Erasmus+, succes în 2020, în ciuda restricțiilor. În România, programul a sprijinit peste 35.000 de experiențe de învățare în străinătate

Raportul anual pe 2020 al Erasmus+, publicat joi, arată că programul a sprijinit anul trecut aproape 640.000 de experiențe de învățare în străinătate și a oferit finanțare pentru 20.400 de proiecte și 126.900 de organizații, în pofida pandemiei de COVID-19. Trecerea bruscă la învățarea online a demonstrat importanța soluțiilor digitale la distanță pentru predare și învățare. Erasmus+ continuă să joace un rol vital în pregătirea persoanelor și organizațiilor, suma de 200 de milioane EUR fiind pusă la dispoziție anul trecut în mod specific pentru tranziția digitală, informează un comunicat al Comisiei Europene.

În 2020, bugetul total al programului Erasmus+ s-a ridicat la 3,78 miliarde EUR, cu 506 milioane EUR mai mult decât în 2019, ceea ce reprezintă o creștere de 15 %. După 33 ani de punere în aplicare, Erasmus+ rămâne rezilient, chiar și în contextul dificil al anului 2020, sprijinind în total 11,7 milioane de participanți de la lansarea sa în 1987. În ceea ce privește România, anul trecut, 35.165 de participanți au beneficiat de mobilitate în domeniul învățământului superior, al educației și al formării profesionale, al educației școlare, al învățării pentru adulți și al tineretului, pentru un grant total de 72.51 milioane de euro. De asemenea, Erasmus+ a oferit finanțare pentru 664 de proiecte românești, se arată în fișa informativă națională.

Parteneriatele strategice sprijină dezvoltarea practicilor inovatoare, cât și cooperarea, învățarea reciprocă și schimburile de bune practici între școli, universități, autorități publice și întreprinderi, pentru a crea sisteme de educație mai competente și mai moderne.

În 2020, Erasmus+ a sprijinit organizațiile românești prin:

42 proiecte privind consolidarea capacităților în domeniul educației;

18 proiecte de cooperare între instituțiile de învățământ superior și întreprinderi (alianțe pentru cunoaștere) și între instituțiile de educație și formare profesională și întreprinderi (alianțe pentru competențe sectoriale);

39 parteneriate de colaborare în domeniul sportului;

14 proiecte de incluziune socială în domeniul educației.

Universitățile românești care au trimis, anul trecut, cel mai mare număr de studenți să studieze în Uniunea Europeană au fost:

Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie George Emil Palade din Târgu Mureș

Universitatea Ioan Cuza din Iași

 Universitatea din București

Cele mai populare trei destinații alese de studenții Erasmus+ din România au fost Ungaria, Italia și Franța.

„Acest raport evidențiază reziliența și calitatea programului de schimb emblematic al UE, Erasmus+. În pofida reducerii mobilității ca urmare a pandemiei, Erasmus+ a rămas unul dintre cele mai de succes și mai emblematice programe ale UE. În 2020, Erasmus+ a fost mai favorabil incluziunii decât oricând și a încurajat o participare sporită a persoanelor care provin din medii defavorizate. Prin intermediul unei finanțări de 22 de milioane EUR am transpus declarațiile în acțiuni concrete”, a transmis vicepreședintele pentru promovarea modului de viață european, Margaritis Schinas.

La nivel european, în 2020, programul Erasmus+ a ajuns la un număr mare de participanți și beneficiari:

În domeniul învățământului superior, peste 323 000 de studenți și studenți stagiari, precum și 44 000 de membri ai personalului au petrecut o perioadă de învățare, formare sau predare în străinătate;

Au fost cofinanțate peste 185 600 de activități de mobilitate pentru cursanți și personal din sectorul educației și formării profesionale;

Aproape 180 000 de tineri și lucrători de tineret au beneficiat de finanțare din partea Erasmus+, fie sub formă de schimburi de tineri, fie sub formă de oportunități pentru lucrătorii de tineret;

Săptămâna europeană a sportului a atins un nou record, peste 15,6 milioane de europeni luând parte la 32 600 de evenimente.

În 2020 alianțele universităților europene au continuat să se dezvolte, cuprinzând în prezent 280 de instituții de învățământ superior din întreaga Europă. „Universitățile europene” sunt alianțe transnaționale care sporesc calitatea și atractivitatea învățământului superior european și stimulează o cooperare profundă, strategică și pe termen lung între instituții, în beneficiul studenților, al profesorilor și al restului personalului acestora.

Erasmus+ este un program larg răspândit în ceea ce privește participarea geografică. În 2020, 34 de țări au participat la program: toate cele 27 de state membre ale UE, Regatul Unit, Islanda, Liechtenstein, Norvegia, Macedonia de Nord, Serbia și Turcia. Programul este, de asemenea, deschis participării țărilor partenere din întreaga lume. Activitățile internaționale Erasmus+ au continuat să contribuie la prioritățile geopolitice globale ale Comisiei, punând accentul pe Balcanii de Vest, pe vecinătatea estică și sudică și pe Africa, peste jumătate din bugetul internațional fiind alocat țărilor din vecinătatea Uniunii (sud-mediteraneeană, Balcanii de Vest și Parteneriatul estic).

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *