Erasmus+: „COOLture among young people”, proiect dedicat patrimoniului cultural, derulat de AXA Brașov – București – CONSTANȚA

Asociația AXA de Dezvoltare Brașov – București – Constanța, constituită în scopul dezvoltării durabile a celor trei unităţi administrativ-teritoriale şi a întregii zone limitrofe acestora, derulează primul proiect cu finanțare europeană, prin programul Erasmus Plus, în valoare de peste 295.000 de Euro, intitulat „COOLture among young people”. Proiectul, coordonat de țara noastră, se desfășoară în parteneriat cu patru asociații și organizații non-guvernamentale din Marea Britanie, Italia, Bulgaria și Polonia.

În contextul actual, în care tot mai multe state pun accent pe educație culturală, protejarea și promovarea patrimoniului material și imaterial, „COOLture among young people” vine să le ofere tinerilor, dar și partenerilor implicați în proiect, informațiile și instrumentele necesare pentru a promova și conștientiza importanța moștenirii culturale în comunitățile lor, prin conservarea patrimoniului, dar și implicarea lor în dezvoltarea prosperă a afacerilor sociale legate de turism și patrimoniul cultural.

Ca instrumente de lucru utilizate în cadrul proiectului, accentul se va pune pe educația non-formală, prin realizarea a două manuale cu metode inovatoare de învățare cu practici teoretice, dar și pe dezvoltarea unei aplicații mobile „Discover your region” și a unei platforme. 

Luând pulsul comunității, al voluntarilor și partenerilor noștri în proiect, AXA Brașov – București – Constanța anunță totodată, și lansarea oficială a platformei www.thecoolplatform.com,un produs dinamic, modern și ușor de folosit, dedicat tinerilor și lucrătorilor de tineret. Aceasta cuprinde date despre proiect, partenerii implicați, programul Erasmus Plus, precum și informații esențiale, actuale și mai puțin cunoscute despre patrimoniul cultural material și imaterial din cele cinci comunități partenere, imagini reprezentative ale celor mai importante instituții de cultură (muzee, clădiri de patrimoniu), precum și obiceiuri și tradiții moștenite din generație în generație.

Platforma pune la dispoziția organizațiilor și lucrătorilor de tineret și modele de proiecte de bune practici, precum și cursuri online de formare pentru manageri și antreprenori culturali, iar cei interesați pot afla și informații legate de mobilitățile Erasmus, parteneriate și proiecte internaționale. Cei interesați își pot crea un cont pe platformă și vor putea beneficia de newslettere, cursuri online și activități internaționale, dar și consultanță din partea experților din proiect. Aceasta va cuprinde numeroase articole pe tematica patrimoniului cultural, ce se regăsesc în secțiunea Blog, dar și descrieri ale activităților propriu-zise.

Pentru a veni în sprijinul tinerilor și actorilor sociali interesați de problematica patrimoniului cultural, pentru a-i sensibiliza și pentru a facilita cooperarea interculturală, lansăm platforma cu un prim podcast, iar partenerii vor realiza webinarii și podcasturi, ce vor fi încărcate apoi pe platformă. Aplicația mobilă va fi disponibilă curând în App Store și Google Play. Mai multe detalii despre activitățile derulate până acum puteți găsi și pe pagina de Facebook a proiectului.

Durata de implementare a întregului proiect este de 28 de luni.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.