Erdogan: „Turcia va lua ceea ce îi revine de drept în Marea Neagră”

Turcia nu va face nici o concesie pentru a-şi apăra interesele privind gazele din Mediterana de Est, a afirmat miercuri preşedintele Turciei Recep Tayyip Erdogan, făcând apel la Grecia să se abţină de la a comite vreo eroare care să ducă la ruinarea sa.

„Turcia va lua ceea ce îi revine de drept în Marea Neagră, Marea Egee şi Marea Mediterană (…) Nu vom face absolut nici o concesie în legătură cu ceea ce ne aparţine”, a spus Erdogan într-un discurs marţial. “Pentru asta, suntem hotărâţi să facem tot ce este necesar pe planurile politic, economic şi militar. (…) Turcia nu mai este o ţară ale cărei răbdare, determinare, mijloace şi curaj să mai poată fi testate (…) Cei care vor să ni se opună şi care sunt pregătiţi să plătească preţul, să o facă. Dacă nu, să se dea din calea noastră”, a spus Erdogan.

Președintele Turciei a participat la o ceremonie pentru marcarea Bătăliei de la Manzikert din 1071, care a deschis intrarea turcilor în Anatolia după victoria sultanului selgiucid Alp Arslan asupra bizantinilor. Declaraţiile survin în plină escaladare a tensiunilor între Turcia și Grecia în Mediterana de Est, unde descoperirea unor importante rezerve de gaz în ultimii ani a agravat dispute vechi între cele două ţări vecine privind frontierele lor maritime.

Între Ankara și Atena situația este din nou explozivă: ambele state, membre NATO, au desfăşurat marţi manevre navale rivale. Turcia a desfăşurat de la 10 august o navă de cercetare seismică însoţită de o escortă militară într-o zonă revendicată de Atena, stârnind furia Greciei, care a trimis de asemenea nave în regiune. Grecia, Franţa, Italia şi Cipru ar urma de asemenea să desfăşoare de miercuri până vineri un exerciţiu militar comun în Mediterana de Est, la sud de Creta şi de Cipru.

Franţa, care susţine Grecia în această dispută, a transmis miercuri că „Mediterana nu trebuie să fie un teren de joc pentru ambiţiile unora”.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!
  •  

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *