Spread the love

Consiliul Național al PNL va avea loc pe 4 august, așa cum președintele partidului, Ludovic Orban, a anunțat luni. Mișcările din interiorul PNL trădează însă o tensiune care clocotește în ultimele luni. Orban nu mai beneficiază de valul de entuziasm care l-a adus la șefia partidului și nu se mai bucură de sprijinul celor mai multe organizații județene. Seria neîntreruptă de greșeli îi irită peste măsură pe liderii liberali, din care amintim două lamentabile prestații la propunerile de premier, două moțiuni de cenzură trântite, un miting de toată jena sau o campanie dizgrațioasă împotriva decrețeilor. Nici în Parlament situația nu este stabilă, fiind dese situațiile în care parlamentarii liberali se împrăștie la votul unui proiect în trei tabere: vot împotrivă, abținere sau nu votează. Sigur, se poate invoca libertatea de mișcare în partid, dar și o libertate… prea mare, o lipsă de autoritate de la nivel central.

Chiar dacă PNL este un brand istoric, astăzi se zbate, de altfel de mai mult timp, în neantul politic, cu atât mai îngrijorător cu cât PSD devine la rândul său tot mai nefrecventabil și în plic picaj în privința încrederii din partea românilor. Ar putea fi o premieră această situație în care principalul partid de opoziție nu crește, deși partidul aflat la guvernare scade! O posibilă explicație ar fi și prestațiile publice ale lui Orban, fără un mesaj concret și fără propunerea unor soluții clare, agenda liderului liberal limitându-se la o plângere penală și un discurs constant și fără substanță anti Liviu Dragnea și Viorica Dăncilă.

La sfârșitul lunii iunie, Dan Motreanu era achitat într-un dosar în care era acuzat de spălare de bani și, imediat, numele său a început să fie vehiculat ca potențial înlocuitor al lui Ludovic Orban, evident beneficiind de o susținere consistentă, în creștere de la o zi la alta.

Cea mai recentă frustrare a avut loc luni, la votul pentru Codul administrativ. Conform directivei conducerii, imprudentă politic vorbind, liberalii s-au opus, enervând din nou primarii din teritoriu, întrucât proiectul prevedea și pentru ei pensiile speciale. Fără sprijinul primarilor, orice partid pierde voturi la alegeri. De altfel, sprijinul redus al primarilor pentru Orban s-a simțit încă din luna mai, chiar la Constanța.

CITEȘTE ȘI:

Șeful PNL a venit la Constanța ca să îl certe pe Dragnea și să îl propulseze pe Luhan pe lista pentru europarlamentare. Aleșii locali liberali, amenințați? Primarii îl fac DE RÂS pe Orban. „Nu simțim nici o piedică”

De altfel, aceste aspecte au fost confirmate marți și de primarul Timișoarei și președinte al PNL Timiș, Nicolae Robu: „Nu era cazul ca PNL să se opună așa stereotip, pentru că, din păcate, așa cum am declarat, nu numai acum de când este Ludovic Orban președinte, demult, PNL s-a comportat aproape exclusiv reactiv prin negarea a tot ce a venit de la PSD. (…) Dar a alunecat așa, nu știu cum s-a întâmplat asta, înspre opoziție, în care tot comportamentul a fost unul pur reactiv, rezultat prin negarea a tot ce spune și face PSD”.

Constanța stă cuminte. Huțucă îl vede și pe Cioloș ca unul din cei care atacă PNL

Pe de altă parte, în PNL se mai vorbește și de evaporarea unor sume de bani din conturile partidului, pentru care Orban nu are explicații, iar organizații județene solide, precum Alba, Arad, Cluj, Oradea sau Suceava încep să strâmbe din nas și să dea semne că îl abandonează pe actualul președinte, cu stindardul dus de președintele CJ Ilfov, Marian Petrache. Dar, la Constanța?

Organizația județeană de la malul mării se distanțează de luptele grele care se dau la centru în aceste momente și președintele PNL Constanța, deputatul Bogdan Huțucă, nu crede că pe 4 august va avea loc o lovitură de palat, întrucât majoritatea atacurilor nu vin din interiorul partidului, ci din exterior.

„PNL se află într-un atac încrucișat din partea mass-mediei PSD – ALDE, pe de altă parte din zona noii drepte, adică Cioloș. Se trage cu toate focurile pe acest subiect, ceea ce îl expune destul de mult pe domnul Orban. Unii cred în alianțe cu alte partide din zona dreapta, alții cred că aceasta ne-ar scădea în procente. Sunt scenarii diferite privind strategia partidului pe termen scurt, pentru că până la europarlamentare termenul este scurt. Opinia mea ca observator la acest subiect este că domnul Orban e un pretext. De fapt, deranjează viziunea domnului Orban față de parcursul PNL în perioada următoare. Noi candidăm la europarlamentare ținând cont de structura Parlamentului European, noi făcând parte din PPE, unde mai sunt membri ALDE și UDMR cu care nu se pune problema să facem o alianță, Cioloș e din zona Macron, cu toate că face parte din PPE, Macron are propriul grup parlamentar, iar Cioloș e unicul representant al președintelui francez în România, deci iar nu se pune problema unei alianțe. Cu USR iar nu este clar, pentru că și-a anunțat propriul candidat la președinție, în condițiile în care noi ne-am anunțat alt candidat… În contextul europarlamentarelor, opinia lui Orban este că nu se pune problema unei alianțe. (…) În această perioadă sunt tot mai mulți lobby-ști care tot scot tema asta a alianțelor pe masă și ei nu provin din PNL. În general, nu provin din zona politică, ci din zone mai puțin civile, nu știu cum să mă exprim…”, a spus Bogdan Huțucă, pentru TOMIS NEWS.

Întrebat dacă personal are ceva să îi reproșeze lui Ludovic Orban, deputatul constănțean ne-a precizat că nu se pune problema, însă două măsuri trebuie luate în perioada imediat următoare: un plan clar de acțiune și o schimbare radicală a modului de comunicare.

„Nu! Pentru tot ce s-a întâmplat până în prezent, pornind de la situația din care a plecat partidul, de la lipsa de organizare în interior la data preluării mandatului, nu am ce să reproșez. Probabil că, într-adevăr, ar fi momentul ca PNL să pună niște direcții de acțiune pe masă și să le comunice electoratului și ar fi momentul în care, din perspectiva comunicării mediatice, ar trebui să gândim puțin altfel. Mă refer de la buget la comunicatori ș.a.m.d.!”, a concluzionat deputatul Bogdan Huțucă, pentru TOMIS NEWS.

Facebook Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *