Euro a ajuns la PARITATE cu dolarul și va fi DEPĂȘITĂ de moneda americană

Miercuri, euro s-a situat la un fir de păr deasupra parității cu dolarul, traderii fiind îngrijorați că moneda unică va fi forțată să atingă niveluri nemaiîntâlnite de zeci de ani dacă datele privind inflația din SUA, așteptate miercuri, vor arăta un nivel foarte ridicat, scrie Reuters. Euro a lâncezit la 1,0036 dolari. Moneda europeană a scăzut cu aproape 12% în acest an și a coborât marți la minimul ultimilor 20 de ani, în condițiile în care războiul din Ucraina a declanșat o criză energetică care a afectat perspectivele de creștere ale continentului. Euro a coborât până la 1,00005 dolari pe cea mai utilizată platformă de tranzacționare a Electronic Broking Services și a atins 1 dolar pe platforma de tranzacționare Reuters în cursul nopții.

Analiștii spun că ar putea scădea și mai mult dacă creșterea rapidă a prețurilor de consum din SUA va face ca investitorii să continue să parieze pe creșterile de rate din SUA. Economiștii estimează că inflația globală din SUA a accelerat în iunie la 8,8% în ritm anual, un maxim al ultimilor 40 de ani, ceea ce ar putea întări așteptările privind majorarea ratelor dobânzilor și ar ajuta dolarul.

Euro a căzut sub paritate cu francul elvețian luna trecută și cochetează cu o scădere sub media mobilă de 200 de zile față de lira sterlină. Slăbiciunea euro și a yenului a ridicat indicele dolarului american, care a depășit săptămâna aceasta un vârf de două decenii de 108,560 și a oscilat miercuri la 108,18 în tranzacțiile din Asia. Lira sterlină a alunecat și ea din cauza dolarului mai puternic, iar analiștii o văd în derivă în urma demisiei premierului britanic Boris Johnson, săptămâna trecută. Ultima dată lira sterlină era cotată 1,19 dolari, următorul obstacol fiind reprezentat de datele privind produsul intern brut care urmează să fie publicate. Traderii se așteaptă ca luna mai să aducă o creștere zero.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *