Erdogan, printre „jaloane”: Susține cauza ucraineană, dar NU renunță la rachetele S-400 din Rusia

Poziția Turciei cu privire la achiziționarea sistemelor rusești de apărare antirachetă S-400 este neschimbată și chestiunea reprezintă un „acord încheiat”, a declarat vineri președintele Recep Tayyip Erdogan, potrivit Sky News. El a adăugat că discuțiile cu Washingtonul cu privire la noile avioane și kituri F-16 merg bine.

SUA au impus sancțiuni industriei de apărare a Turciei, membră NATO, în decembrie 2020, din cauza achiției de S-400 din Rusia, și au exclus Ankara din programul de avioane de luptă F-35, unde era producător și cumpărător. Ankara spune că mișcările sunt nedrepte. Radiodifuzorul Haberturk l-a citat pe Erdogan spunând reporterilor la un zbor dus-întors de la un summit NATO de la Bruxelles că speră că discuțiile pozitive privind achiziționarea de noi avioane F-16 și kituri de modernizare de la Washington vor da rezultate în curând. El a respins, de asemenea, informațiile conform cărora oficialii americani au prezentat în mod informal Turciei posibilitatea improbabilă de a trimite sistemele S-400 în Ucraina pe fondul invaziei Rusiei, spunând că „tot ce fac ei este să provoace agitație” cu referire la Washington.

Erdogan a spus că a discutat, de asemenea, despre posibilitatea de a cumpăra sisteme de apărare antirachetă SAMP-T de la consorțiul franco-italian Eurosam cu președintele francez Emmanuel Macron și premierul italian Mario Draghi la summit.

Ambasada Ucrainei în România a postat pe pagina oficială de Facebook precizările ministrului ucrainean de Externe, Dmitro Kuleba, cu privire la procesul de negocieri al Ucrainei cu Federaţia Rusă, după ce unele agenţii de ştiri au citat declaraţiile preşedintelui turc, Recep Tayyip Erdogan, referitoare la acest subiect.

Ţara noastră este sincer recunoscătoare părţii turce şi, în special, preşedintelui Erdogan pentru asistenţa politică şi umanitară, precum şi pentru eforturile diplomatice menite să pună capăt războiului Rusiei împotriva Ucrainei”, afirmă ministrul ucrainean de Externe.

În acelaşi timp, este important să evaluăm situaţia în mod obiectiv”, a mai precizat Kuleba. „Nu există un consens cu Rusia în ceea ce priveşte cele patru puncte menţionate de preşedintele Turciei. În special, limba ucraineană este şi va fi singura limbă de stat în Ucraina”, subliniază Kuleba. „În general, clasificarea subiectelor cheie ale negocierilor în patru sau alte puncte este incorectă. Multe probleme diferite sunt discutate în acelaşi timp de subgrupurile delegaţiilor”, potrivit lui Kuleba. „Procesul de negociere este foarte dificil. Delegaţia ucraineană a luat o poziţie puternică şi nu renunţă la condiţiile sale. Insistăm, în primul rând, asupra încetării focului, a garanţiilor de securitate şi a integrităţii teritoriale a Ucrainei”, a mai adăugat oficialul ucrainean. „Ucraina va continua dialogul cu Turcia şi alte părţi interesate pentru a restabili pacea pe teritoriul ucrainean. Sperăm că Turcia, ca prieten şi partener strategic al Ucrainei, îşi va continua sprijinul pe toate căile”, susţine ministrul de Externe.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *