Erdogan atacă NATO și acuză UE că îi protejează pe „teroriștii” care organizează proteste împotriva lui

Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a susținut, în fața ambasadorilor UE la Ankara, un discurs despre aderarea țării sale la Uniunea Europeană, despre care spune că este dorința turcilor de aproape 60 de ani, dar, în ultima vreme, din cauza „nedreptăților” suferite din partea europenilor, cetățenii turci și-au pierdut încrederea în valorile europene.

Așa cum nu este posibil să citim istoria Turciei în afara Europei, nu este posibil să înțelegem istoria Europei fără Turcia. Națiunea noastră își vede viitorul împreună cu Europa. În această idee, am fost angajați într-o luptă pentru a deveni membri cu drepturi depline ai UE de aproape 60 de ani. Nu am renunțat niciodată la aderare, care este scopul nostru final, în ciuda dublului standard și al nedreptăților la care am fost supuși”, a spus Erdogan.

Turcia nu a avut parte de susținere și solidaritate din partea Europei în timpul loviturii de stat din 15 iulie și nici în lupta sa împotriva terorismului, a arătat el: „Teroriștii care au martirizat 241 dintre cetățenii noștri în noaptea loviturii de stat continuă să trăiască în multe țări europene fără să fie puși sub acuzare. Mai mult decât atât, membri au organizațiilor teroriste sunt lăsați să organizeze proteste împotriva mea personal și împotriva națiunii noastre chiar în mijlocul Europei. Acesta este principalul motiv pentru care scade încrederea poporului turc în UE și în valorile europene”.

Așa cum dorința noastră de aderare veche de 60 de ani este o decizie strategică pentru noi, acceptarea Turciei ca membru al UE va fi o decizie ontologică în privința viitorului UE. Nesiguranța care s-a remarcat după Brexit va dispărea când Turcia își va lua locul meritat în familia europeană”, a susținut președintele turc. 

Erdogan a acuzat și NATO, pe motiv că a fost șovăielnică în privința combaterii terorismului și a lăsat Turcia singură în această luptă: „Suntem împreună în NATO. Din moment ce suntem membri ai NATO, ar trebui să ducem această luptă împreună. De ce ne lasă celelalte țări singuri în lupta împotriva terorismului?  Mii de camioane pline cu armament, muniție și provizii medicale au fost distribuite către organizațiile teroriste. Teroriștii au luptat împotriva noastră cu aceste arme”, a spus el, referindu-se, conform presei turcești, la armele trimise de SUA forțelor kurde din Siria.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *