Eroul dobrogean, Gogu Puiu, comemorat la Constanța

Gogu Puiu este unu din simbolurile rezistenței anticomuniste, având raza de acțiune în Dobrogea, unde a a organizat mai multe focare de rezistenţă.

În amintirea sa și a luptei pe care a dus-o, Asociația Gogu Puiu și Haiducii Dobrogei și Fundația Ion Gavrilă Ogoranu îi invită pe români, sâmbătă 15 iulie, la manifestările memoriale dedicate rezistenţei anticomuniste din Dobrogea, după următorul program:

  • ora 12 – Cobadin (monumentul lui Gogu Puiu)  comemorarea Haiducilor Dobrogei.
  • ora 16 – Curtea Brâncovenească din Constanța ( str. Vasile Lupu nr. 43) – simpozion memorial, cu participarea IPS Teodosie Tomitanul, Lucia Hossu Longin, Prof. univ. Marian Cojoc, Gogu Cușa, Zoe Rădulescu și Elena Sechila.
  • De asemenea va fi proiectat filmul realizat de doamna Lucia Hossu Longin, „Povestea lui Gogu Puiu”

Detalii la tel. 0734.717.373

Haiducii Dobrogei reprezintă o filă de istorie neștiută a rezistenței comuniste dintre Dunăre și Marea Neagră, iar Gogu Puiu este unul din simbolurile rezistenţei anticomuniste din Dobrogea de la mijlocul veacului trecut, fiul preotului paroh din localitatea Mihail Kogălniceanu. A organizat focare de rezistență în Târguşor, Cheia, Mihail Kogălniceanu, Băltăgeşti, a făcut legături cu nucleele din Cogealac, Sinoe, Lunca, Beidaud, Sarighiol de Deal, Runcu, Râmnic, Vulturu şi a întărit organizaţiile din Viişoara, Cobadin, Cochirleni, Ciocârlia, Medgidia, Gălbiori și Nistoreşti, la un moment dat 15.000 de oameni fiind sub comanda eroului dobrogean. A fost ucis pe 19 iulie 1950, când, casa fiindu-i asaltată de trupele Securității, și-a utilizat toată muniția și s-a sinucis, aruncându-se pe ultima grenadă ce o purta la şold. Mișcarea de rezistență fondată de el a luptat până spre 1962.

Pe 24 ianuarie 2016, tot la Constanța, a avut loc simpozionul memorial: „Gogu Puiu și Rezistența anticomunistă din Dobrogea. Repere istorice”, la care au participat actorul Dan Puric; prof. univ. dr. Marian Cojoc; Gheorghe Cușa, fost deținut politic; Florin Dobrescu, secretar Fundația „Ion Gavrilă Ogoranu” sau prof. Zoe Rădulescu, fiica lui Gogu Puiu, moderator fiind Oana Stănciulescu.

simpozion gogu puiu

CITEȘTE ȘI:

Conferința „România, încotro?”, la Constanța. „Uniunea Europeană este doar o asociație, o corporație, care are niște acționari. Nu este o instituție care să salveze România”

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *