EXCLUSIV Administrația din Castelu, lecție pentru liberali: prof. Gh. Dumitrașcu, cetățean de onoare, deși nepoata sa, inspector ANI, o urmărește pe viceprimăriță!

Profesor universitar, istoric, om politic şi scriitor, fost parlamentar (1990 – 2000), membru al Comisiilor de Cultură, Artă şi Mass-Media, precum şi Învăţământ şi Cercetare Ştiinţifică a Senatului României, sunt doar câteva din cuvintele care pot fi spuse despre prof. univ. dr. Gheorghe Dumitrașcu. Miercuri, profesorului trebuia să îi fie acordat titlul de cetățean de onoare al orașului Constanța, însă consilierii municipali au avut alte planuri.

Alături de Victor Ciupină și Adrian Bavaru, prof. Dumitrașcu ar fi trebuit să primească fără probleme titlul de cetățean de onoare. Nimic din performanțele enumerate mai sus nu au contat pentru consilierii liberali. Au fost necesare două treimi din voturile celor 25 de consilieri (21 prezenți la ședință), însă șase au fost „împotrivă”.

Fără întrunirea cvorumului necesar desemnării, cei adunați în sală special pentru acest eveniment au izbucnit în lacrimi, iar o persoană a strigat „rușine!” la plecarea profesorului din sală.

CITEȘTE ȘI:

Liberalul Hașotti s-a RĂZBUNAT pe Gheorghe Dumitrașcu. Profesorul, UMILIT în Consiliul Local!

La ieșirea din sala de ședințe a CL, profesorul Gheorghe Dumitrașcu, vizibil afectat, a spus că nu regretă nimic și că „Dobrogea e misiunea mea”:

„Trebuia să mă scutească de chestiile astea, nu se poate, e ca și cum aș fi dat un examen de admitere și l-aș fi pierdut. Ei trebuiau să voteze dacă da sau nu! Ar trebui să spun că sufer? Nu! Nimeni nu e filosof în țara lui. Să facă a 100-a parte din ce-am făcut eu! Dacă o fac, atunci eu sunt gata să votez pentru ei! Nu, nu vreau (revenirea la proiectul privind acordarea titlului de cetățean de onoare – n.r.), asta e Constanța, dacă o să am bani plec de aici… glumesc! Constanța e misiunea mea, Dobrogea e misiunea mea. Vreau să știu o chestiune: cel puțin 2-3 ani de zile când se spunea Gheorghe Dumitrașcu se spunea Constanța! Nu am auzit să se spună pentru toată Constanța ce se spune în numele ei atunci când se spune numele cuiva… dar, asta este… oricum, noi am dăruit arhivelor statului aproximativ 400 de dosare de arhivă și încă 100 și ceva de dosare cu ziare. Nu regret nimic!”, a spus profesorul Dumitrașcu.

Totodată, acesta a mai precizat că va refuza pe viitor primirea titlului de cetățean de onoare al Constanței.

„Nu, e ridicol! Nu primesc! Să aștept să se schimbe Guvernul? Consiliul? Nu, am terminat, gata! Iar lor (consilierilor – n.r.) le spun că le mulțumesc!”, a concluzionat prof. Gheorghe Dumitrașcu.

PNL: „Votul a fost pur politic”

Joi, în cadrul unei conferințe organizată la sediul partidului, președintele Gheorghe Dragomir (foto) a precizat că votul de miercuri din CLM a fost „pur politic”.

IMG_20160331_121636„Hotărârile în CLM au fost luate întotdeauna doar din dorința PSD! Au votat când au vrut, ce-au vrut. Dacă patru voturi PNL au încurcat socotelile PSD… ce pot să cred eu? Cine a convocat ca să aibă cvorum? Cine a votat din partea PSD împotriva proiectului? Să mai facem încă o dată să arătăm… să impresionăm? (…) Dacă domnul Decebal Făgădău și consilierii dumnealui doreau, trecea! Patru consilieri au votat din considerente pur politice! Simplu! A fost un vot politic! Nu au fost consultări în biroul municipal! Atâta timp cât n-au dat un vot din punct vedere moral unui om care e considerat tot politician, deci nu profesor, tot respectul pentru ce a reprezentat în școala constănțeană… nu poți despărți omul politic… atâtea atacuri la adresa PNL începând cu 1990 încoace! Să nu răscolim trecutul omului… și în Parlament, vis-a-vis de NATO, de rege… Doar un vot politic din punct de vedere al consilierului membru PNL! (…) Ce scria (Dumitrașcu – n.r.) în ziarul Contrast? Nu am scris noi! Dacă aceste discuții ar fi fost pe larg purtate înainte să știm clar, poate se lua o decizie corectă… (…) El nu a fost propunerea PNL în fața CLM! Când te apuci de lucru, îți aduci în sală oamenii, nu îi lași să plece la plimbare! Atâta timp cât majoritatea este asigurată de PSD… a fost doar o acțiune politică! (…) Din punct de vedere al consilierului înregimentat politic, da! Aceeași dispută o aveam cu doamna Andronescu în Parlament, când de foarte multe ori am avut declarații politice și îi ceream demisia. Era ministru. La un moment dat, mi-a cerut să nu îi mai cer demisia. Pentru profesie, tot respectul, dar era ministru… (…) Cred că la oamenii politici îi judecă istoria și nu neapărat contemporanii. Este greu să judeci pe un om când este în activitate și atunci să îl propui… E greu să te exprimi acum. Față de un istoric pe care l-am cunoscut, mă refer la Adrian Rădulescu, într-adevăr o personalitate, chiar dacă a fost în FSN sau PDSR, nu a atacat niciodată PNL! Când ne vedeam, îmi aducea ziarul „Liberalul constănțean” și era în FSN! E altceva!”, a spus Dragomir.

„Nu ținem cont de votul politic când e vorba de titlul de cetățean de onoare”

ProdanÎn 2013, primarul comunei Castelu, Nicolae Anghel, a organizat în satul Nisipari „Întâlnirea Fiilor Satului”, eveniment la care a fost prezent ca oaspete de seamă prof. univ. dr. Gheorghe Dumitraşcu. Profesorul s-a născut la Nisipari în 1939, iar la evenimentul din 2013 a fost onorat cu titlul de cetățean de onoare. Nimic spectaculos până aici, numai că nepoata profesorului, Georgiana Dumitrașcu, este inspector ANI, și nu orice fel de inspector, ci tocmai cel care instrumentează dosarul de incompatibilitate al viceprimarului cu atribuții de primar al comunei Castelu, Antoneta Prodan (foto), inițiatoarea acțiunii de desemnare a titlului de cetățean de onoare pentru Gheorghe Dumitrașcu! Prodan a precizat pentru TOMIS NEWS că, în privința votului pentru titlul de cetățean de onoare, nu există criterii politice!

„Este cetățean de onoare al comunei Castelu din 2013, pentru că este o personalitate politică, științifică, toată lumea știe cine este Gheorghe Dumitrașcu, senator atâția ani la rând, iar el fiind născut în Nisipari noi ne-am gândit să îi oferim acest trofeu. Noi nu amestecăm valoarea omului cu politica! Pe noi nu ne interesează ceea ce s-a întâmplat în CLM Constanța, este problema colegilor de acolo. (…) Este adevărat, dar nu le amestecăm! Inspectorul ANI Georgiana Dumitrașcu este nepoata domnului Dumitrașcu. Omul Gheorghe Dumitrașcu este o personalitate și am tot respectul! O explicație logică pentru CLM nu am, poate doar răutate, dar felul în care s-au purtat chiar nu are logică! Având în vedere că și noi ne-am confruntat cu problema decesului unui coleg al nostru consilier am rămas cu un număr par în CL și am avut trei luni probleme cu promovarea proiectelor, cetățeanul nu are treabă cu votul politic!”, a spus Prodan, pentru TOMIS NEWS.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.