EUROSTAT: România, printre țările UE cu cel mai scăzut nivel al prețurilor pentru bunurile de consum și servicii. Cîțu: „Aşa mai omorâm un fake news”

Nivelul prețurilor pentru bunuri de consum și servicii au fost variate în Uniunea Europeană în 2020, România situându-se printre statele membre în care nivelul prețurilor a fost scăzut, arată cele mai recente date publicate de Eurostat. Anul trecut, Danemarca a înregistrat cel mai ridicat nivel al prețurilor (141% din media europeană), urmată de Irlanda și Luxemburg (ambele cu 136%), Suedia, (130% din media UE) și Finlanda (126%). La polul opus, cel mai scăzut nivel al prețurilor în regăsim în România (55% din media UE), Bulgaria (56%) și Polonia (58%).

În general, nivelul prețurilor pentru bunuri și servicii a variat cu aproape unu la trei între cel mai ieftin și cel mai scump stat membru.

eurostat

În 2020, nivelul prețurilor pentru restaurante și hoteluri a fost de trei ori mai mare în cea mai scumpă țară comparativ cu cea mai ieftină țară. Așadar, nivelul prețurilor a variat de la 46% din media UE în Bulgaria, urmată de România (53%) și Ungaria (56%), până la 154% din media UE în Danemarca, ce s-a poziționat înaintea Suediei (138%) și Finlandei (131%). Dacă ne îndreptăm atenția către altă categorie de produse, și anume alcoolul și tutunul, și aici s-au înregistrat diferențe între state. Astfel, cele mai mici prețuri la alcool și tutun au fost înregistrat în Bulgaria (61%), Ungaria (69%) și Polonia (70%). La celălalt pol se află Irlanda, cu prețuri de 187% din media UE, urmată la mare distanță de Finlanda (158%), Suedia (136%) și Franța (133%). Această variație este o consecință a diferențelor de impozitare a produselor acoolice și tutunului în statele membre ale Uniunii Europene.

În ceea ce privește prețurile la alimente și băuturi nonalcoolice, cele mai scăzute prețuri au fost înregistrate în România (66% din media UE) și Polonia (68%), în vreme ce cele mai ridicate prețuri au fost înregistrate în Danemarca (129% din medie), Luxemburg (126%) și Austria (125%). Dacă ne uităm la prețul articolelor vestimentare, observăm că acesta a variat de la 73% din media UE în Ungaria la 130% în Danemarca. Diferențele de preț în ceea ce privește produsele electrocasnice au fost scăzute, de la 87% din medie în Polonia la 112% în Țările de Jos și în Malta.

EUROSTAT confirmă că în România sunt cele mai ieftine alimente din UE, afirmă prim-ministrul Florin Cîţu într-o postare pe Facebook, precizând că astfel este „omorât” un fake news referitor la explozia preţurilor.

EUROSTAT confirmă – în România sunt cele mai IEFTINE alimente din UE!”, a scris premierul pe Facebook, care are și un post scriptum:

Aşa mai omorâm un fake news despre „explozia” preţurilor”, precizează Cîţu.

În 2020 România a avut cele mai mici preţuri din Uniunea Europeană, la servicii şi produse de consum, potrivit datelor publicate marţi de Eurostat. Potrivit Eurostat, în România nivelul general al preţurilor este de 55% din media Uniunii Europene.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *