Erdogan: „Turcia vrea mai multe parteneriate în domeniul apărării cu Rusia, inclusiv pentru avioane de luptă și submarine”

Turcia are în vedere mai multe parteneriate în domeniul apărării cu Rusia, inclusiv pentru avioane de luptă și submarine, a declarat președintele Recep Erdogan după discuții cu președintele Vladimir Putin, în ciuda avertismentelor SUA cu privire la sancțiuni ulterioare. La zborul de întoarcere spre Turcia, după discuțiile de la Soci cu Vladimir Putin, Erdogan le-a declarat reporterilor că a propus, de asemenea, să colaboreze cu Rusia la construcția a încă două centrale nucleare, iar Putin a sugerat dezvoltarea de platforme pentru lansări de rachete spațiale, a raportat radiodifuzorul NTV, potrivit Reuters. Achiziționarea în 2019 de către Turcia a bateriilor rusești S-400 de apărare antirachetă a determinat Washingtonul să anuleze vânzarea avioanelor de luptă F-35 americane și să sancționeze industriile de apărare ale Turciei.

Când Erdogan a sugerat săptămâna trecută că Turcia va cumpăra mai multe sisteme S-400, Washington a spus că Turcia ar putea face față unor măsuri suplimentare în temeiul legislației SUA care penalizează țările care cumpără arme rusești. În discuția cu jurnaliștii, după discuțiile de miercuri din stațiunea Soci din Marea Neagră, Erdogan nu a menționat achiziții S-400 suplimentare, dar a spus că Turcia nu va da înapoi și a subliniat alte posibile proiecte de apărare cu Rusia.

Am avut ocazia să discutăm pe larg ce măsuri trebuie luate în producția de motoare pentru avioane, ce măsuri trebuie luate în ceea ce privește avioanele de luptă”, a spus el, adăugând că alte parteneriate ar putea include construirea de nave și submarine.

Rosatom din Rusia construiește o centrală nucleară în Akkuyu, în sudul Turciei, iar Erdogan a spus că a discutat cu Putin ca Rusia să colaboreze la construcția a încă două centrale nucleare. Săptămâna trecută Erdogan a fost citat spunând la întoarcerea sa de la o vizită la New York că relațiile SUA-Turcia nu erau „sănătoase”, iar direcția lor actuală „nu este de bun augur”.

CITEȘTE ȘI:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *