis reprezentanții STS pe 27 noiembrie. Atât datele din SIMPV, cât și datele din SICPV vor putea fi verificate pe site-ul web dedicat, în care vor fi prezentate, în timp real, informațiile înregistrate și detaliile acestora. De asemenea, STS a predat sistemele informatice către AEP, pentru a fi testate și auditate.

Circ cu softul, la Constanța…

AEP și STS au ținut tot timpul softul dedicat alegerilor din România într-o zonă a discreției, iar experiența rundelor electorale din ultimii doi ani a evidențiat o mulțime de erori. Nu ne referim la celebrii saci mediatizați după alegerile locale sau la alte situații aduse la cunoștința publicului, ci la aspecte care, literalmente, te pun pe gânduri. La alegerile locale din 27 septembrie au fost reclamate situații ciudate, care sfidează logica matematică. De exemplu, la o secție din Constanța, 21+6=45 și președintele secției de votare a primit cheia! Un alt exemplu ciudat privește un candidat mult mai cunoscut decât formațiunea pe care o reprezenta. La secția respectivă, formațiunea a avut 53 de voturi, iar candidatul… unul singur! Tot în Constanța, un alegător ne-a semnalat în ziua alegerilor locale că s-a prezentat la secția de votare la ora 12:00 și figura că… a votat. Intenționând să sune la Poliție, operatorul a intrat din nou în baza de date și a precizat că a fost o eroare. De altfel, votul multiplu este constatat de soft… câteodată, depistarea votului multiplu de către softul în cauză fiind, literalmente, o probabilitate.

Dacă mai multe ciudățenii s-au întâmplat în secțiile din Constanța, cu siguranță nereguli au fost și în țară, întrucât vorbim de același soft. De altfel, după alegerile parlamentare, STS a confirmat că softul comandat de AEP pentru alegeri a fost modificat, tot la cererea AEP, după ce votul se încheiase deja și că la acest scrutin nu i s-a cerut o aplicație pentru repartizarea mandatelor de consilieri. De altfel, BEC nu comunicase nici până în data de 9 octombrie rezultatele finale ale alegerilor locale din 27 septembrie, deși în mod normal ele erau anunțate în joia de după alegeri, iar STS a subliniat că „algoritmul prevăzut în lege este unul extrem de complicat”. Tehnologie modernă…

AEP: Întrebați la STS! Președintele secției decide cine votează!

Am încercat să lămurim toate aspectele legate de acest soft folosit la alegerile din România. Programele folosite de AEP la toate alegerile electorale la nivel național se numesc Sistemul informatic de monitorizare a prezenței la vot și de prevenire a votului ilegal (SIMPV) și Sistemul informatic de centralizare a datelor din procesele verbale privind consemnarea rezultatelor votării (SICPV). SIMPV este sistemul informatic care verifică dacă persoanele care se prezintă în secția de votare au sau nu drept de vot. În același timp, SIMPV semnalează tentativele de vot ilegal și previne votul multiplu. Totodată, sistemul prezintă date statistice privind prezența la vot, neavând nicio implicare în procesul de numărare a voturilor. Teoretic, persoana care se prezintă în secția de votare, așează actul de identitate în suportul pe care este poziționată tableta, operatorul de calculator scanează, printr-un touch pe ecranul tabletei, zona MRZ (partea de jos a actului de identitate), iar ADV compară CNP-ul persoanei cu baza de date furnizată de AEP. Această interogare returnează, pe ecranul tabletei, un mesaj de răspuns cu privire la dreptul de vot al persoanei. Dacă mesajul este de culoare verde, înseamnă că alegătorul are drept de vot. Dacă mesajul este afișat într-o altă culoare, înseamnă că alegătorul:

a mai votat;

nu are drept de vot;

are interdicții de exercitare a dreptului de vot.

În toate aceste cazuri, operatorul de calculator îi comunică președintelui secției de votare conținutul mesajului, iar acesta din urmă este cel care decide dacă îi permite persoanei să își exprime dreptul de vot. Așadar, sistemul doar semnalează, președintele secției de votare decide dacă alegătorul poate sau nu să voteze!

Prima versiune a SIMPV a fost folosită la alegerile locale din 2016. Potrivit răspunsului AEP pentru TOMIS NEWS din 25 noiembrie, următoarele versiuni folosite la toate alegerile nu au avut modificări de substanță:

Acestea au fost adaptate în funcție de specificul alegerilor respective, ținând cont de diferențele specifice de fluxuri de date din interior, de specificul listelor electorale folosite și de procesele verbale specifice fiecărui tip de alegere”, au precizat reprezentanții AEP pentru TOMIS NEWS.

SICPV a fost folosit pentru prima dată la alegerile europarlamentare din 2019 și „a fost și el adaptat pentru alegerile ulterioare în funcție de specificul fiecărui tip de alegere care a avut loc”.

Nimeni nu știe cât au costat aceste programe. În ciuda faptului că AEP a comandat softul, Autoritatea ne-a trimis să întrebăm la… STS. Răspunsul exact este cel puțin amuzant:

„Pentru estimarea de cost vă rugăm să vă adresați STS, instituția care a realizat, pe baza cerințelor operaționale ale AEP, sistemele menționate”.

AEP a insistat că bazele de date sunt stocate în România, iar centralizarea o face Biroul Electoral Central. Nu ni s-a spus exact unde, însă există și o reglementare legală în acest sens, respectiv Legea 208/2015, certificarea după fiecare scrutin electoral fiind realizată de o comisie cu reprezentanți ai Autorității, Institutul Național de Statistică și STS.

„AEP nu a constatat nereguli legate de SIMPV și SICPV. Datele sunt stocate în echipamentele STS din România”, au concluzionat reprezentanții Autorității, pentru TOMIS NEWS.

STS: Sistemele funcționează perfect!

„Serviciul de Telecomunicații Speciale nu a achiziționat niciun sistem și nicio aplicație pentru a fi utilizate în procesele electorale. Sistemele și aplicațiile informatice au fost dezvoltate de către specialiștii noștri, conform cerințelor operaționale furnizate de Autoritatea Electorală Permanentă și Institutul Național de Statistică. În procesele electorale precedente, sistemele și aplicațiile informatice au funcționat neîntrerupt, având o disponibilitate de 100%. Acestea nu au prezentat nereguli/erori”, au precizat miercuri, 2 decembrie, reprezentanții STS pentru TOMIS NEWS.

Sistemul PERMITE efectuarea de modificări!

STS ne-a precizat că, potrivit deciziei BEC nr. 61/2020, la nivelul secției de votare sistemul informatic permite efectuarea de modificări, fără restricții, până în momentul în care se transmit procesele-verbale în SIMPV! De asemenea, STS ne-a confirmat că, după transmiterea proceselor-verbale în SIMPV, dacă se constată neconcordanțe pe procesele-verbale, acestea pot fi modificate, fără restricții, pe baza deciziilor emise de BEC!

În conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 al Parlamentului European și al Consiliului din 27 aprilie 2016 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date, AEP în calitate de operator de date cu caracter personal, a împuternicit STS să efectueze operațiuni privind colectarea, înregistrarea, organizarea, stocarea, ștergerea și distrugerea datelor cu caracter personal prelucrate pentru implementarea SIMPV.

„Datele cu caracter personal prelucrate prin intermediul ADV, precum și jurnalele operațiunilor efectuate de către operatorii de calculator în această aplicație sunt stocate de către compartimentele de specialitate competente din cadrul AEP și de STS pe toată durata necesară asigurării scopului și obiectivelor SIMPV, precum și pe durata prevenirii, combaterii și sancționării fraudelor electorale. La data încheierii acestor activități, datele cu caracter personal sunt distruse, conform Normelor metodologice privind funcționarea Sistemului informatic de monitorizare a prezenței la vot și de prevenire a votului ilegal, din 09.10.2019”, au mai precizat reprezentanții STS, pentru TOMIS NEWS.

Serviciul ne-a mai precizat că atât SIMPV, cât și SICPV „au fost adaptate la specificul alegerilor parlamentare și au rolul de a semnala tentativele de vot ilegal și de a preveni votul multiplu, respectiv de a realiza managementul proceselor-verbale”.

„Sistemele și aplicațiile informatice sunt adaptate fiecărui proces electoral (ex: alegerea președintelui, alegeri locale, alegeri parlamentare etc.). Pentru alegerile din data de 06.12.2020, STS a predat sistemele informatice către AEP, pentru a fi testate și auditate. După testarea celor două sisteme de către INS și AEP și implementarea eventualelor cerințe suplimentare, în conformitate cu prevederile legale, se va încheia acceptanța pentru SIMPV. Codul sursă al SICPV a fost predat AEP în data de 01.12.2020, iar certificarea acestuia  s-a efectuat de către comisia stabilită de AEP”, au mai precizat reprezentanții STS, pentru TOMIS NEWS.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *