Eurostat: Franța, România și Grecia au avut cel mai RIDICAT deficit de cont curent din UE în primul trimestru al acestui an

Uniunea Europeană a înregistrat în primul trimestru al acestui an un excendet de cont curet de 116,5 miliarde de euro (3,4% din PIB), în scădere față de trimestrul patru al anului trecut, când excedentul de cont curent era de 127,3 miliarde de euro (3,7% din PIB), dar în creștere față de primul trimestru al anului 2020, perioadă în în care UE a înregistrat un excedent de cont curent de 69,8 miliarde de euro (2% din PIB), arată cele mai recente date publicate de Eurostat. Astfel, pe baza datelor ajustate sezonier, în primul trimestru al anului 2021, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, UE a înregistrat o scădere a excedentului de cont curent în zona de bunuri (la +99,2 miliarde de euro, de la +108,7 miliarde de euro). Aceeași situație se observă și când vine vorba de bunuri ( la +33,1 miliarde de euro, de la +39,9 miliarde de euro).

deficit

Eurostat arată că în primul trimestru al acestui an, 13 state membre UE au înregistrat excedent de cont curent, 11 au înregistrat un deficit de cont curent, în vreme ce în două țări nu s-au observat modificări. Din prima categorie fac parte țări precum Germania (+66,5 miliarde de euro), Țările de Jos (+22,6 miliarde de euro), Suedia (+7,7 miliarde de euro) și Italia (+7,1 miliarde de euro). În ceea ce privește cea de-a doua categorie, țările care au înregistrat cel mai ridicat deficit de cont curent au fost Franța (- 11 miliarde de euro), România (- 3 miliarde de euro), Grecia (- 2,7 miliarde de euro) şi Spania (- 2,1 miliarde de euro).

deficit1

În primul trimestru al anului 2021, Uniunea Europeană a înregistrat cele mai ridicate excedente de cont curent în relația comercială cu Marea Britanie (53,3 miliarde de euro), SUA (29,4 miliarde de euro), Elveţia (21,7 miliarde de euro), Brazilia (5,9 miliarde de euro), Hong Kong (5,1 miliarde de euro), Canada (4,7 miliarde de euro) şi India (1,7 miliarde de euro). La polul opus, UE a avut deficit de cont curent în relația cu China (- 26,7 miliarde de euro), Rusia (- 4,3 miliarde de euro), Japonia (- 3,4 miliarde de euro) şi centrele financiare offshore (- 3,3 miliarde de euro).

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *