EUROSTAT România, printre cele mai mari SCĂDERI ale producției industriale din UE. Consumul de energie a CRESCUT cu 5,6% în primele nouă luni

România a avut, în luna septembrie, a patra scădere anuală a producției industriale din Uniunea Europeană, potrivit datelor Eurostat. Astfel, producția industrială din România a scăzut cu 3,7% comparativ cu septembrie 2020. Scăderi mai abrupte au avut doar Slovacia (-4,9%), Portugalia (-4,8%) și Cehia (-4%). La polul opus, cea mai bună evoluția a fost consemnată în Irlanda (+45,4%).

În ritm lunar, producția industrială din România s-a redus cu 2%, România având și în acest caz una dintre cele mai abrupte scăderi din UE. Evoluții mai slabe au fost înregistrate de Danemarca (-5%), Cehia (-3,2%) și Austria (-3%). Cea mai bună evoluție lunară a fost îregistrată în Estonia (+5,3%). La nivelul UE, producția industrală a crescut cu 5% în ritm anual, dar a scăzut cu 0,5% în ritm lunar. În zona euro, industria a înregistrat un avans de 5,2% față de anul trecut și a scăzut cu 0,2% față de luna august. Datele Eurostat reflectă evoluția producției industriale ca volum, excluzând sectorul construcțiilor. Datele sunt ajustate în funcție de factorii sezonieri și calendaristici.

Totodată, Institutul Naţional de Statistică, a anunţat, vineri o creştere a consumului naţional de energie electrică al ţării, care a fost mai mare cu 5,6% în primele nouă luni ale anului, faţă de perioada similară a anului trecut, ajungând la 41,4 TWh. Cel mai mult a crescut consumul populaţiei, cu 7,7%, urmat de consumul industrial, cu o creştere de 5%. Tot în caeeaşi perioadă, producţia a fost de 44,5 TWh mai mare cu 7,8%. Cel mai mult a crescut producţia în hidrocentrale, 22,6%, precum şi în termocentralele clasice (9,6%).

În ceea ce priveşte energia generată de turbinele eoliene, aceasta s-a diminuat cu 12,8%, şi în centralele fotovoltaice, cu 2,1%. Principalele resurse de energie primară au totalizat 25,3 milioane tone echivalent petrol, în creştere cu 2,172 milioane tep faţă de perioada similară a anului trecut.

CITEȘTE ȘI:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *