Spread the love

Senatul și Camera Deputaților s-au reunit luni pentru a vota  moţiunea de cenzură iniţiată de PSD şi intitulată „Guvernul PNL de la pandemie la pande-mită generalizată”, de la ora 14:00.

În ultimele zile, PSD, ALDE, PRO România și PPU-SL au anunțat că votează moțiunea de cenzură împotriva Guvernului PNL. Parlamentarii PMP au decis să nu participe la votul pe moțiunea de cenzură. UDMR va stabili cum va proceda în ziua votului. USR nu susține moțiunea de cenzură. Parlamentarii UDMR se țin tare, iar deputatul de Constanța al Uniunii, István-János Antal, ne-a precizat că decizia va fi luată cu câteva minute înaintea votului. Între timp, PSD-iștii, convinși că moțiunea de cenzură va fi adoptată, au pregătit… programul de guvernare. Detalii, AICI! De asemenea, au anunțat și numele viitorului premier din partea PSD, detalii AICI!

anunțat și numele viitorului premier din partea PSD, detalii AICI!

Președintele USR, Dan Barna, a anunțat faptul că parlamentarii USR nu vor intra în sală la votul privind moțiunea de cenzură, acesta fiind de fapt „un vot” pentru actualul Guvern. Barna a explicat că USR nu dorește o criză politică și nu încurajează aventura celor de la PSD.

„România nu are nevoie de circul PSD. USR nu va participa la votul pentru moțiunea de cenzură. Tentativa PSD de a provoca o criză politică cu trei luni înaintea alegerilor la termen e o dovadă de iresponsabilitate pe care nu intenționăm să o încurajăm în niciun fel. Argumentul pentru instalarea actualului guvern a fost acela că țara are nevoie de un executiv cu puteri depline care să se lupte cu pandemia și criza generată de aceasta. La vremea aceea inclusiv PSD părea să fie de acord. Ba, mai mult, parlamentarii PSD au votat pentru cabinetul Orban 3. Ce s-a schimbat relevant acum? Are România alte priorități? Am scăpat de Covid, duduie economia și e momentul să ne jucăm de-a criza politică? Noi suntem de părere că nu. Mai e foarte puțin până la deschiderea oficială a școlilor. Cum va contribui o criză politică la o mai bună organizare a anului școlar în condiții de pandemie? Numărul cazurilor de Covid-19 nu dă nici el semne de scădere semnificativă. Crede PSD că negocierile pentru un nou guvern vor speria virusul care va privi cu interes hârjoana?”, a transmis Dan Barna.

Strategia premierului Orban: Lipsa de cvorum!

Premierul Ludovic Orban le-a transmis, duminică seară, printr-o circulară, parlamentarilor liberali să nu se prezinte în plen la votul moțiunii de cenzură. Totodată, pe lângă parlamentarii USR și PMP, care au anunțat deja că nu se vor prezenta în sală, Orban ar fi convins 10 deputați PSD să boicoteze moțiunea. În plus, un parlamentar PSD s-a îmbolnăvit subit și va absenta motivat. Orban speră, astfel, ca social-democrații să nu strângă cvorumul necesar pentru vot, caz în care PSD se va vedea cu mâinile legate: o altă moțiune mai pot depune abia în sesiunea parlamentară următoare.

Într-o şedinţă online cu liderii PNL din teritoriu, premierul Ludovic Orban i-a asigurat că moţiunea de cenzură nu va trece de votul Parlamentului.

„Vom trece cu bine şi peste ziua de luni, apoi ne vedem liniştiţi de campanie, de guvernare şi de alegeri. Moţiunea nu trece”, le-a spus premierul Ludovic Orban liderilor PNL din ţară, într-o şedinţă pe teme de campanie.

Ulterior, în ziua votului, Orban a anunțat faptul că membrii Executivului vor fi prezenți în Parlament la moțiunea de cenzură, dar nu vor participa la vot.

„Astăzi, ne prezentăm la moțiunea de cenzură, chiar dacă este o procedură neconstituțională, ea se derulează și va trebui să fim la Parlament ca și Guvern. Sigur că poziția politică este foarte clară că noi nu participăm la această poțiune de cianură, dar ca Guvern va trebui să fim prezenți. La ora 14.00 vom fi prezenți la Parlament”, a spus Orban.

Liderul deputaţilor PNL, Florin Roman, a anunţat că grupul deputaţilor liberali nu participă la votul asupra moţiunii de cenzură „pe care PSD a transformat-o într-un ghem de minciuni”.

„PNL nu girează acest demers politicianist al baronilor PSD, unul iresponsabil, neconstituţional şi împotriva intereselor de stabilitate politică a unei ţări aflate încă în război cu pandemia”, a spus Roman.

Bursa parlamentarilor: cât costă un… vot?

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, le-a spus pe 27 august liderilor județeni ai partidului, în ședința Consiliului Politic Național al PSD (fostul CEX) care se desfășoară la ora transmiterii acestei știri, că parlamentarii social-democrați „sunt asaltați de PNL cu bani și funcții pentru rude” ca să nu voteze la moțiunea de cenzură. Detalii, AICI!

Înaintea unei moțiuni de cenzură, în Parlament, au loc 2 tipuri de negocieri: cele între partidele politice și cele individuale, la bucată. La majoritatea unei moțiuni de cenzură se vorbește despre „prețul corect”, iar de această dată acesta ar fi în jurul a 50.000 de euro. Calculele sunt destul de simple: prin această metodă sunt abordați parlamentari care nu vor mai prinde loc pe listele nici unui partid și care caută să-și scoată cheltuielile. Aceștia sunt așa zișii parlamentari „un om=o cartelă”. Astfel, se ia în calcul cât a investit în campania electorală care l-a adus în Parlament, se mai pune ceva peste și se ajunge la prețul corect.

Iohannis, la baionetă!

Președintele Klaus Iohannis a transmis luni dimineață un mesaj de susținere pentru Guvern, lansând un atac virulent la adresa PSD, pe care îl acuză că „vrea să arunce țara în haos pentru a pune mâna pe putere cu orice preț”.

„În cea mai dificilă perioadă pentru România din ultimii 30 de ani, PSD se luptă nu pentru binele și sănătatea cetățenilor, ci pentru a pune mâna pe putere cu orice preț. Cinismul cu care acest partid rupt total de interesele românilor își urmărește unicul scop de a ajunge din nou la resursele publice demonstrează clar că PSD este fundamental corupt de dorința de putere și nu se poate reforma, indiferent cine îl conduce. Depunerea unei moțiuni de cenzură în această perioadă critică pentru viitorul României reprezintă un nou demers toxic, care riscă să pună în pericol combaterea eficientă a epidemiei de COVID-19. De altfel, în aceste luni dramatice pentru români, în care cetățenii și autoritățile au făcut front comun pentru limitarea răspândirii coronavirusului, PSD s-a remarcat doar prin acțiuni de permanentă sabotare a acestui efort național. Este cu atât mai iresponsabilă depunerea unei moțiuni de cenzură de către PSD cu cât tocmai acest partid a fost la guvernare în ultimii ani și a risipit fără discernământ banii publici, lăsând România complet nepregătită în fața unei astfel de crize. Care sunt criticile aduse Guvernului Orban? Că a reușit ca, în ciuda dezastrului găsit în bugetul statului, să găsească resurse pentru a susține cât mai multe categorii economice și sociale să treacă mai ușor prin această perioadă critică? Sau faptul că și-a asumat cu toată răspunderea gestionarea uneia dintre cele mai grave crize medicale, care a generat efecte negative în toate domeniile? Moțiunea de cenzură împotriva actualului guvern nu are, așadar, niciun temei real. Depunerea ei într-un moment în care numai de instabilitate politică nu avem nevoie, cu doar câteva săptămâni înaintea alegerilor parlamentare, este complet neavenită. Fac un apel către toți parlamentarii, indiferent de partidul din care provin sau de orientarea politică: nu deveniți complici la un astfel de act iresponsabil! Miza politică sau electorală nu trebuie să prevaleze sub nicio formă obiectivului prioritar național de a proteja sănătatea publică. Îmi exprim speranța că parlamentarii României înțeleg gravitatea momentului pe care țara noastră îl traversează și nu se vor alătura demersului PSD”, a transmis Klaus Iohannis.

Matematica înaintea dezbaterilor

Matematic vorbind PSD, PRO România, ALDE și PPU-SL nu ar avea un număr suficient de parlamentari să treacă moțiunea. PSD are 193 de parlamentari: 124 de deputați și 69 de senatori. Pro România are 24 de parlamentari: 3 senatori și 21 de deputați). PSD + PRO România = 217 parlamentari. La acest număr se adaugă afiliații ALDE și PPU-SL la Grupurile parlamentare ale PSD: 12 deputați și 3 senatori. Numărul ajunge la 232. Oficial deci opoziția se bazează pe 232 de parlamentari. Voturile salvatoare ar fi putut astfel veni de la cei 10 parlamentari neafiliați și cei 18 parlamentari ai Grupului Minorităților Naționale, grup în care reprezentantul fiecărei minorități acționează după propriul interes.

Marii absenți ai PSD

La votul de luni, PSD nu s-a putut baza pe deputatul de Arad, Adrian Todor, care este carantinat după ce a fost în contact cu un infectat de COVID-19 și Valeriu Steriu, al cărui mandat de deputat a expirat chiar duminică (el a fost votat ca membru în Comitetul de Reglementare al ANRE). De asemenea, senatorul Vasile Ilea, de la PRO România, a anunțat pe 29 august că el nu va vota moțiunea de cenzură, asta pentru că nu consideră că echipa lui Marcel Ciolacu va aduce stabilitatea în România. Ziua de luni a început și mai proastă pentru PSD: deputatul Cătălin Rădulescu este în spital din cauza unei bronșite acute și a explicat că nu va ajunge să voteze moțiunea de cenzură. Surse din PNL susțin pentru presa centrală că acesta și-ar fi negociat locul 2 pe lista PNL pentru alegerile parlamentare la Argeș și ieri ar fi avut loc o întâlnire cu un demnitar al PNL și ar fi bătut palma. De asemenea, fostul ministru de Interne, senatorul Carmen Dan, a confirmat că nu va fi prezentă astăzi la votul moțiunii de cenzură.

„După o săptămână extrem de agitată, cu griji și gânduri de toate felurile legate de starea de sănătate a mamei mele, care în cursul săptămânii trecute a fost testată și ulterior confirmată cu virusul SARS-COV-2, astăzi se conturează a fi o zi de tristă amintire, atât din punct de vedere personal, cât, mai ales, politic. Confirm astfel zvonurile conform cărora eu astăzi nu voi fi prezentă în Parlamentul României pentru a vota alături de colegii mei pentru moțiunea de cenzură împotriva guvernului Orban”, a transmis Carmen Dan.

Ședință… amânată. Meci tranșat de… UDMR!

Dezbaterile au început furtunos, după cum a spus președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, întrucât ședința a fost… amânată. Anunțul a fost făcut de liderul deputaților PNL, Florin Roman.

„Liderii au convenit în mare majoritate, în consens, ca să stabilim un apel uninominal, conform regulamentului nostru, de la 15:30”, a spus Roman.

Din 465 de parlamentari, au fost prezenți în sală un număr de 170 de senatori și deputați. Cvorumul de lucru este de cel puțin 233 de parlamentari. Fără cvorum, ședința nu se poate desfășura.

Secretarul general al PSD, Paul Stănescu, a anunțat, luni, la Parlament, că va fi propusă excluderea din PSD a parlamentarilor partidului care nu votează moțiunea de cenzură. Anunțul a venit după ce mai mulți parlamentari PSD s-au îmbolnăvit și nu au fost prezenți la votul pentru moțiunea de cenzură.

În aceleași momente s-a hotărât și… UDMR: intră în sală, dar nu votează. Președintele UDMR, Kelemen Hunor, a explicat că formațiunea sa nu va vota moțiunea de cenzură contra Guvenului Orban, întrucât este vorba despre o răfuială între PSD și PNL, iar PSD-iștii au transmis în repetate rânduri că au majoritate și fără Uniune. Ciolacu a avut o rundă de negocieri cu UDMR, însă aceștia nu au putut fi convinși să voteze moțiunea de cenzură.

„Moțiunea e o lupta pentru putere între PSD și PNL. Din aprilie până săptămâna trecută am văzut că în foarte multe situații, PNL și PSD sunt foarte apropiați, merg împreună. Mai ales când vine cineva cu cretinismul ‘furatul Ardealului’ sau alte cretinisme, atunci ei sunt foarte rapizi, merg înainte, se aruncă la vot, fac majorități. Eu cred că azi trebuie să lăsăm să se descurce ei cu această moțiune. Într-un mod extrem de viclean, fiecare încearcă să ne atragă pe noi în acest război al lor. Dacă pică Guvernul, ei (liberalii – n.r.) au o șansă uriașă de a se reinventa și se vor victimiza. Vor spune că dacă am fi rămas noi la guvernare cu puteri depline, am fi rezolvat toate problemele, dar cei care ne-au dat jos sunt vinovați pentru cazurile de îmbolnăviri, decese, faliment in economie. E greu să dăm noi această șansă celor de la guvernare, de aceea nu vom participa la vot”, a spus Kelemen Hunor.

Pauza nu a durat o oră, ci două ore, timp în care președintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat că va propune Consiliului Politic Naţional al partidului excluderea celor trei colegi care nu au venit la Parlament pentru votarea moţiunii de cenzură şi care au invocat probleme legate de coronavirus, Ciolacu adăugând că nici unul dintre ei nu este bolnav.

Dezbaterile au fost reluate de la 16:30, prin apelul uninominal al parlamentarilor.

Nici după a doua numărătoare nu s-a atins cvorumul de ședință. Au fost prezenți în sală 226 de senatori și deputați. Ședința a fost închisă. 

La Senat, din partea PSD, au fost absenți Roxana Pațurcă și Carmen Dan. La Camera Deputaților, au absentat Dan Ciocan, Cătălin Rădulescu, Adrian Todor, Marian Cucșa (Partidul Republican), Sorin Bota.

Marcel Ciolacu, președintele PSD, a părăsit sala de ședințe după ce numărătoarea parlamentarilor prezenți a arătat că nu există cvorum de ședință pentru votarea moțiunii de cenzură. Acesta a precizat că se va discuta despre excluderea parlamentarilor PSD care au absentat, iar dacă moțiunea s-ar fi votat, ar fi trecut. Liderul PSD nu a putut oferi răspunsuri despre ce urmează în continuare, variantele fiind depunerea unei noi moțiuni de cenzură, având în vedere că începe sesiunea ordinară, sau o nouă încercare pentru supunerea la vot a moțiunii care trebuia să se voteze azi.

De partea cealaltă, premierul Ludovic Orban a declarat luni, după ce moțiunea de cenzură nu s-a mai votat din lipsă de cvorum, că le mulțumește partidelor care nu au dat curs „aventurii politice” pe care a propus-o PSD prin încercarea de demitere a Guvernului.

Facebook Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *