Energie termică mai scumpă la Constanța, cu 20%. Făgădău, supărat pe Ministerul Energiei: „Așteptăm să aprobe trecerea CET-ului în coordonarea autorității locale!”

Consilierii locali municipali s-au reunit, joi, în prima ședință ordinară din acest an într-o sală de ședințe a liceului „Mircea cel Bătrân” și, printre altele, au adoptat două proiecte de hotărâre, primul dintre ele cu privire la stabilirea prețului local de producere a energiei termice și transport, distribuție și furnizare în sistem centralizat și, al doilea, referitor la stabilirea prețului local pentru populație al energiei termice.

Consilierii PNL s-au opus proiectului, au votat împotrivă, iar consilierii PMP au optat pentru abținere.

„Acum două luni, am fost convocați pentru o situație de criză și pentru a modifica tarifele practicate de regia de distribuție a energiei termice. Consilierii PNL nu sunt de acord cu cele două proiecte, pentru că nu ni s-a prezentat nici un fel de strategie, ce ne dorim să facem, ce ne propunem să facem. La ultima ședință de consiliu s-au promis niște întâlniri la ministerul Energiei, care am înțeles că s-au și derulat, dar, din păcate, în cadrul comisiei domnul director nu s-a prezentat pentru a discuta aceste proiecte și am putea primi și noi informații. Până când nu se vor propune niște măsuri pe termen mediu și lung, să vedem cum ieșim din această spirală păguboasă pentru toată lumea, noi nu vom mai fi de acord cu astfel de proiecte de hotărâre”, a spus consilierul local liberal Adriana Arghirescu.

arghirescu pnl clm
Consilierul local Adriana Arghirescu (PNL)

Este important de menționat faptul că, dacă consilierii PMP s-au abținut, dând astfel încă un semn al detașării față de proiectele PSD, situația a fost contracarată de consilierii neafiliați, Romeo Rezeanu și Horia Căliminte, care au votat pentru.

„Această creștere a gigacaloriei cu 20% înseamnă, de fapt, o echilibrare a prețului față de cetățenii care plătesc gaz, cei care nu sunt racordați la sistemul centralizat. Prețul la gaz a crescut în medie cam cu 24%, așa că toți ceilalți cetățeni din acest oraș vor plăti facturile mărite la gaz cu 24%. Ori, această creștere nu înseamnă decât o echilibrare și față de cei care plătesc pentru gaz”, a explicat consilierul Rezeanu.

rezeanu clm
Consilierul local Romeo Rezeanu

La finalul ședinței, primarul municipiului Constanța, Decebal Făgădău, a declarat că creșterea este opera ANRE și, implicit, a ministerului Energiei, controlat de ALDE, care trebuie să aprobe trecerea CET-ului în subordinea autorității locale.

„Dacă la începutul sezonului rece, atunci când am început o criză a apei calde, generată de situația neplăcută în care se află compania ministerului, Electrocentrale SA, atunci am făcut o intervenție rapidă și masivă, plătind avansuri consistente către această companie, am reușit să reducem pentru primele luni din sezonul rece prețul gigacaloriei de la 250 lei, la 225. Dar, întrucât prețul gazelor, prețul energiei, au crescut, compania Electrocentrale a obținut o majorare din partea ANRE. Această majorare din partea ANRE, aprobată pentru Electrocentrale SA, a dus la creșterea prețului către populație, astfel încât acesta este 275 de lei, încercăm să păstrăm media de 250 de lei, așa cum a fost și în anii anteriori. (…) Aștept ca structura centrală, ministerul Energiei, să aprobe transferul către autoritatea locală a CET-ului. Am făcut pași în această proiecție, în sensul că printr-o corespondență și întâlniri, cerând sprijin Băncii Mondiale, am reușit să îndeplinim capitolele de finanțare pentru modernizări pentru întregul sistem. Nu am stat cu mâinile în sân, așteptăm ca ministerul Energiei să ia o decizie, am înțeles deja că CA a Electrocentrale a luat o hotărâre și a transmis-o către ministerul Energiei, acela că este de acord cu transferul către autoritatea locală. Noi am pregătit deja posibilitatea de a finanța o investiție într-o centrală modernă și a rețelei de transport și redimensionare”, a spus Decebal Făgădău.

Cele două proiecte au fost adoptate cu 15 voturi pentru, șapte împotrivă și trei abțineri.

tarif gigacalorie constanta
Din proiectul de hotărâre

CITEȘTE ȘI:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.