Epoca Netanyahu s-a ÎNCHEIAT, după 12 ani. Ultra-naţionalistul Naftali Bennett, noul premier al Israelului

Parlamentul Israelului (Knesset) a votat un nou Guvern. Naftali Bennett este noul prim-ministru. Votul a fost unul foarte strâns – 60 de voturi au fost pentru noul guvern, punând capăt mandatului de 12 ani neîntrerupţi ai lui Benjamin Netanyahu, potrivit Reuters. Ultra-naţionalistul Naftali Bennett va conduce noul cabinet, care cuprinde partide de la stânga la dreapta, pentru doi ani, înainte ca aliatul centrist Yair Lapid să preia funcţia.

59 de deputaţi, în principal de la Partidul Likud al lui Netanyahu, de extremă dreapta şi de la partidele  ultra-ortodoxe s-au opus. Viitorul guvern este o coaliţie fragilă din opt partide din întregul spectru politic, inclusiv un partid arab. Prim-ministrul, Naftali Bennett, face parte din partidul pro-colonişti Yamina.

În replică, fostul premier de acum, Benjamin Netanyahu, președintele Likud, a anunțat că guvernul nou votat nu va rezista și că se va reîntoarce curând la putere.

Acordurile de coaliţie includ, printre altele, chestiuni precum transportul public de Şabat, sprijinul financiar pentru partea arabă a populaţiei şi construcţiile ilegale în Cisiordania. De asemenea, partenerii vor să impună o limită de opt ani pentru prim-miniştri, conform acordului. Semnarea acordului intervine pe fondul îngrijorărilor legate de o nouă escaladare a violenţei ce ar putea fi dezlănţuită de un „marş al drapelelor” planificat de naţionaliştii israelieni. Marşul urmează să aibă loc marţi la Ierusalim, cu traseul trecând prin cartierul musulman. Poliţia a confirmat vineri că traseul a fost convenit.

Marşul fusese planificat pentru joi, dar a fost amânat din motive de securitate, pe fondul creşterii tensiunilor înaintea depunerii jurământului de către noul guvern după finalizarea negocierilor de coaliţie. Adjunctul guvernatorului Autorităţii Palestiniene la Ierusalim, Abduallah Siam, a avertizat mai devreme în legătură cu o „explozie” în oraş, potrivit mass-media locale.

Marşul trebuia iniţial să aibă loc pe 10 mai pentru a marca Ziua Ierusalimului, dar a fost anulat din cauza atacurilor cu rachete asupra oraşului de către Hamas, organizaţia aflată la putere în Gaza, după escaladarea tensiunilor în regiune la sfârşitul lunii sfinte a musulmanilor, Ramadan. Lovituri aeriene şi atacuri cu rachete au urmat ciocnirilor violente în legătură cu accesul la situl sfânt din Ierusalim cunoscut sub numele de Muntele Templului pentru evrei şi Sanctuar Nobil pentru musulmani. Evacuările forţate din cartierul Sheikh Jarrah al Ierusalimului de Est au stârnit de asemenea mânia palestinienilor. Israelul a cucerit partea de est cu majoritate arabă a Ierusalimului în 1967. Palestinienii o văd ca pe viitoarea lor capitală, în timp ce Israelul revendică întreg Ierusalimul drept propria capitală.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.