EXCLUSIV Adrian Țuțuianu, comisia parlamentară de control a SRI: „Vom face în Parlament o nouă Lege a Serviciului. Venim în control la Constanța!”

Comisia comună permanentă a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru exercitarea controlului parlamentar asupra activităţii SRI a început de la sfârșitul lunii martie controale la direcțiile centrale și județene de informații ale SRI și la instituțiile din subordinea serviciului.

CITEȘTE ȘI:

Direcțiile județene ale SRI vor fi luate la control. Constanța, pe lista lui Țuțuianu?

Miercuri, senatorii și deputații au votat în ședința de plen reunită pentru sporirea atribuțiilor Comisiei de control al SRI. Modificarea regulamentului de funcționare a Comisiei va da posibilitatea efectuării unor controale inopinante la instituții aflate în subordinea SRI, iar prin aceste modificări Comisia va putea iniția și acte normative în domeniu, lucru pe care potrivit legilor actuale Comisia SRI nu poate să-l facă. Și nu este singura modificare importantă, așa cum președintele comisiei comune permanente a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru exercitarea controlului parlamentar asupra activităţii SRI, Adrian Țuțuianu, a confirmat, în exclusivitate, pentru TOMIS NEWS:

„Mai multe atribuții care nu erau sunt de acum… trebuie să începem cu Legea Securității Naționale, cea de acum e din 1991, cu legea de organizare și funcționare a SRI, cu Legea privind protecția datelor clasificate, Legea privind atacurile cibernetice, Legea privind terorismul, toate aceste aspecte necesită aducerea la zi. De exemplu, prin hotărâri ale CSAT s-au dat atribuții SRI și cea mai cunoscută este problema declarării corupției ca fiind o problemă de siguranță națională! Nu e normal asta, trebuie stabilit prin lege! Au fost ofițeri la ANAF, da? În baza unei decizii a CSAT. Mi se pare să stabilim lucrurile acestea prin lege! Legat de atribuțiile SRI, trebuie să facem o completare a Legii și trebuie să ne gândim și la statutul directorului SRI, care poate fi numit pe viață după legea actuală și eu am spus că ar trebui să fie un mandat de patru ani și să aibă maxim două mandate, la fel și primul adjunct și adjuncții… Deci, sunt multe lucruri care trebui modificate. Sunt amenințări noi: terorismul, migrația, atacurile cibernetice, riscurile acestora asupra sistemelor informatice din diverse zone, de la cei care furnizează energie electrică, până la cei care asigură funcționarea acumulărilor de apă! (…) Am discutat (cu directorul SRI, Eduard Hellvig – n.r.), discutăm în continuare, implică și CSAT aceste discuții și, sigur, apoi în Parlament! Cineva trebuie să facă un proiect, nu? Ca să avem o bază de discuție pe care să o ducem în Parlament!”, a spus Adrian Țuțuianu, pentru TOMIS NEWS.

În altă ordine de idei, controalele la unitățile centrale și județene ale comisiei parlamentare de control a SRI continuă, în exclusivitate pentru TOMIS NEWS Adrian Țuțuianu a precizat că un control va avea loc și la Constanța.

„Am făcut controale pe o tematică, care nu e publică. Am mers la două unități centrale, ajungem săptămâna viitoare la o a treia. Încercăm să ne lămurim foarte bine cu privire la atribuții, mod de organizare, personal, modul în care se cheltuie resursele bugetare și să înțelegem foarte exact cum își îndeplinesc atribuțiile și dacă drepturile și libertățile fundamentale sunt respectate, că aceasta este menirea noastră: să asigurăm opinia publică, societatea, că SRI este controlat! O să venim și la Constanța!”, a concluzionat Adrian Țuțuianu, pentru TOMIS NEWS.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *