Este NEBUNIE în Kazahstan! Protestatarii au descins în magazinele și depozitele de arme

Protestatarii au atacat un magazin de arme din Alma-Ata și încearcă să deschidă depozite, informează RT – televiziunea de propagandă a Rusiei, citând angajații companiei. De asemenea, o serie de explozii au tunat în apropierea clădirii administrației din Aktobe, iar în orașul Almaty protestatarii continuă să deterioreze infrastructura din oraș.

Locuitorii orașelor Zhanaozen și Aktau din regiunea Mangistau, pe 2 ianuarie, au ieșit în masă în stradă cu un apel la reducerea prețurilor la combustibil. Mai târziu, protestele s-au răspândit în Kazahstan. Dupa o intalnire cu protestatarii, autoritatile au anuntat o reducere a pretului gazului lichefiat in regiunea Mangistau, insa situatia nu s-a stabilizat. Protestatarii s-au revoltat, iar poliția a început să folosească gaze lacrimogene. În această dimineață guvernul Kazahstanului a fost demis.

Kazahstanul era afectat miercuri de o „pană de Internet la scară naţională”, pe fondul unor tulburări fără precedent în această fostă republică sovietică din Asia Centrală, a anunţat, pe Twitter, un grup specializat în supravegherea web-ului, NetBlocks, relatează AFP.

Kazahstanul se confruntă în prezent cu o pană de Internet la scară naţională, în urma unei zile de perturbări ale Internetului mobil şi unor restricţii parţiale”, anunţă această organizaţie nonguvernaentală (ONG), care subliniază că acest lucru „este susceptibil să limiteze grav acoperirea manifestaţiilor antiguvernamentale care se intensifică”.

Protestele din Kazahstan s-au amplificat miercuri iar în întreaga ţară a fost decretată starea de urgenţă. Un grup de manifestanţi a pătruns în clădirea principală a administraţiei din Almatî, capitala economică a Kazahstanului, scena unor proteste fără precedent provocate de o majorare a preţului la gaz. De asemenea, potrivit imaginilor care circulă pe rețelele sociale, clădirea a fost incendiată. Jurnaliștii independenți relatează că oraşul Almatî se află aproape în întregime sub controlul protestatarilor, care controlează inclusiv aeroportul, după ce forţele de ordine au părăsit oraşul. Internetul a fost oprit în toată țara.

Kazahstanul a decretat miercuri stare de urgenţă pe întreg teritoriul după ce manifestaţiile declanşate din cauza unei creşteri bruşte a preţului la gaze şi combustibil au degenerat în violenţe, iar mulţimea a luat cu asalt clădiri guvernamentale, inclusiv aeroportul din  Almatî, relatează AFP, citând media ruse. Agenţiile de presă Interfax, TASS şi RIA Novosti au anunţat instituirea stării de urgenţă în întreaga ţara, citând un comunicat difuzat de televiziunea publică din Kazahstan, informează Agerpres. Anterior, starea de urgenţă fusese decretată la nivel local în principalele zone afectate de manifestaţii, Almatî, provincia Mangystau şi capitala Nur-Sultan.

Preşedintele Kazahstanului, Kasîm-Jomart Tokaev, a promis miercuri un răspuns „ferm” la tulburările fără precedent care zguduie această ţară din Asia Centrală, în cursul cărora manifestanţii au luat cu asalt şi incendiat clădiri guvernamentale, relatează AFP şi Reuters.

În calitate de preşedinte şi începând de astăzi şi ca preşedinte al Consiliului de Securitate al ţării, am intenţia să acţionez cât mai ferm posibil”, a avertizat Tokaev, exprimându-se în limba rusă la televiziunea publică, dând de înţeles practic că predecesorul său, Nursultan Nazarbaev, a fost suspendat din funcţia de şef al Consiliului de Securitate al ţării.

Aceste tulburări au dus la „atacuri masive împotriva forţelor de ordine”’, în rândurile cărora există morţi şi răniţi, a afirmat preşedintele kazah, atrăgând atenţia că „grupuri de elemente criminale îi bat pe soldaţii noştri, îi umilesc, îi târăsc goi pe străzi, agresează femei, jefuiesc magazine”.

Rusia, reacție la protestele din Kazahstan: „Urmărim îndeaproape evenimentele din ţara vecină şi frăţească”

Rusia a îndemnat miercuri la „dialog” în Kazahstan, fostă republică sovietică din Asia Centrală, unde au izbucnit tulburări fără precedent din cauza majorării preţului la gaz, relatează France Presse. „Urmărim îndeaproape evenimentele din ţara vecină şi frăţească”, a transmis Ministerul de Externe rus într-un comunicat. „Suntem în favoarea unei soluţii paşnice a tuturor problemelor în cadru legal şi constituţional şi prin dialog, nu prin revolte de stradă şi încălcarea legilor”, a adăugat diplomaţia rusă.

Tulburările care au izbucnit duminică într-un oraş de provincie din Kazahstan s-au extins în noaptea de marţi spre miercuri în capitala economică Almatî, unde aproape 5.000 de persoane au fost dispersate de poliţie cu grenade asurzitoare şi gaze lacrimogene. Manifestaţiile de protest sunt rare în Kazahstan, o ţară autoritară unde adunările trebuie să primească autorizaţie prealabilă din partea autorităţilor.

Ministerul de Externe rus şi-a exprimat speranţa într-o „revenire la normal cât mai curând posibil a situaţiei din ţară, de care Rusia este legată prin relaţii de parteneriat strategic şi de alianţă, precum şi prin contacte fraterne şi umane”.

Kazahstanul are o importanţă crucială pentru Rusia ca partener economic, iar fostul preşedinte Nursultan Nazarbaev, care a condus ţara până în 2019 dar păstrează o mare influenţă, este un aliat apropiat al preşedintelui Vladimir Putin.

Protestatarii din Kazahstan au o lista precisă cu revendicările pe care le cer autorităților. Ei cer, în primul rând, eliberarea deținuților politici, dar și recunoașterea anilor de stăpânire sovietică.

  1. „Eliberarea imediată a tuturor deținuților politici
  2. Demisia completă și demisia Președintelui, Președintelui Consiliului de Securitate al Republicii Kazahstan, Guvernului și Parlamentului.
  3. Reforme politice: Crearea Guvernului provizoriu din cetățeni autoritari și publici – participanți la rezistența din Kazahstan Desfășurarea de alegeri libere de către forțele Parteneriatului estic.
  4. Principala condiție pentru reformele politice este aderarea strictă la valorile democrației și respectarea drepturilor omului, recunoașterea anilor de stăpânire sovietică ca o crimă împotriva popoarelor imperiului post-sovietic, condamnarea agresiunii militare împotriva Ucraina și anexarea Crimeei, secesiunea de CSI, EAEU și alte alianțe cu Federația Rusă.”

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.