Erdogan sfidează SUA și anunță că Turcia a testat la Marea Neagră sistemul S-400: „Faptul că deţii arme ruseşti îi deranjează pe acești domni”

Preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a confirmat vineri că ţara sa a efectuat un prim test al sistemului rus de apărare S-400 şi a respins criticile americane în acest sens.

Aceste teste, este adevărat, au fost efectuate şi vor continua. Nu vom cere părerea SUA pentru aceasta. (…) Grecia (şi ea membră a NATO) deţine sisteme S-400 şi le foloseşte. Spun SUA ceva despre acest lucru? Nu. Faptul că deţii arme ruseşti îi deranjează pe aceşti domni, însă noi suntem hotărâţi să continuăm să le utilizăm”, a spus şeful statului turc la Istanbul. 

Mass-media turce au afirmat că Turcia a efectuat pe 16 octombrie primul test al sistemului S-400, a cărui achiziţie de către Ankara a provocat furia SUA şi a altor aliaţi ai Turciei din cadrul NATO. Până acum, acest test nu a fost niciodată confirmat în mod oficial.

Testarea sistemului S-400 a avut loc în provincia Sinop, nordul Turciei.

Achiziţia de sisteme S-400 de către Turcia, într-un context de apropiere între Ankara şi Moscova, a provocat fricţiuni cu mai multe ţări occidentale, care subliniază incompatibilitatea acestor sisteme ruse cu dispozitivele NATO. Ca reacţie la livrarea primei baterii, anul trecut, SUA au suspendat participarea Turciei la programul de fabricare a avionului american de război de ultimă generaţie F-35, estimând că S-400 ar putea pune în pericol secretele tehnologice. De asemenea, SUA au ameninţat Ankara cu sancţiuni dacă S-400 vor fi activate. Informaţiile asupra acestui test i-au determinat imediat pe susţinătorii acestor sancţiuni să-i ceară guvernului american să treacă la fapte.

Ankara a justificat achiziţia de sisteme ruseşti afirmând că SUA au refuzat să-i vândă sistemul american concurent de apărare antiaeriană şi antirachetă Patriot.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *