Europarlamentarul Tomac: „Locul Moldovei este în UE. Poporul său este unul european!”

Eurodeputatul Eugen Tomac (PMP, PPE) a subliniat într-o intervenție în Parlamentul European că locul „Republicii Moldova este în Uniunea Europeană”, astfel că este nevoie de „accelerarea procesului” privind candidatura acestui stat pentru a „reface un act de dreptate pe care cetățenii R. Moldova îl merită”.

„O să pun accent pe o chestiune ce ține de decizia politică pe care trebuie să o ia Uniunea Europeană pentru că, să nu uităm un lucru extrem de important: Republica Moldova este victima pactului Ribbentrop-Molotov.  Este o fostă republică sovietică care, la fel ca țările baltice, a fost o victimă a unor înțelegeri criminale. Tocmai de aceea, astăzi, prin discursul pe care l-a transmis doamna președintă Maia Sandu, a subliniat o chestiune extrem de importantă și anume că poporul Republicii Moldova este european. Românii din Republica Moldova vorbesc o limbă oficială a UE. O bună parte din cetățenii Republicii Moldova sunt deja cetățeni ai Uniunii Europene și tocmai de aceea este esențial să accelerăm acest proces și să refacem un act de dreptate pe care cetățenii Republicii Moldova îl merită”, a fost pledoaria europarlamentarului în cadrul dezbaterii raportului anul de evaluare privind Acordul de asociere UE-Republica Moldova.

În aplauzele Parlamentului European, Maia Sandu a cerut o decizie politică pentru candidatura Republicii Moldova la UE,  fiind conștientă că procesul este unul „foarte lung și complex care cere mult efort și muncă”, dar care reprezintă singura ”șansă de a rămâne parte a lumii libere”.

Pentru noi, UE întâi de toate este un proiect de pace. Aderarea este singura opțiune strategică ce oferă R. Moldova șansa de a rămâne parte a lumii libere. Nu suntem naivi. Înțelegem că integrarea europeană a R. Moldova va fi un proces foarte lung și complex care va cere mult efort și muncă. Nu căutăm concesii sau scurtături pe această cale. Suntem pregătiți să ne facem temele și vrem să fim preciați după rezultat. Moldova și-a dovedit atașamentul pentru valorile europene și în contextul vitreg al războiului din Ucraina. Țara noastră a condamnat ferm războiului din prima zi, am pledat pentru restabilirea păcii, iar moldovenii și-au deschis casele și inimile pentru refugiații ucraineni. Vom continua să îi primim pe toți cei care au nevoie de adăpost. Moldova are o agendă ambițioasă de dezvoltare, în cooperare cu UE, dar pentru dezvoltare este nevoie de pace. Acum trebuie să ne îndreptăm toate eforturile pentru restabilirea păcii”,  a explicat Sandu.

Preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, aflată în vizită oficială în Franţa, a salutat joi „iniţiativa” omologului său francez Emmanuel Macron de creare a unei comunităţi politice europene, care în opinia ei ar permite Republicii Moldova să-şi „accelereze” aderarea la UE, asigurând totodată că Chişinăul nu va căuta vreo „scurtătură” în acest proces de aderare, transmite AFP.

Salut iniţiativa preşedintelui Macron de creare a unei comunităţi politice europene care ar sprijini şi accelera procesul nostru de aderare la UE”, a spus Maia Sandu într-o declaraţie dată alături de omologul ei francez în faţa Palatului Elysee. „Republica Moldova este o ţară care are o istorie europeană şi care va avea fără îndoială un viitor european”, a continuat ea, insistând asupra „hotărârii” Chişinăului ca Republica Moldova să devină membră a UE. „Înţelegem că aderarea la UE este un proces lung şi complex, care cere multe eforturi şi multă muncă. Nu căutăm vreo scurtătură pe acest drum. Suntem pregătiţi să facem eforturi, să muncim”, a subliniat Maia Sandu.

Preşedintele francez Emmanuel Macron a declarat joi că vrea ca Uniunea Europeană să emită „un aviz rapid” la cererea Republicii Moldova de aderare la UE, după o întrevedere la Paris cu omologul său de la Chişinău, Maia Sandu. Macron a adăugat că riscul ca războiul dintre Ucraina şi Rusia să se extindă în ţările vecine nu poate fi exclus, relatează Reuters. În ultima perioadă au sporit temerile că Republica Moldova ar putea fi atrasă în conflictul din Ucraina, după ce separatiştii pro-ruşi din Transnistria au acuzat Kievul pentru tiruri de armă, explozii şi incursiuni transfrontaliere ale unor drone.

Săptămâna trecută, ministrul de externe din Republica Moldova, Nicu Popescu, a declarat pentru Reuters că elemente interne din rândul separatiştilor pro-ruşi din Transnistria încearcă să destabilizeze zona şi să alimenteze tensiunile, în contextul în care ţara sa îşi continuă eforturile pentru aderarea la UE.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.