Spread the love

Duminică, 26 mai, românii din țară și din diaspora își aleg cei 32 de reprezentanți în Parlamentul European, pentru un mandat de 5 ani. Procesul electoral a început la ora 7.00 și se încheie la ora 21.00, iar alegătorii care la ora 21.00 se află încă în secția de votare vor putea să-și exercite dreptul de vot.

Au drept de vot toți cetățenii români care au vârsta de 18 ani, împliniți până în ziua alegerilor inclusiv, pe baza buletinului de identitate sau al pașaportului. Pot vota, de asemenea, și cetățenii altor state membre ale Uniunii Europene care au domiciliul sau reședința în România și care s-au înscris pe lista electorală specială.

CITEȘTE ȘI:

Ordinea pe buletinul de vot a partidelor politice, alianţei electorale, organizaţiei cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale şi a candidaţilor independenţi este următoarea: 1. PSD, 2. Alianţa 2020 USR Plus, 3. Pro România, 4. UDMR, 5. PNL, 6. ALDE, 7. PRODEMO, 8. PMP, 9. Partidul Socialist Român, 10. Partidul Social Democrat Independent, 11. Partidul România Unită, 12. UNPR, 13. Blocul Unităţii Naţionale BUN, 14. Gregoriana-Carmen Tudoran, 15. George-Nicolae Simion, 16. Peter Costea.

La alegerile de astăzi se va utiliza ”Sistemul informatic de monitorizare a prezenței la vot și de prevenire a votului ilegal (SIMPV)”. Această aplicație semnalează cazurile în care datele de identificare ale alegătorilor care se prezintă la vot figurează deja ca fiind înscrise în SIMPV (dacă alegătorul are sau nu drept de vot, a votat la altă secție, are documentul de identitate expirat).

CITEȘTE ȘI:

Cele 18.730 de secţii de votare deschise în ţară pentru alegerile europarlamentare şi pentru referendumul pe justiţie s-au deschis, duminică, la ora 7.00. În străinătate au fost deschise 441 de secţii, iar votul a început deja, primii votanţi fiind românii din Noua Zeelandă. Potrivit Ministerului Afacerilor Externe (MAE), votul la alegerile pentru desemnarea membrilor din România în Parlamentul European şi referendumul naţional din 26 mai 2019 a început în străinătate, la Auckland, Noua Zeelandă, la ora 22.00, ora României (ora 7.00 ora locală), în secţia de votare nr. 18, cea mai îndepărtată secţie de votare organizată în afara graniţelor României.

În cazul alegerilor pentru Parlamentul European, numărul total al alegătorilor înscrişi în listele electorale permanente (LEP) este de 18.267.618 persoane, numărul total al alegătorilor înscrişi în listele electorale speciale (LES) este 114 persoane, iar numărul total de cetăţeni români cu domiciliul sau reşedinţa în străinătate cu drept de vot la acest scrutin este de 700.768 de persoane.

Pentru referendumul naţional, numărul total al alegătorilor înscrişi în listele electorale permanente (LEP) este 18.267.997 de persoane. Pe lângă aceştia, în Registrul Electoral mai figurează 700.843 cetăţeni români cu domiciliul în străinătate care au drept de vot la acest scrutin.

Sancțiuni grele pentru fraude și tentative de fraude

Persoanele care asistă la săvârșirea unei fapte penale trebuie să sesizeze de urgență primul echipaj de poliție, inclusiv la 112, sau să intre în prima secție de poliție sau parchet și să redacteze o plângere.

Infracțiunile electorale sunt specificate în Legea 286/2009 privind noul Cod Penal. Împiedicarea, prin orice mijloace, a liberului exerciţiu al dreptului de a alege sau de a fi ales se pedepseşte cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani. Oferirea sau darea de bani, de bunuri ori de alte foloase în scopul determinării alegătorului să voteze sau să nu voteze o anumită listă de candidaţi ori un anumit candidat se pedepseşte cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi.

Primele statistici

La nivel național au votat la europarlamentare, de la deschiderea secțiilor de vot la 07.00 și până la ora 08.00 un număr total de 254.024 de alegători, prezența fiind de 1,39%. În plus față de votul din România, în Diaspora au votat în total alți 3.564 de alegători, cei mai mulți în R.Moldova, Australia, Noua Zeelanda si China.

La nivel național au votat la referendum, de la deschiderea secțiilor de vot la 07.00 și până la ora 08.00 un număr total de 227.040 de alegători, prezența fiind de 1,24%.

Facebook Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *