Europa intră în cea de-a doua iarnă din pandemie: Estul e copleșit de covid, Vestul e bântuit de incertitudine

Restricții și lockdown, cazuri pe bandă rulantă și o diferență considerabilă între țări în ceea ce privește rata de vaccinare a populației – asta  caracterizează începutul celei de-a doua ierni pe care Europa o prinde în pandemie. Țările din estul continentului sunt copleșite de numărul mare al infectărilor, iar în vest domnește incertitudinea, relatează CNN. Deși în această iarnă, comparativ cu cea precedentă, vaccinurile sunt la îndemâna tuturor, Europa este singura regiune a lumii care raportează o creștere a numărului de cazuri noi de COVID-19 la nivel global, după cum a anunțat miercurea trecută Organizația Mondială a Sănătății (OMS). Mai mult, a fost a treia săptămână consecutivă în care continentul a înregistrat o creștere a numărului de infectări.

Suferința este acută în Europa de Est și în Rusia, care se luptă cu o creștere dramatică a numărului de decese și de cazuri, alimentată de ezitarea populației în privința vaccinării. Există țări care au o acoperire vaccinală de numai 24%, potrivit datelor Centrului European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (ECDC).

Joia trecută, Letonia a devenit prima țară din Uniunea Europeană care a reimpus lockdown-ul, în contextul în care țara se confruntă cu o creștere acută a numărului de cazuri, pe fondul unei rate scăzute de vaccinare. Doar 56% din totalul adulților au făcut ambele doze de vaccin, față de media UE, care este de 74,6%, arată CNN. Pe de altă parte, și Europa de Vest începe să înregistreze tot mai multe cazuri de Covid-19, în ciuda faptului că unele țări se bucură de o acoperire vaccinală aproape totală. Rata de incidență a cazurilor de Covid în Germania ajunsese sâmbătă la 1 la mie, pentru prima dată din luna mai.

Belgia, alături de Irlanda, au printre cele mai mari rate de incidență din Europa de Vest, potrivit ECDC, de 3,25 și, respectiv, 4,32 la mie. Ministrul belgian al sănătății, Frank Vandenbrouck, a declarat miercuri la postul de televiziune VRT că țara se află deja în al patrulea val al pandemiei. Peste 85 la sută din populația adultă a Belgiei este complet vaccinată, iar oficialii spun că marea majoritate a pacienților spitalizați cu Covid-19 sunt  dintre cei nevaccinați, potrivit Reuters.

Estul și vestul Europei par din nou două lumi despărțite. Ce le separă este atitudinea populației față de vaccinare. Ce le apropie însă este reapariția cazurilor. Experții spun că asta se întâmplă din cauza relaxării restricțiilor și a vremii reci, care îi face pe oameni să-și petreacă mai mult timp în interior, la care se adaugă apariția variantei Delta a coronavirusului, extrem de transmisibilă, care a devenit tulpina dominantă în regiune. În unele țări din Europa de Vest, chiar dacă numărul infecțiilor depistate a crescut, decesele și spitalizările au rămas cumva pe un platou, iar asta, spun experții, se datorează vaccinării în masă.

O cu totul altă situație se întâlnește în estul continentului. Începând de luni, România a reintrodus carantina de noapte, iar certificatele verzi au devenit obligatorii pentru o serie de situații. Măsurile au fost luate la câteva zile după ce România a înregistrat 19,25 decese la un milion de locuitori – una dintre cele mai mari rate din lume de decese Covid-19 raportate la populație. Necazurile României nu se datorează însă lipsei de vaccinuri, menționează CNN. Ca țară UE, are acces la toate vaccinurile aprobate de blocul european, dar, așa cum s-a întâmplat și în alte țări din estul continentului, de la Baltica până în Balcani, vaccinarea în România s-a lovit de retincența populației, de o campanie de comunicare slabă din partea guvernului și de neîncrederea în autorități. Potrivit ECDC, doar 35,6% din populația adultă  a României este complet vaccinată.

Ucraina vecină a raportat joia trecută cel mai mare număr zilnic de cazuri de Covid-19 de la începutul pandemiei: 22.415 cazuri. S-a întâmplat la câteva zile după ce președintele Volodimir Zelenski își implorase cetățenii să se vaccineze, spunând că este singura modalitate de a împiedica un lockdown.

Există două soluții la această problemă: vaccinarea sau închiderea”, declarase Zelensky într-un interviu la televiziunea ICTV. „În fiecare zi ne confruntăm cu această provocare și cu această alegere. Sunt total împotriva închiderii, din cauza economiei”, a adăugat el.

Numai că până vineri, școlile din localitățile cu focare de COVID au fost închise, iar guvernul a anunțat că oamenii nu mai pot folosi transportul în comun din Capitală decât dacă au certificat de vaccinare sau un test negativ. Măsura a fost luată după ce numărul deceselor a atins un record la Kiev: 614 într-o singură zi.

Rusia trece și ea prin cea mai gravă fază a pandemiei. La Moscova începe săptămâna aceasta un lockdown de 10 zile, iar oficialii au recunoscut că țara se confruntă cu o situație cumplită. În ultimele zile, a fost doborât record după record în ceea ce privește numărul de cazuri și decese zilnice. Miercurea trecută, capitala rusă a înregistrat 1.028 de decese într-o zi din cauza COVID, un record absolut.

Desigur, nu s-a făcut tot ce trebuia pentru a informa oamenii și a le explica importanța și necesitatea vaccinării”, a declarat jurnaliștilor purtătorul de cuvânt al președintelui Vladimir Putin, Dmitri Peskov, Kremlinul asumându-și cumva parțial responsabilitatea pentru rata scăzută de vaccinare. „Dar în același timp, cetățenii țării noastre trebuie să fie mai responsabili și să se vaccineze”, a adăugat Peskov.

Specialiștii consideră că Europa de Vest nu va mai ajunge la situațiile de criză sanitară pe care le-a cunoscut în precedentele valuri ale pandemiei, pentru că acum vaccinurile fac diferența. Cu toate acestea, cazul Marii Britanii arată că vaccinurile nu sunt un glonț de argint, spune dr. Peter Drobac, expert în probleme de sănătate publică la Universitatea Oxford. Marea Britanie înregistrează cele mai multe cazuri zilnice din Europa de Vest, după ce în vară a renunțat la aproape toate restricțiile. Experții și sindicatele din domeniul sănătății au cerut insistent guvernului britanic să reimpună măsuri precum obligativitatea măștii sau a certificatelor de vaccinare, așa cum au făcut alte țări europene, pentru a împiedica un nou lockdown. Dar guvernul lui Boris Johnson a respins astfel de măsuri, chiar dacă spitalizările și decesele sunt în creștere. Katherine Henderson, președinta Colegiului Regal pentru Medicina de Urgență, a declarat duminică pentru Sky News că serviciile de sănătate ale țării se află deja „într-o situație teribilă” din cauza Covid-19. Unitățile de primiri urgențe din Marea Britanie „se luptă deja să facă față”, iar în fața lor se formează „cozi mari” de ambulanțe, a arătat Henderson. În reacție la această situație, premierul britanic Boris Johnson i-a îndemnat pe cei cu vârsta de peste 50 de ani și pe cei care au comorbidități să-și facă o a treia doză de vaccin. Acest lucru nu va fi suficient, spun experții, pentru că o creștere galopantă a numărului de cazuri poate fi un teren fertil pentru apariția de noi variante. Vineri, Agenția pentru Securitate Sanitară din Marea Britanie a anunțat că o mutație depistată la varianta Delta, AY.4.2, este o „variantă în curs de investigare”, existând suspiciunea că ar putea fi și mai contagioasă decât Delta.

În Marea Britanie, strategia s-a concentrat pe a lăsa vaccinările să facă toată treaba. Și nu cred că acest lucru va fi suficient”, spune profesorul Drobac. Este o strategie periculoasă, care se bazează pe faptul că cei nevaccinați, cum ar fi copiii, pe măsură ce se vor infecta, vor contribui la atingerea imunității de grup. „Problema este că, dincolo de un nivel inacceptabil de spitalizări și decese, acest lucru s-ar putea să nu funcționeze”, a avertizat profesorul.

Și în timp ce Marea Britanie trage de timp în privința unor noi restricții, Irlanda ezită să renunțe la ele, pe fondul unei creșteri a cazurilor, în ciuda faptului că are una dintre cele mai ridicate rate de vaccinare din Europa –  92 la sută din populație este complet imunizată, potrivit ECDC. Premierul irlandez Micheál Martin a declarat că certificatele Covid vor rămâne în vigoare pentru industria HoReCa în interior și pentru evenimente,  iar măștile vor continua să fie obligatorii în spațiile publice închise. Restaurantele se va limita doar la servirea la masă și nu vor putea organiza alte evenimente în interior.

Europa nu trebuie „să bâjbâie” și să se întoarcă la decesele și lockdown-ul de iarna trecută, a declarat miercurea trecută Mike Ryan, director în cadrul OMS. Nu știm cum va evolua pandemia peste două luni, peste trei luni. Va trebui să fim puțin mai precauți și mai atenți, a avertizat oficialul OMS.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *