Erdogan dă lecții Statelor Unite: „Violenţele de la Capitoliu sunt o rușine pentru democrație”

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a calificat vineri drept „o ruşine pentru democraţieviolenţele survenite miercuri la Capitoliu, în Washington, spunând că ele „au şocat întreaga lume„, relatează AFP şi DPA:

Este o ruşine pentru democraţie. Sperăm că tranziţia spre (preşedintele ales Joe) Biden se va face calm la 20 ianuarie şi că SUA vor găsi astfel pacea„, a declarat Erdogan presei la Istanbul.

Preşedintele turc a încercat să aibă relaţii personale strânse cu Donald Trump din 2016. El nu a ezitat totuşi să condamne vineri ce s-a întâmplat în ceea ce el a descris ca „aşa-numitul leagăn al democraţiei„:

Acest proces din America, descris ca un aşa-numit leagăn al democraţiei, a şocat şi surprins întreaga lume. Ne-a surprins şi pe noi. (…) Am văzut că republicanii şi democraţii sunt la fel„, a declarat Erdogan, care a transmis condoleanţe familiilor persoanelor care au murit în timpul acestor violenţe.

Relaţiile dintre Ankara şi Washington au avut de suferit după tentativa de lovitură de stat din 2016 împotriva lui Erdogan, pentru care acesta l-a acuzat pe predicatorul Fethullah Gülen, fostul său aliat exilat în SUA a cărui extrădare a încercat fără succes să o obţină. Însă relaţiile bune dintre Erdogan şi Trump au contribuit la a proteja Turcia de sancţiuni în trecut şi a atenuat criticile Washingtonului asupra bilanţului mediocru al preşedintelui turc în privinţa drepturilor omului. Ministerul turc de Externe a publicat miercuri o declaraţie mai puţin virulentă decât cea a şefului statului, cerând SUA „să depăşească această criză politică internă cu maturitate”.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *