Erdogan s-a ENERVAT pe Grecia în scandalul divizării Ciprului. „NU am încredere în Ciprul de Sud”

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a dat vina vineri pe responsabilii ciprioţi greci după eşecul ultimei runde de discuţii asupra viitorului insulei divizate, acuzându-i că sunt „mincinoşi”, relatează France Presse.

Nu am încredere în Ciprul de sud. Nu cred că putem obţine un rezultat (la următoarea rundă de discuţii), întrucât nu sunt sinceri (…). Sunt mincinoşi„, a declarat şeful statului turc reporterilor, referindu-se la Republica Cipru care îşi exercită autoritatea în partea de sud a insulei cu majoritate cipriotă greacă.

Ultima rundă de discuţii purtate sub egida ONU asupra Ciprului, care a avut loc la Geneva, a eşuat joi din cauza poziţiilor „foarte îndepărtate” ale ciprioţilor greci şi ciprioţilor turci de a începe negocieri oficiale, potrivit ONU. La rândul său, Ersin Tatar, liderul ciprioţilor turci şi un protejat al Ankarei, a considerat joi inutilă negocierea fără recunoaşterea „statutului egal” al nordului insulei. În ciuda scepticismului şefului statului turc cu privire la un posibil rezultat pozitiv al negocierilor, ministrul său de externe Mevlut Cavusoglu a afirmat joi sprijinul Ankarei pentru „eforturile ONU” de „a găsi o bază comună” pentru reluarea discuţiilor. Tatar, preşedintele autoproclamatei Republici Turce a Ciprului de Nord (RTCN) susţinută de Ankara, doreşte recunoaşterea a două state independente şi egale pe insula mediteraneană divizată între comunităţile turcă şi greacă. Această poziţie este respinsă de ciprioţii greci care doresc reunificarea insulei sub formă de stat federal.

Ciprul este împărţit de la invazia nordului insulei în 1974 de către armata turcă, ca reacţie la o lovitură de stat vizând alipirea insulei la Grecia. RTCN este recunoscută doar de Ankara.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.