Spread the love

Opoziția a suferit joi, 20 decembrie, o nouă înfrângere în fața coaliției de guvernare. Moţiunea de cenzură intitulată „Ajunge! Guvernul Dragnea-Dăncilă, ruşinea României”, semnată de 163 de senatori şi deputaţi, a fost citită, dezbătută și votată în plenul reunit de luni al Parlamentului.

Pentru aprobarea moţiunii de cenzură erau necesare 233 de voturi. Cu toate acestea, moțiunea a vost votată de mai puțini parlamentari decât au semnat-o! Concret, moțiunea a fost votată cu „pentru“ de doar de 161 de parlamentari (PNL, PMP, USR și Pro România), cu doi mai puțini decât au semnat-o… Potrivit unor surse, care au declarat pentru TOMIS NEWS, se pare că doi deputați de la Pro România care au semnat moțiunea s-au răzgândit și au votat împotrivă. În urma numărării voturilor s-au înregistrat și trei voturi împotrivă. În sală, la şedinţa în care s-a votat moţiunea de cenzură la adresa Cabinetului Dăncilă, au fost prezenți 333 de aleşi din 465 în total.

Și de această dată, Dăncilă și compania au fost salvați de parlamentarii minorităților și de cei ai UDMR, care s-au abținut de la vot. Partidele de opoziţie au reproșat Cabinetului Dăncilă, în textul moţiunii de cenzură depusă vineri în Parlament, nerespectarea programului de guvernare şi modificarea legilor justiţiei şi a legii pensiilor. Liderul grupului parlamentar PNL, Raluca Turcan, a declarat că e devastator că tinerele generaţii au un premier care e „subiect de bancuri pe whatsapp”. De asemenea, ea a amintit de gestul obscen făcut de Florin Iordache şi a susţinut că în şcolile primare copiii i-au luat exemplul social-democratului.

„Mi se pare devastator pentru tânăra generaţie să aibă un prim ministru care este subiect de bancuri pe whatsapp. Un preşedinte al celui mai important partid de guvernare care este personaj principal în jocul de-a spânzurătoarea sau pe Florin Iordache care este subiect de glume pentru copilaşii care învaţă în clasele primare înjurături cu degetele. Aceasta este ţara în care ne-aţi adus dvs cu acest Guvern”, a declarat, în timpul dezbaterii pe moţiunea de cenzură împotriva Guvernului, Raluca Turcan.

Aceasta a întrebat-o pe Viorica Dăncilă când a mers printre cetăţeni fără a fi huiduită.

„Cât de des ați mers în ultima perioadă printre oameni fără să primiţi huiduieli? Nu aveţi curajul şi din nefericire aveţi şansa să curmaţi această suferinţă pe care poporul român în momentul de faţă o resimte. Există soluţii pentru ca românilor să le meargă mai bine şi suntem la un vot de ele”, a adăugat Turcan.

La rândul său, preşedintele PMP, Eugen Tomac, a punctat, în timpul dezbaterii moţiunii de cenzură, că în timpul guvernării Dăncilă au fost doar certuri între Guvern şi Comisia Europeană, între Guvern şi comisarul european Corina Creţu. Tomac a amintit că PSD nu a prezentat bugetul pe 2019 în Parlament.

„În urmă cu 29 de ani, toată România aştepta o transformare. Iată că s-au scurs aproape 30 de ani de atunci şi astăzi, într-un an special, într-un an în care aveam nevoie de o direcţie care să vină din partea Executivului în ceea ce priveşte priorităţile pe care le are România, din păcate, avem la Palatul Victoria un guvern debusolat, un guvern incapabil să traseze câteva direcţii clare, pe care românii le aşteptau. În acest an al Centenarului, am asistat din păcate la atât de multe certuri şi atât de multă dezbinare cum nu a mai avut de multi ani naţiunea noastră.”, a declarat liderul PMP, deputatul Eugen Tomac.

Liderul PMP a precizat că Executivul Dăncilă nu a prezentat o strategie pe infrastructură. De altfel, Eugen Tomac a punctat că în timpul guvernării au fost doar certuri între Guvern şi Comisia Europeană, între Guvern şi comisarul european Corina Creţu.

Deputatul PNL, Florin Roman, a acuzat, la rândul său, că în Parlament au fost aduşi jandarmii, iar aceştia apără penalii în timp ce în România au loc crime.

„Am înţeles de ce azi a devenit o cazemată militarizată a jandarmeriei. Aş vrea să ştiu de ce azi, când am venit toţi la muncă, Parlamentul era plin de jandarmi, în afara parlamentului jandarmi… V-aţi ascuns de oameni? Vreau să ştiu cine a solicitat prezenţa jandarmeriei în afara şi în interiorul Palramentului. Ştiţi că la ora actuală, când voi vă hliziţi, sunt crime în România. Uitaţi poza asta. Fata asta, iar jandarmii stau în Parlament să apere majoritatea penală şi nu pe stradă”, a declarat Florin Roman, deputat PNL.

De partea cealaltă, premierul Viorica Dăncilă a spus în plenul reunit în care s-a dezbătut și s-a votat moţiunea de cenzură, că nu înţelege acuzaţiile pe care Opoziţia i le aduce, mai ales atunci când vine vorba despre reproşurile legate de remanierile din guvernele anterioare.

„Aş fi vrut să cred că puteţi da dovadă de onestitate. Cereţi onestitate, dar aţi inserat în moţiune lucruri pe care nu le avea. Mi-a fost greu să înţeleg logica acuzaţiilor. Înţeleg că moţiunea e un exerciţiu democratic. E bine că există şi îl folosiţi. Dar mă aşteptam să îl folosiţi cu seriozitate. E un text neserios. Mă aşteptam să aveţi o minimă consideraţie faţă de logică. Să vă respectaţi datoria pe care o aveţi”, a declarat premierul Viorica Dăncilă.

Dăncilă a mai punctat că nu îşi dă demisia şi că solicitarea parlamentarilor Opoziţiei în acest sens denotă iresponsabilitate în preajma preluării preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene şi că România „merge pe un drum bun”. La rândul său, liderul senatorilor PSD Şerban Nicolae a declarat că moţiunea de cenzură este „o inepţie”.

Cum s-au împărțit parlamentarii constănțeni!

Referitor la acest eșec, deputatul de Constanța al PSD, George Vișan, a declarat pentru TOMIS NEWS că a fost „un scenariu de cum să te faci penibil în prag de sărbători“.

„Nu au fost în stare să adune voturi nici măcar de la toți cei care au semnat moțiunea. De asemenea, textul moțiunii a fost tot de un nivel penibil, iar unii nu au văzut decât apocalipsa și sfârșitul lumii… Asta în condițiile în care România are o creștere economică sănătoasă. Văd că sunt foarte speriați de măsura pe care vrea să o impună Guvernul, și anume aceea de a-i taxa pe care declară venituri foarte mici în România, evitând să plătească impozite statului român“, a punctat Vișan, pentru TOMIS NEWS.

La rândul său, senatorul de Constanța al PSD, Ștefan Mihu, a afirmat că „în afară de faptul că opoziția făcut circ și a încercat să mascheze eșecul moțiunii cu schimbarea neregulamentară a ordinii de zi, este de apreciat discursul premierului care a vorbit la obiect și fără țățisme precum Turcan“, a spus Mihu, pentru TOMIS NEWS.

De partea cealaltă, opoziția ia partea partea plină a paharului. Deputatul de Constanța al USR, Stelian Ion, a afirmat că și-ar fi dorit să fie un vot pozitiv, dar important este că, deși votul a fost unul negativ, PSD se șubrezește din ce în ce mai mult.

„Din păcate, problemele României se adâncesc pe zi ce trece, iar ordonanțele pe care Guvernul vrea să le dea ne vor costa scump, chiar dacă unii români le vor aplauda“, a spus Stelian Ion, pentru TOMIS NEWS.

De asemenea, deputatul de Constanța al PNL, Bogdan Huțucă, a afirmat că intențiile Guvernului din domeniul fiscal au schimbat brusc dezbaterile de dinaintea moțiunii, mai ales că Executivul vrea să le pună pe repede înainte.

„Moțiunea nu a trecut pentru că minoritățile și UDMR au decis să susțină încă acest Guvern, pentru că urmează negocierea pe buget… Cu toate acestea, noi nu renunțăm și vom mai depune o moțiune în sesiunea următoare“, a punctat Huțucă, pentru TOMIS NEWS.

Neafiliat politic, senatorul de Constanța, Vergil Chițac, a spus că a votat moțiunea, pentru că așa era normal, mai ales că a și semnat-o!

„Dincolo de faptul că a fost previzibil că o să pice moțiunea, mi s-a părut că au fost discursuri care nu au ce să caute în politică, exemplu fiind cele ale deputatului PNL Florin Roman, care a fost naționalist și cam exaltat, dar și al senatorului PSD, Șerban Nicolae, care a fost un discurs miștocăresc, caustic și mai mult decât ironic… Discursurile celor doi nu au ce căuta în Parlament și pot fi cel mult show-uri de televiziune“, a punctat Chițac, pentru TOMIS NEWS.

Facebook Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *