EXCLUSIV A fost descoperit mormântul compozitorului imnului internațional al tătarilor, Sebat Husein

Mii de oameni se reunesc, anual, la Constanța, la festivalul muzicii tătărești care poartă numele celui ce-a fost „Pavarotti” al tătarilor, Sebat Husein.

Sebat Husein (14 martie 1914 – 13 martie 1977) a fost un compozitor și tenor de etnie tătară care s-a născut în localitatea constănțeană Hagieni și a rămas în memoria tătarilor datorită faptului că a compus muzica pentru imnul tătarilor de pretutindeni, „Ant Etkenmen”, versurile fiind scrise de eroul național Numan Celebi Cihan. Pe 3 decembrie 2012 s-a tăiat panglica inaugural a Institutului Cultural „Sebat Husein”. Institutul „s-a născut“ ca urmare a iniţiativei deputatului de atunci al UDTTMR, Aledin Amet, care a propus încă din 2009 înfiinţarea unui astfel de centru cultural.

Institutul a fost inaugurat în baza legii nr. 97 din 8 aprilie 2009 privind înfiintarea Institutului Cultural al Tatarilor din Romania „Sebat Husein” și funcționează  pe str. Revoluției nr.6, lângă moschea Carol, din Constanța.

lege

Locația va rămâne în continuare secretă!

„După o zi întreagă am reușit să găsim mormântul lui Pavarotti al tătarilor! E mormânt uitat pentru că… nu l-au găsit! Sebat Husein e muzicianul tătar care a compus muzica pentru imnul internațional al tătarilor. Imnul, la care la fiecare festivitate toți tătarii stau cu mâna pe inimă, muzica e compusă de el! A cântat la Opera din București, Craiova, a făcut conservatorul „Ciprian Porumbescu”, a fost o personalitate! Numai că degeaba încerci să îl comemorezi, dacă nu o faci la mormântul lui! Astăzi, de azi-dimineață, am mers o zi întreagă să îl descoperim. De 26 de ani, nu s-a știut unde e mormântul lui! Am reușit să îl descoperim după o zi întreagă. L-au căutat și alții, dar nu au reușit să îl descopere. (…) Locația o ținem secretă!”, a spus descoperitorul mormântului, tătarul constănțean Omer Sunay, pentru TOMIS NEWS.

14331708_1031547216962503_611498692_n

Se înființează o asociație româno-turco-tătară

Omer Sunay, care a inițiat în ultima vreme o campanie de curățare a cimitirelor musulmane, susține că se lucrează la înființarea unei asociații româno-turco-tătară, cu scopul de protejare a patrimoniului.

„Trebuie să luăm exemplu de la prietenii noștri ortodocși, care se duc să își întrețină cimitirele. Adică, peste gard, la ortodocși, e curat, e frumos, e întreținut, iar la cimitirul musulman zici că este junglă! Mi se pare normal să luăm ceea ce e bun. Vom înființa o asociație culturală româno-turco-tătară în România, prin care vrem să protejăm patrimoniul, inclusiv morminte, cimitire, să le aducem la stadiul normal, civilizat. Că e un cimitir ortodox, dăm o mână de ajutor, că e un cimitir musulman, ajutăm și acolo. Avem deja statutul, săptămâna viitoare, când vom avea sediu, vom depune actele să o înființăm legal. Trebuie să avem un român, un tătar și un turc, de-aia se va numi așa. Nu s-au știut nici datele exacte… Pe 13 martie îi vom face comemorarea (lui Sebat Husein – n.r.) la mormânt, o să punem o placă în onoarea lui”, a concluzionat Omer Sunay, pentru TOMIS NEWS.

1 Trackback / Pingback

  1. Omer Sunay dă amploare campaniei de reabilitare a cimitirelor musulmane: „Vom munci la 300 de locații”

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*