Președintele PMP, Eugen Tomac, a declarat marți, la Parlament, că a avut o discuție de „un minut” cu premierul desemnat, Ludovic Orban, în care Orban a spus că nu va lua PMP în Guvern, nu va da OUG pentru alegerea primarilor în două tururi și nici nu va înființa un minister pentru relația cu Republica Moldova, adică PNL a respins cerințele-cheie ale PMP. Tomac a zis că PMP va decide într-un Colegiu Național dacă va vota sau nu guvernul Orban.

Orban ar fi vrut de principiu ca PMP să intre cu miniștri în Guvern, dar s-a lovit de o opoziție puternică din partea ALDE, UDMR și PRO România, care amenință că nu votează un guvern din care face partidul înființat de Traian Băsescu, motivul invocat fiind verdictul de colaborator al Securității. PMP vrea înființarea unui minister pentru relația cu Republica Moldova, pentru că este un domeniu prin care se individualizează pe scena politică.

Negocierile au eșuat cu răsunet, iar președintele PMP Constanța, Claudiu-Iorga Palaz, ne-a precizat faptul că înființarea unui minister pentru relația cu Moldova nu ar fi afectat calcule politice, ba chiar ar fi adus plus valoare în politica națională. De asemenea, Palaz l-a ironizat pe Orban.

„Cel mai nasol este că nu s-au înțeles pentru ministerul pentru relația cu Republica Moldova, era chiar un minister util. Păcat că nu a înțeles (Orban – n.r.) utilitatea și importanța… Este un minister care ar grăbi procesul de unificare cu Republica Moldova, care ar avea logistică și personal preocupat doar de problema asta. Orban dovedește încă o dată că nu știe să fie patriot. Să nu accepți înființarea unui asemenea minister, ținând cont de condițiile celorlalte partide, mi se pare că nu ești patriot! A fi patriot și a fi un om de stat înseamnă să pui mai presus interesele de stat decât cele de partid! Dacă ești în stare să îl faci, te poți considera om de stat. Părerea mea este că Orban nu se poate considera un astfel de om! Trebuia să treacă peste interesele de partid și condițiile puse, să zicem, de ALDE și să accepte o instituție care poate să grăbească Unirea cu Moldova. Era treaz (Orban – n.r.)? Dacă între două cântece la mandolină ia astfel de decizii, îl înțeleg…”, a spus Palaz, pentru TOMIS NEWS.

Pe modelul moțiunii de cenzură, Guvernul Ludovic Orban are nevoie de minim 233 de voturi în Parlament pentru a fi învestit. Orban are, marți, discuţii cu majoritatea partidelor parlamentare, în vederea conturării unei majorităţi care să susţină Guvernul. Orban s-a întâlnit la ora 9.30, cu delegaţia ALDE, la 11.00 cu delagaţia PMP și urmează la 13.30 cu reprezentanţii UDMR, iar la 15.00 cu delegaţia USR.

CITEȘTE ȘI:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!
  •  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *